# Campania Jurnalului de Argeş pentru promovarea dreptului la educaţie
Planul-cadru pentru învăţământul din România propus de către Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei prevede excluderea studiului limbii latine şi diminuarea numărului de ore de limba şi literatura română şi de istorie la nivel gimnazial. Intenţia manifestată la începutul acestui an a stârnit reacţii vehemente în rândul părinţilor, profesorilor şi academicienilor. Instituţia Avocatul Poporului Piteşti a luat atitudine în faţa acestei propuneri, pe care o consideră o agresare a conştiinţei de sine a acestui popor şi a anunțat demararea unei campanii de promovare a dreptului la educație și cultură în rândul copiilor.
Săptămânalul Jurnalul de Argeș susține această campanie cu opiniile unor profesori, jurnaliști și oameni de cultură indignați de intenția Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
„Societatea contemporană a devenit extrem de complexă, dinamică și cu un flux informațional care crește exponențial în timpi din ce în ce mai scurți. Ofensiva zdrobitoare pe care o are mass-media digitală a schimbat radical toate noțiunile și paradigmele existente decenii sau chiar mai mult. Într-o lume cu accente globaliste, identitatea și istoria par a nu-și mai găsi locul. Dar, cu toate acestea, sunt câteva motive fundamentale pentru care Istoria, ca materie de studiu, este absolut necesară”, explică, Tudor Tiberiu Vlad, profesor de istorie la Școala Rucăr.
Profesorul argeșean explică de ce este absolut necesar ca Istoria să rămână materie obligatorie în curriculumul preuniversitar.
„Elevul, la vârsta adolescenței, traversează o perioadă critică pentru evoluția și formarea lui ca om în viață, iar Istoria îi oferă toate modelele de comportament și caracter necesare pentru a reuși în viață în orice domeniu. Cunoașterea reală și bine dozată a evenimentelor istorice naționale îi dă un puternic sentiment de mândrie națională și apartenență la, «rădăcini» crescute în milenii de evoluție, cu realizări de nivel mondial, atât materiale cât și cultural – spiritual – religioase. Integrarea armonioasă a istoriei naționale, în cea universală va da posibilitatea unui tânăr care pășește în viață să înțeleagă modul cum funcționează lumea contemporană, spre a se putea integra în ea pe deplin, valorificând toate oportunitățile existente”, spune istoricul argeșean.
„Cunoașterea trecutului îl va feri pe viitorul cetățean de erori sau greșeli majore”
Tudor Tiberiu Vlad arată de ce tânăra generație are mare nevoie să-și cunoască trecutul şi să stea cât mai departe de fenomenele sociale și morale care afectează lumea contemporană.
„Istoria, ca materie de cultură generală, abordată serios și permanent înnoită ca fond și formă, va crea o personalitate „aristocratică”, adică una de cel mai înalt nivel, plasându-l pe cel care are un bagaj solid de cultură generală, net deasupra mediei intelectuale și morale pe care o are societatea contemporană. Accesul la surse istorice reale, la materiale elaborate de specialiști reputați în domeniu, va face din tânărul candidat la cunoaștere un permanent cercetător, un inovator, un deschizător de drumuri atât în viața proprie cât și în cea socială, făcându-l un factor dinamic în societate, un creator de istorie, dat fiind faptul că istoria este făcută de eroi, de învingători, de cei care îndrăznesc să facă și să fie altfel decât ceilalți. Cunoașterea trecutului atât în aspectele lui pozitive dar și în cele negative, îl va feri pe viitorul cetățean de erori sau greșeli majore care ar putea să-i afecteze cursul existenței sale viitoare”, mai spune tânărul profesor.
Cine este Tudor Tiberiu Vlad
Tudor Tiberiu Vlad are 43 de ani, este absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, colaborator permanent al Institutului Național de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București, membru fondator al ziarului „Gândacul de Colorado” al comunității românești din Colorado S.U.A., membru fondator și președinte al cenaclului „Mihail Lungianu” din Rucăr – 2011, al revistei „Piatra Craiului” și al asociației „Ruffa Arbor” (vicepreședinte – 2015) și membru, din 2011, al Asociației Folcloriștilor Argeșeni „Constantin Rădulescu-Codin” Pitești.
Din 1997, până în 2009, a fost profesor de Istorie în liceele din Câmpulung Muscel, iar din 2009 predă această disciplină în Rucăr, la Școala Gimnazială „Nae A. Ghica”.
Isabela Moiceanu
0 Comentarii