Arhiepiscopia Târgoviștei și chiriarhul ei și-au cinstit sâmbătă și duminică ocrotitorul: Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului, este primul sfânt canonizat pe pământ românesc.
Sărbătoarea a început sâmbătă, în ajunul zilei de pomenire a Sf. Ier. Nifon, cu Vecernia și o procesiune cu moaștele sfântului prin centrul istoric al Târgoviștei, cu oprire la Mânăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni. Aproximativ 4.000 de tineri au participat la manifestări, care au inclus și premierea elevilor cu cele mai bune rezultate la olimpiadele de Religie și de Cultură și spiritualitatea românească, precum și a celor care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon i-a îndemnat pe tineri, pe care i-a numit „primăvara Bisericii și a neamului”, să dobândească, prin credință, lumina speranței și să se bucure de frumsețea iubirii față de Dumnezeu și de aproapele.
Citește și: Rezultatele finale ale României la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris
Duminică, la altarul în aer liber de lângă Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, ierarhi din trei Biserici Surori au oficiat Sfânta Liturghie de hram. Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, a slujit alături de Mitropolitul Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), Mitropolitul Vasile de Famagusta și Constantia (Biserica Ciprului), Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului și Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. Li s-au alăturat numeroși clerici din eparhie și Arhim. Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, care a adus un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie din patrimoniul mănăstirii bucureștene Radu Vodă. Pe tot parcursul slujbei, participanții s-au putut închina la moaștele Sf. Ier. Nifon și ale Sf. Ier. Nectarie.
Citește și: SUA atacă decizia TAS pentru medalia de bronz reatribuită Anei Maria Bărbosu
0 Comentarii