Un studiu realizat de specialiștii fundației Conservation Carpathia a anunțat o premieră pe teritoriul României: Primul hibrid lup-câine a fost zărit în Carpații Meridionali.
Citește și: Băncile majorează comisioanele pentru tranzacțiile cash
În Carpaţii Meridionali, populaţia de lup are o densitate estimată de 2,35 exemplare/100 kilometri pătraţi, relevă un studiu realizat de Fundaţia Conservation Carpathia, care confirmă, pentru prima dată, hibridizarea dintre această specie sălbatică şi câine. Conform reprezentanţilor Fundaţiei, această densitate ar fi mai mică faţă de cea din Parcul Naţional Yellowstone din SUA, unde conform unui studiu din 2015 erau 5-9,8 lupi/100 km pătraţi sau din nordul Munţilor Apenini din Italia, unde habitatele sunt mai fragmentate şi unde acest indicator a fost estimat în 2004 la 4,7 lupi/100 km pătraţi, însă este mult mai mare decât în Peninsula Scandinavă, o zonă cu condiţii climatice diferite, unde populaţia de lupi încearcă să îşi revină după un declin genetic de amploare – 0,18 lupi/100 km pătraţi, conform datelor colectate în 2021.Totodată, studiul confirmă prezenţa unui hibrid lup-câine, aceasta fiind prima confirmare genetică oficială în Munţii Carpaţi.
Citește și: Tentativă de fraudă pe Youtube. Recomandările DNSC
„Deşi hibridizarea pare a fi o ameninţare nesemnificativă la acest moment, ea poate evolua şi poate conduce în timp la o degradare genetică urmată de o extincţie totală a acestei specii. În cazul României, hibridizarea este un fenomen cauzat de câinii hoinari, care au apărut în habitatul lupilor. Prezenţa lor pune în pericol sănătatea genetică a populaţiei de lupi pentru următoarele decenii. La 3 detecţii ale lupilor pe camerele de monitorizare, în habitatul forestier, apare şi o detecţie a câinilor fără stăpân. Pentru a evalua acest fenomen, cercetătorii Fundaţiei Conservation Carpathia au colectat probe de salivă de la 21 de câini din zona cercetată, concomitent cu perioada în care au fost colectate şi probele ADN lăsate în urmă de lupi”, se arată într-un comunicat, citat de Adevărul.
Studiul de monitorizare genetică a vizat o suprafaţă de 1.400 km pătraţi, într-o zonă care se suprapune cu partea estică a Munţilor Făgăraş, Munţii Piatra Craiului, Iezer Păpuşa şi Leaota.
0 Comentarii