Prinţul Paul a deschis un proces în New York în care cere tabloul „Sfântul Sebastian” realizat de pictorul spaniol El Greco, o capodoperă în valoare de 9 milioane de dolari. Paul de România susţine că Guvernul nu poate avea pretenţii legitime asupra operei de artă pentru că aceasta este proprietatea exclusivă a regelui Carol al II-lea, de pe urma căruia prinţul fugar are pretenţii de moştenire. De cealaltă parte, Guvernul României susține că tabloul aparține țării noastre și a inițiat mai multe demersuri juridice pentru a-l recupera.
Paul Lambrino a depus o nouă cerere în fața instanței pentru a obține drepturile asupra tabloului, de data aceasta în New York. El susține că acest tablou i se cuvine, deoarece ar fi fost proprietatea exclusivă a Regelui Carol al II-lea pe care îl moștenește.
Citește și: Condițiile de decontare a cheltuielilor cu ochelarii de vedere pentru bugetari, adoptate de Guvern
De cealaltă parte, Guvernul României susține că tabloul a aparținut Casei Regale din România, înainte de a ajunge în posesia Regelui Mihai. De altfel, executivul a reușit să blocheze licitație tabloului de către o casă de licitație din New York până la data 28 februarie, când instanța ar trebui să ia o decizie.
„Blocarea vânzării la licitație a tabloului «Sfântul Sebastian» al celebrului artist El Greco, care face parte din patrimoniul românesc este o mare reușită a statului român și a echipei de avocați care ne reprezintă.
Îi felicit pe reprezentanții Ministerului de Finanțe care gestionează acest caz și pe toți cei implicați în această victorie de etapă care ne dă încredere că vom recupera defnitiv, după zeci de ani, acest tablou de o valoare inestimabilă.
Tabloul «Sfântul Sebastian» realizat de El Greco este o parte unică a patrimoniului cultural și a colecției naționale de artă a României. Tabloul a aparținut regelui Carol I, primul monarh al României, înainte de a fi lăsat moștenire Coroanei României la moartea acestuia în 1914”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.
Tabloul este evaluat între 7 și 9 milioane de euro. „Sfântul Sebastian”a fost scos din România în 1947 și de atunci nu a mai revenit în țară.
Avocații României urmăresc recuperarea picturii prin litigiul inițiat la Tribunalul Judiciar de la Paris, cât și în instanță la New York, a mai spus Marcel Ciolacu.
Citește și: Delicte silvice în Argeș. Peste 900 de amenzi într-un an!
0 Comentarii