Web Analytics
scris luni, 23.12.2024

Profesorii care nu depun declarațiile de interese până pe 31 decembrie vor fi sancționați

Începând cu 2024, profesorii sunt obligați să depună declarații de interese, ultima zi în care pot face acest lucru fiind 31 decembrie. De asemenea, aceste documente trebuie să conțină o asumare, pe propria răspundere, că profesorii nu fac meditații contra cost cu elevii de la clasele la care predau.

Profesorii care nu depun declarațiile de interese până pe 31 decembrie vor fi sancționați

Nerespectarea obligației de a depune declarația de interese de către personalul didactic de predare este considerată abatere disciplinară și poate atrage sancțiuni disciplinare, conform legislației în vigoare.

În ceea ce privește sancțiunile disciplinare pentru nedepunerea declarației de interese, conducerea unității de învățământ are obligația de a sesiza inspectoratul școlar cu privire la nedepunerea acestor documente, conform prevederilor Ordinului 3051/2024.

Citește și: Petiție pentru interzicerea petardelor și a artificiilor. Zeci de mii de români au semnat-o deja

Pentru oricare abatere săvârșită de un cadru didactic, sancțiunile disciplinare sunt stabilite în raport cu gravitatea abaterii, conform art. 210 din Legea 198/2023, iar acestea includ: avertismentul scris; reducerea salariului de bază; suspendarea dreptului de a participa la concursuri pentru o anumită perioadă; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Conform legii învățământului preuniversitar, gravitatea unei abateri disciplinare a unui cadru didactic este evaluată de consiliul de administrație al unității de învățământ în cadrul căreia activează acesta. Procedura de sancționare poate fi declanșată printr-o sesizare care poate fi făcută de orice persoană, iar ulterior, se constituie o comisie de cercetare disciplinară cu rolul de a analiza faptele reclamate.

Propunerea de sancționare este înaintată de un membru al consiliului de administrație, iar decizia finală este adoptată cu majoritate de două treimi a membrilor acestui consiliu și comunicată printr-o decizie a directorului unității de învățământ.

Persoanele sancționate pot contesta decizia în instanță, aceasta până la înființarea și funcționarea Comisiei Naționale pentru Inspecție Școlară din cadrul Agenției Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar.

Citește și: Cum şi-au împărţit partidele ministerele. Posibilii miniştri

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită