Web Analytics
scris joi, 19.09.2019

Principesa Margareta îi roagă pe argeşeni să vină cu flori albe la catafalcul bunicii sale

# Exclusiv. Programul ceremoniei de înhumare a Reginei Elena
Vineri, 18 octombrie, va fi repatriată Regina-mamă Elena pentru a fi înmormântată alături de fiul ei, Regele Mihai, la Curtea de Argeș. Mai este, deci, o lună și Casa Regală, împreună cu Guvernul României și Arhiepiscopia Argeșului, a finalizat deja, la sfârșitul săptămânii trecute, detaliile ceremoniei de înhumare a Reginei-mamă Elena, programul fiind binecuvântat de Patriarhul Daniel. Suntem în măsură să vă prezentăm, în exclusivitate, amănuntele festivității oficiale, care va atrage, din nou, la Curtea de Argeș o mulțime impresionantă și… impresionată.

Principesa Margareta îi roagă pe argeşeni să vină cu flori albe la catafalcul bunicii sale

Publicul nu va avea acces la sosirea aeronavei cu regina la Otopeni

Astfel, sicriul cu rămășițele omenești va sosi vineri, 18 octombrie, la ora 12, pe Aeroportul Internațional ”Henry Coandă” din București și va fi transportat, după o scurtă ceremonie religioasă și militară, spre Curtea de Argeș. În cursul după-amiezii, sicriul va fi așezat în vechea Catedrală Arhiepiscopală și Regală din orașul Basarabilor. A doua zi, sâmbătă, 19 octombrie, va fi oficiată slujba de înmormântare în vechea catedrală, urmată de ceremonia reînhumării în noua Catedrală Episcopală și Regală. La solicitarea expresă a Casei Regale adresate Patriarhiei Române, ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, se va afla în aeronava care va transporta sicriul cu rămășițele pământești ale Reginei Elena din Elveția în România, iar la ceremonialul religios și militar de la sosirea în București vor participa membrii Sfântului Sinod și vicarii patriarhali. La Otopeni vor fi prezenți, evident, custodele coroanei, principesa Margareta, împreună cu alți membri ai familiei regale, reprezentanți ai Armatei, autorităților statului, corpului diplomatic, ai altor confesiuni și religii din România, însă publicul nu va avea acces la ceremonie.

Cortegiul funerar va trece prin centrul Piteștiului. Clopotele bisericilor vor bate în toate localitățile străbătute

În intervalul 12,30 – 16,30, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila – Titu – Găești – Topoloveni – prin centrul municipiului Pitești, intrarea în oraș fiind preconizată pentru ora 16,10. Clopotele bisericilor vor marca momentul sosirii sicriului la Otopeni, precum și al trecerii cortegiului funerar prin localitățile parcurse spre Curtea de Argeș. După ce sicriul Reginei Elena va fi depus la catedrala istorică, începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc. A doua zi, sâmbătă, 19 octombrie, vor fi permise alte două ore, între 8,00 și 10,00, pentru cei care vor să își prezinte omagiile, dar nu le va fi permis să depună flori în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața noii catedrale, Majestatea Sa Margareta rugându-i pe toți cei care vor fi prezenți să aducă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-mamă. Tot aici, în scuarul din fața mănăstirii, de la ora 12 se va putea asculta și slujba de înmormântare, după care sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, pe aleea pietruită, flancată de militarii Batalionului 33 Vânători de Munte. Garda de onoare va fi dispusă în fața noii necropole regale, iar în momentul coborârii sicriului în criptă se va intona la trompetă semnalul Stingerea și se vor executa focuri de onoare de către militarii Batalionului 33 Vânători de Munte. Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...