Web Analytics

Prin ordin, prefectul a numit o comisie de anchetă pe scandalul deşeurilor

de | 22.02.2018 06:41 | Politica si Administratie

4 subprefect# Conform șefului Gărzii de Mediu, una dintre firme a primit două amenzi a câte 100.000 lei pentru fiecare punct de lucru în parte

Prin ordin de prefect, în cursul zilei de luni a fost constituită o comisie de anchetă care să facă lumină în mega-scandalul deșeurilor de la Ștefănești. După cum v-am informat și în ediția online a Jurnalului de Argeș, Instituţia Prefectului s-a autosesizat în urma articolului și a pozelor publicate de noi privind munții de gunoaie descoperiți în zona Gării Florica din Ştefăneşti. Aşa că duminică, 18 februarie, subprefectul Gabriel Stoian şi şeful IPJ Argeş, Bogdan Berechet, s-au deplasat la faţa locului. Ce au găsit autoritățile la fața locului în cursul deplasării este de-a dreptul îngrijorător. În zonă se derula o intensă activitate periculoasă pentru sănătate şi un posibil focar de infecţie, vulnerabil la un incendiu izbucnit ad-hoc. Subprefectul Gabriel Stoian ne-a declarat că a văzut în containerele staționate chiar în fața Gării Florica baloți de vată de sticlă, care, după cum se știe, reprezintă un material folosit în construcții ca termoizolant și este extrem de nociv pentru sănătate.
De asemenea, multitudinea firmelor care prestează activitate prolifică în zonă pe depozitarea și prelucrarea deșeurilor ridică mari semne de întrebare în legătură cu existența unei economii la negru. Tocmai de aceea, comisia constituită la nivelul Prefecturii Argeș are rolul de a extinde cercetările și include reprezentanți ai Agenției de Mediu, ai Gărzii de Mediu, IPJ, ITM, Finanțele Publice și Primăria Ștefănești. În urma cercetărilor, comisia va întocmi un raport în funcție de care se vor lua măsurile legale. Deja una dintre firme a primit două amenzi în valoare de câte 100.000 lei fiecare, după cum ne-a confirmat Alexandru Vâjan, comisarul șef al Gărzii de Mediu Argeș.

*** *** ***

Amenzi de 200.000 lei la firma cu deşeurile de la Ştefăneşti. Ce nereguli a găsit Garda de Mediu

4 subprefect01Garda de Mediu Argeș s-a autosesizat, în urma semnalelor trase de Jurnal de Argeş în ediţia sa online, privind situaţia îngrijorătoare a deşeurilor depozitate direct pe pământ din zona Gării Florica din Ştefăneşti.
Iar după ce au controlat cele două puncte de lucru din Ștefănești ale firmei ce depozita deșeurile în condiții total improprii (SC CXA Eco Plast Clear SRL), comisarii Gărzii de Mediu Argeș au găsit numeroase nereguli.
Cea mai mare neregulă e aceea că tone întregi de deșeuri erau depozitate direct pe pământ și nu pe o platformă betonată, așa cum prevede legea, și drept urmare în zonă era o mizerie de nedescris. O altă problemă: deșeurile erau amestecate, deși acestea trebuia depozitate selectiv pe categorii, în spații delimitate pentru fiecare tip de deșeu. La Ștefănești erau depozitate sute de tone de deșeuri, deși firma avea aprobare pentru o cantitate mult mai mică. Oficialii Gărzii de Mediu Argeș au descoperit și că cei de la CXA Eco Plast Clear depozitau și deșeuri (ambalaje amestecate) pentru care nu aveau autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.
În afară de amenzile în cuantum de 200.000 lei date firmei, comisarii au stabilit și zece măsuri pentru cele două puncte de lucru, măsuri ce trebuie luate până pe 20 aprilie a.c. În caz contrar, autorizația de mediu a firmei va fi suspendată. Iată cele mai importante măsuri: se interzice stocarea temporară direct pe sol sau în afara suprafețelor menționate în autorizația de mediu, pentru toate tipurile de deșeuri; se interzice colectarea de deșeuri ce nu sunt prevăzute în autorizația de mediu; stocarea deșeurilor existente pe amplasament se va face numai în saci mari sau pe platforma betonată.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii