Web Analytics

Primul spectacol cu public pentru studenţii la Teatru ai Universităţii Piteşti

de | 14.02.2019 13:59 | Cultură

# Ei au interpretat scene din piesele „Pescărușul”, „Unchiul Vanea” și „Trei surori” scrise de marele dramaturg rus Cehov

Studenții Departamentului de Arte- Teatru din cadrul Universității din Pitești (UPIT) au susținut, săptămâna trecută, primul spectacol cu public, în care și-au demonstrat tehnicile actoricești. Înființată din anul 2017, secția de Arte-Teatru de la UPIT colaborează cu vedete de pe scena teatrului național.

Actorul Constantin Cotimanis coordonează studenții din anul I

Studenții anului II au susținut un atelier de creație luni, 4 februarie, în Sala de Curs din Corpul Central al UPIT. Au interpretat scene din piesele „Pescărușul”, „Unchiul Vanea” și „Trei surori”, scrise de dramaturgul rus Anton Pavlovici Cehov.
Aceștia au fost pregătiți de lect. univ. dr. Mirela Coabă și asist. univ. dr. Petrișor Diamantu. „Noi, abordând teatrul realist, ne raportăm la Cehov ca fiind cel mai reprezentativ. Față de anul I, aproierea de un dramaturg atât de important ca Cehov a fost benefică pentru ei, au reușit să progreseze, iar ceea ce s-a acumulat în anul I începe să se vadă. Studiul asupra lui Cehov este foarte provocator. Sigur că au făcut progrese, ceea ce ne bucură pe toți. Chiar și într-o carieră de actor te întâlnești mai rar cu texte ale lui Cehov, asemenea și lui Shakespeare. Care este dorința supremă a unui actor? Să joace Shakespeare, să joace Cehov, dramaturgie înaltă”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, lect. univ. dr. Mirela Cioabă.
Următorul spectacol-atelier susținut de studenții din anul II de la Departamentul Arte-Teatru va avea loc la finalul celui de-al doilea semestru academic.
„În semestrul II, noi abordăm William Shakespeare. O să avem lecturi la masă, dicuții preliminare, analiza textului și a personajelor, pentru ca mai apoi să ridicăm, să punem în scenă”, a mai spus Mirela Cioabă. Conform spuselor acesteia, studenții au mai creat astfel de spectacole, dar cu circuit închis. „De regulă, în anul întâi nu este permis accesul publicului. În anul II, actorii au nevoie și de participarea publicului, pentru că este unul dintre elementele care intră în spectacol”, ne-a explicat lect. univ. dr. Mirela Cioabă.
La rândul lor, și studenții anului I de la Departamentul de Arte-Teatru au susținut vineri, 8 februarie, primul lor spectacol-examen, structurat în trei probe: improvizație și mișcare scenică, vorbire scenică și actorie.
Studenții au fost pregătiți de profesorii coordonatori actorii Constantin Cotimanis și Iulia Dumitru. Costumați simplu, în negru, tinerii au fost nevoiți să interpreteze în variante multiple o singură piesă. În acest semestru, studenții anului I își continuă exercițiile de improvizație și trec la abordarea unor texte mai simple, cu ajutorul cărora să construiască relații tehnice.

„Avem studenți cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani”

Pregătirea în cadrul departamentului de Arte-Teatru al Universității din Pitești durează trei ani. Pentru fiecare an există profesori diferiți. Astfel, la materia de bază, studenții din anul I sunt pregătiți de actorul Constantin Cotimanis și actrița Iulia Dumitru, iar cei din anul doi sunt coordonați de Mirela Cioabă și Petrișor Diamantu. Viitorii actori studiază și muzică, istoria teatrului, o limbă străină, educație fizică, regie, mișcare corporală, scenografie și pedagogie. În primul an sunt 9 studenți, iar în anul doi sunt 10. „Avem studenți cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani. În momentul în care avem un personaj cu o vârstă mai înaintată, nu este obligat unul tânăr să facă o compoziție. Fiecare joacă vârsta lui”. Toate cursurile sunt cu frecvență.
Mulți dintre cei care studiază actoria la UPIT colaborează deja cu Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești. „Sunt studenți și pe scena piteșteană de câțiva ani, dar care nu au reușit să își facă studiile de specialitate. Au facultăți în alte domenii și au obținut o derogare de studii. Și-au dorit să facă temeinic arta actorului, așa cum trebuie să se facă”, ne-a mai spus Mirela Cioabă.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii