Procuroarea care s-a sinucis avea o căsnicie de coşmar

de | 27.11.2013 21:46 | Dezvăluiri

Cazul procuroarei care s-a sinucis în râul Argeș, pe 6 august 2011, tulbură apele chiar și la doi ani de la producerea sa. Mama tinerei magistrat iese la rampă și dezvăluie o  dramă în căsnicie, care, suprapusă peste stresul de la serviciu și o sănătate serios zdruncinată, au împins-o pe magistrata în vârstă de 45 de ani să-și curme zilele, lăsând în urmă un băiețel minor.  Oficial, fosta procuroare a DIICOT Argeș, Viorina Ionescu, s-a sinucis. Cel puțin așa sună concluzia comisiei de anchetă care a analizat circumstanțele tragicului deces. Mama femeii nu este de acord și aduce la cunoștința opiniei publice o viață de cuplu de coșmar a celei care a fost, pentru o vreme, chiar  procuror șef la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Viorina a fost șefă de promoție și mândria tatălui său, un cunoscut avocat muscelean

Unicul copil al unei familii muscelene, ambiţioasă, serioasă şi aplecată spre învăţătură, şefă de promoţie la şcoală, Ionela Viorina a fost mândria tatălui său, cunoscutul avocat câmpulungean Ion Paltin, mai ales că a decis să aleagă aceeaşi carieră. Ca o paranteză, dovadă că cei doi au avut destine complementare, la nici un an de la moartea brutală a fiicei s-a stins și tatăl, de inimă rea. Pe la începutul anilor 2000, Viorina Ionela Ionescu ajunsese chiar prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, iar ulterior a ocupat funcţia de prim-procuror adjunct. În 2008, Viorina Ionescu a intrat în atenţia şefilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii o cerere pentru revocarea din această funcţie. Cererea a fost înaintată către Secţia pentru procurori, care, la data de 29 mai 2008, a dat soluţie de respingere a solicitării procurorului general.  În ultimii ani, Viorina Ionescu s-a transferat la DIICOT unde a lucrat sub comanda fostului procuror șef Nicolae Blaga. A devenit la un moment dat chiar ținta reproșurilor pe care i le-a făcut acesta, după ce a reprezentat DIICOT în instanță într-un proces în care cunoscutul evazionist Mitu Chinezu a fost achitat. Nu știm care este adevărul, cert este că fostul șef al DIICOT Argeș, Nicolae Blaga, a trebuit să dea apoi explicaţii în fața superiorilor în legătură cu moartea tragică a procuroarei. Asta după ce s-a invocat faptul că magistrata și-ar fi pus capăt zilelor după stresul acumulat la serviciu, coroborat cu reproșurile nedrepte ce i s-au adus pe linie profesională.

Viorica Paltin: ”Problemele profesionale ale fetei mele au fost exagerate de soțul ei”

Mama ei, în schimb, doamna Victoria Paltin,  susţine că nu este adevărat că fata ei avea probleme profesionale atât de grave încât să justifice suicidul şi îndreaptă degetul acuzator către altcineva, către nimeni altul decât soţul procuroarei, Dragoş Ionescu. Acesta este comisar de penitenciare și este încadrat actulamente ca şef al garajului din cadrul Penitenciarului Colibaşi: ”Problemele profesionale ale Viorinei au fost exagerate de către el. Şi chiar dacă or fi fost probleme profesionale, acestea nu ar fi putut-o conduce în nici un caz spre sinucidere. Ce, era primul control pe linie profesională, care i se făcea? Și chiar dacă fata mea ar fi fost ameninţată de șefii ei că va fi dată afară din serviciu, în primul rând că nu erau probe împotriva ei…  Apoi, ea îşi putea căuta drepturile, că doar nu era un procuror prost. Soțul fetei mele a mai declarat apoi și că ea ar fi primit o scrisoare de ameninţare de la un deţinut din Colibaşi, dar pe care lui nu i-a arătat-o… Unde este scrisoarea despre care el insinuează că ar fi putut-o conduce spre sinucidere, că eu nu am văzut-o?! Sunt sigură că nu problemele profesionale au împins-o pe fata mea la sinucidere, ci cele din căsnicie! Ea oricum vroia să plece la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru că avea prietene şi îi plăcea atmosfera de acolo. Şi-a făcut și buletin de Bucureşti, dar a mai amânat decizia de a pleca până când copilul ar fi terminat 4 clase aici, la Piteşti”. Subiectivă sau nu, ca orice mamă, Victoria Paltin nu exclude totuși nici un scenariu gen Elodia Ghinescu în cazul morții fiicei sale: ”A fost mâna lui! El a aruncat-o! Poate cu ajutorul cuiva. Poate un fost deţinut de la Colibaşi!”, mai spune femeia care ne-a relatat în continuare ultima zi din viaţa fiicei sale, dar şi tot ce a urmat după…

”Nu cred în sinucidere, având în vedere comportamentul lui pasiv de după dispariția Ionelei”

”Nu cred în sinucidere având în vedere comportamentul lui pasiv de după dispariţia Ionelei! După ce am căutat-o în ziua de 31 august prin toate spitalele, eu împreună cu  copilul, am anunţat poliţia municipiului Pitești şi procuratura. Le-am spus că procuroarea Ionescu nu s-a mai întors noaptea, acasă.  Am dat și semnalmentele ei. Le-am mai spus că, deși fata mea trebuia în ziua aceea să meargă la doctor, la Spitalul Județean, să îşi ia trimitere pentru glanda tiroidă la Spitalul Parhon din București, buletinul se afla la soțul ei. Atunci, cu ce s-ar fi internat fata mea dacă ar fi mers la București?  Eu cred altceva, că ea a fost bătută de el în seara de 30.  În noaptea aceea, Ionela a dormit cu copilul, în camera lui. Am găsit sub saltea mai multe şerveţele parfumate, ude, plânse. Nu pot să-mi imaginez ce s-a întâmplat cu ea în acea dimineaţă, însă când am ajuns eu, pe la 8 fără un sfert, așa cum ne înţelesesem, am văzut telefonul ei pe biroul băiatului. Şi l-am întrebat pe băiat: mami a uitat telefonul? A plecat cu tati?” “Nu ştiu!”, mi-a spus el. Am crezut totuși că a plecat cu soţul ei la spital. Apoi, când el s-a întors singur acasă, i-am spus că telefonul fetei mele e pe masă și ceva e în neregulă, însă nu mi-a dat nici o explicaţie. Nu  mi-a răspuns nici când l-am întrebat ce e cu fiica mea. L-a întrebat şi copilul unde e mama lui, dacă ştie unde e internată, la care el a răspuns că o găsi ea un telefon la vreo asistentă sau vreun telefon public”. „Dumneata, pleacă la Câmpulung!”, acesta a fost răspunsul ginerelui meu.  Atunci, în ziua aceea, a venit un şofer de la Penitenciarul Colibaşi la el, cu 5 bidoane de ţuică. S-a închis în cameră, că aşa făcea când bea.  Apoi a început să trântească, să bufnească, să înjure….”.”Nu te du!”, mi-a spus copilul „că te bate, că aşa face şi cu mami!”. „Apoi, după ce s-a culcat copilul, ginerele meu a plecat de acasă şi nu am mai avut pe cine să întreb despre Ionela. În noaptea aia, el a plecat de acasă, nu ştiu unde a fost și nu ştiu nici dacă l-a întrebat cineva unde a fost. Pe fata mea au găsit-o după 8 zile, ca să nu i se mai vadă vânătăile de la bătăi, aproape putredă. El nu a avut niciun interes să se găsească corpul fiicei mele mai devreme!”

Amănunt stupefiant: de ce spăla procuroarea rufele de mână

Ionela şi Dragoş Ionescu erau căsătoriţi de circa 10 ani, însă bătrâna spune că, pe fondul băuturii, ginerele său se purta violent în familie, cu soția și copilul. Acesta este și motivul pentru care Viorina decisese să îl părăsească. De altfel, soacra își mai acuză ginerele și că ar fi bătut-o pe procuroarea Viorina Ionescu în noaptea de dinaintea dispariţiei acesteia. Un alt amănunt din viaţa de cuplu, relatat de bătrână, este faptul că, deşi părinţii îi cumpăraseră fiicei lor maşină de spălat, comisarul a refuzat să o pună în funcţiune pe motiv că astfel se consuma curent. Prin urmare, fosta prim-procuroare era nevoită să spele de mână.

Comisarul fără armă. Administraţia Naţională a Penitenciarelor i-a interzis lui Dragoș Ionescu să poarte armament

Comportamentul agresiv al bărbatului se manifesta şi în relaţia cu soacra, cel puțin așa susține femeia, cea care avea grijă de copilul cuplului. Potrivit spuselor acesteia, ginerele ar fi ameninţat-o că o omoară cu arma din dotare. De altfel, conform unei adrese a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conducerea Penitenciarului Colibaşi a dispus ca lui Dragoş Ionescu-Dinu să nu îi fie repartizat armament. Tot în respectiva adresă mai există o mențiune care ar trebui să dea de gândit: “activitatea şi comportamentul ofiţerului îi sunt monitorizate permanent, în scopul prevenirii unor evenimente negative”. Mai mult, se specifică chiar și următoarele “la nivelul unității continuă demersul de asistare psihologică de tip suportiv, dar și de motivare în vederea schimbării comportamentale”.
Victoria Paltin mai este în posesia unei înregistrări telefonice în care ginerele său o înjura în timp ce vorbea cu cineva la telefon și îi spunea respectivului: ”În seara asta o omor, e clar! O omor pe jigodie, ea nu mai apucă ziua de mâine!…”. Culmea cinismului a fost când ginerele, la insistenţele bătrânei, i-a adus tabloul de la înmormântare al fiicei, cel care s-a pus pe carul mortuar, cu geamul făcut zob și într-o pungă, alături de o lumânare şi câţiva gândaci. Între cei doi, soacră și ginere, există actualmente și un proces pentru stabilirea domiciliului unde urmează să locuiască minorul. L-am sunat pentru un punct de vedere și pe domnul Dragoş Ionescu Dinu, comisar la Penitenciarul Colibași.
După ce ne-am recomandat și l-am întrebat dacă poate să vorbească, soțul fostei procuroare Viorina Ionescu ne-a tăiat-o scurt: ”Pot să vorbesc, dar nu este cazul. Am avocat și vă puteți adresa lui. Să aveți o zi bună”.
L-am resunat pe dl. Ionescu să-l întrebăm și numele avocatului, ca să ne ofere acesta un punct de vedere, dar nu ne-a mai răspuns.   

Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii