# Succes de excepţie pentru cultura argeşeană # Festivalul s-a desfășurat două zile la Suceava și a reunit sute de participanți de renume din toată țara
Luna trecută, la Suceava s-a desfășurat cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului literar „MIHAI EMINESCU”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Comunei Şerbăuţi, Mânăstirea Putna şi Primăria comunei Putna.
Timp de două zile, iubitorii de literatură din Suceava, Călinești Cuparencu și Putna s-au bucurat de prezența în cadrul festivalului a unor eminescologi de renume din spațiul literar românesc, academicieni, critici literari, scriitori.
Unul dintre invitații de seamă ai acestei ediții a fost un piteștean. Este vorba de col. (r) prof. dr. George Ene, un eminescolog apreciat la nivel național. Alături de acesta au fost prezenți și alți invitați de top cum ar fi: eminescologul Theodor Codreanu de la Huși – preşedintele juriului din acest an, acad. Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi, criticul literar Vasile Spiridon de la Bacău, eminescologul Ştefan Munteanu de la Bacău, scriitorul Valentin Ajder din Cluj-Napoca – directorul editurii Eikon, scriitorul Nicolae Corlat din Botoșani, scriitorul Liviu Papuc de la Iași, eminescologul Ion Filipciuc de la Câmpulung Moldovenesc, scriitoarea Lina Codreanu de la Huși.
În după amiaza zilei de 13 ianuarie, la Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera, au fost lansate majoritatea cărților de exegeză și editologie eminesciană publicate în 2014, un loc aparte ocupând cartea de excepție a lui George Ene: Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României, publicată de editura Eikon din Cluj-Napoca.
De 24 de ani, momentul culminant al Festivalului literar „Mihai Eminescu” este premierea, la Mânăstirea Putna, a celor mai bune cărți de exegeză eminesciană publicate în anul anterior, premii acordate de Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni.
„Eminescu – Securitatea și siguranța națională a României” – o carte de excepţie
Juriul celei de-a XXIV-a ediții a concursului de exegeză eminesciană de la Suceava, prezidat de eminescologul Theodor Codreanu din Huși, i-a avut ca membri pe: eminescologul bucureştean Nae Georgescu, criticul literar timișorean – originar din Bucovina – Adrian Dinu Rachieru, criticul literar băcăuan Vasile Spiridon şi criticul literar sucevean Mircea A. Diaconu.
Premiul de Excelență „Mihai Eminescu” acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni și susținut financiar de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina i-a revenit col (r) prof. dr. George Ene pentru volumul „Eminescu – securitatea şi siguranţa naţională a României”. Un succes absolut pentru valorosul eminescolog piteștean.
Lansat în februarie 2014 și la Pitești, volumul „Eminescu – Securitatea și siguranța națională a României” este o carte ce se impune prin noutatea absolută a temei, născută în urma unei munci riguroase derulate de-a lungul a peste 14 ani și care completează „exegeza operei lui Mihai Eminescu sub aspectul relevării unei componente speciale a tezaurului său de gândire, simțire și acțiune socială”.
Iar Premiul de Excelență obținut luna trecută de către profesorul George Ene confirmă ceea ce spunea anul trecut cunoscutul romancier și istoric literar Mihail Diaconescu: „Este o carte excepţională în istoria studiilor despre Eminescu şi în istoria culturii române. Este un cumul de ştiinţe aplicate cu succes asupra unor documente riguros interpretate. Este o carte profundă, riguroasă în documentare, demonstraţie şi concluzii. Aduce ceva nou. Este un act de curaj. Este şi pur şi simplu senzaţională”.
Denis Grigorescu