Web Analytics

Primul proiect Smart City din judeţ se face la Mioveni

de | 16.05.2019 14:37 | Politica si Administratie

Săptămâna trecută, pe 8 mai, la Mioveni a avut loc inaugurarea primului proiect-pilot Smart City din Argeş. Proiectul aparţine societăţii Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni şi a fost realizat cu tehnologie de ultimă generaţie, produsă de gigantul mondial ZTE. Oraşul Mioveni testează în cadrul proiectului-pilot Mioveni Smart City o modalitate smart de telegestiune a iluminatului public, prin senzori electronici care folosesc comunicaţia wireless.
Este vorba de o soluţie de telegestiune (control de la distanţă) a iluminatului public, implementată de către S.Ed.C. Mioveni şi ZTE România, care are ca scop optimizarea consumului de energie electrică şi a costurilor în ceea ce priveşte operarea şi întreţinerea sistemului de iluminat public, pe o porţiune de 1,5 kilometri din bulevardul Dacia, cu posibilitatea de extindere.
„Soluţia permite reglarea automată şi de la distanţă a iluminatului stradal, generând astfel economii majore de energie electrică. Instalarea controllerelor inteligente a fost cuplată cu înlocuirea unui număr de 126 corpuri de iluminat existente (echipate cu sodiu) cu lămpi LED inteligente, care permit optimizarea la maximum a consumului de energie (optimizarea funcţionalităţii de dimming în funcţie de nevoi). Prin intermediul unui controller conectat la internet, fiecare stâlp de iluminat comunică cu celelalte şi în timp real informaţia este monitorizată dintr-un server general, pe ecranul unui laptop, printr-o aplicaţie smart ce poate fi gestionată chiar de pe un telefon mobil. Prin intermediul soluţiei de telegestiune, sistemul de iluminat este controlat de la distanţă, cu posibilitatea setării programului de funcţionare şi a intensităţii luminii în funcţie de anotimp, condiţii meteo, trafic etc. Dispozitivele trimit alarme şi oferă informaţii în timp real referitoare la consumul de electricitate pentru fiecare stâlp, dacă lampa nu funcţionează în parametrii sau alte detalii”, spune Ion Georgescu, primarul de la Mioveni.
Datorită controlului la nivel de lampă LED, reţelele de lumină stradală sunt în permanenţă legate la sursa de electricitate. Prin urmare, există un număr mare de senzori şi dispozitive care se pot lega la reţeaua de iluminat stradal şi care pot fi coordonate printr-o serie de aplicaţii dedicate.
„Totul a costat aproximativ 100 de mii de euro, sumă pe care a suportat-o societatea de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, care are în administrarea serviciile publice din Mioveni. Proiectul a fost gratuit și consultanța gratuită, prețurile au fost, să nu zic de producător, dar mai mici cu 30% decât ceea ce ar fi presupus în mod normal achiziţionarea acestor echipamente”, mai precizează primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii