Web Analytics

Programul „Mese calde” pentru 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost

de | 17.07.2021 14:20 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Vineri, 16 iulie, a avut loc la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o întâlnire între Direcția Implementare POAD și emitenții de carduri din programul „Mese calde”.

Programul „Mese calde”

Programul „Mese calde”

Acest program constituie o premieră în abordarea politicilor sociale pentru vârstnici din România. Este prima dată când se acordă un astfel de ajutor cu finanțare europeană – ajutor financiar pentru procurarea de mese calde – prin tichete sociale electronice.

Programul are un efect îmbucurător, de creștere a utilizării mijloacelor de plată electronice de către persoanele vârstnice.

Citește și: Primarul de Albota, replică pentru Liviu Dragnea: “Slugi am fost în perioada dvs”

La începutul lunii martie 2021 erau înscrise în program aproape 285.000 de persoane vârstnice sau fără adăpost. Programul s-a derulat în perioada septembrie 2020 – iunie 2021, iar beneficiarii eligibili au fost persoanele în vârstă de minim 75 ani, care au pensie mică. La aceștia s-au adăugat persoanele fără adăpost.

Discuția de vineri s-a axat pe modalități de creștere a gradului de distribuire a cardurilor utilizate de beneficiarii programului, dar și pe modalități de creștere a gradului de utilizare a sumelor alocate. Lunar, fiecare beneficiar dispune de 180 lei, sumă pe care o poate utiliza pentru a-și achiziționa alimente gătite („Masă caldă”) de la partenerii afiliați programului. Suma poate fi utilizată pentru achiziția de mese calde în termen de 1 an de la data viramentului.

Doamna secretar de stat Cătălina Bădoiu (foto reprezentativă), care coordonează Direcția Implementare POAD, a declarat: „Având în vederea activitatea mea anterioară în domeniul social și lucrul cu grupurile de persoane defavorizate, este foarte important ca acest program să fie un succes și România să poată raporta un grad de absorbție cât mai mare a finanțării acordată de Uniunea Europeană. Nu este un obiectiv birocratic, ci fiecare leu cheltuit are corespondență directă în îmbunătățirea calității vieții pentru o persoană defavorizată.”

Citește și: Teste rapide de depistare Covid și anticorpi, la Mioveni

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, emitenții de carduri și agenții economici afiliați acestui program au realizat un parteneriat de succes în implementarea de până acum. În perioada următoare se vor desfășura activități de impulsionare a utilizării cardurilor și implicit de creștere a ajutorului utilizat de persoanele defavorizate.  Tichetele sociale pot fi utilizate încă un an de la încheierea programului.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii