Web Analytics

Primul de acest fel în ultimii 27 de ani. Control complex la Vidraru, după scandalul declanşat de „Agent Green”

de | 30.03.2017 15:15 | Dezvăluiri

6 agent green 01# Între 22 martie – 7 aprilie, ocoalele silvice din raza barajului Vidraru sunt verificate de corpul de Control al ministrului Apelor și Pădurilor # Vor fi verificate Garda Forestieră Ploieşti, Direcţia Silvică Argeş, Ocolul Silvic Vidraru, O.S. Curtea de Argeş, O.S. Codri Verzi, O.S. Stejarii Muscelului, O.S. Poiana Cerbului, O.S. Clăbucet şi societăţi care au relaţii comerciale cu aceste structuri

Pe 10 martie, în judeţul Argeş aveau loc două evenimente antagonice. În timp ce ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, împreună cu o delegație a ministerului, avea o întâlnire la Consiliul Județean Argeș cu conducerea judeţului, cu parlamentarii de Arge; sau cu reprezentanţii Direcției Silvice Argeș, Gărzii Forestiere, Administrației Bazinale a Apelor Argeș – Vedea, în zona barajului Vidraru era organizată o mişcare spontană de protest în care se atrăgea atenţia asupra defrişărilor masive în judeţ. Treizeci de activiști Agent Green, oameni de știință și alpiniști profesioniști, au blocat pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș în încercarea lor de a trage un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare.

Protestatarii au cerut anchetă la Vidraru. Solicitarea lor a fost ascultată de Ministerul Apelor şi Pădurilor care derulează în această perioadă unul din cele mai complexe şi ample controale la Ocoalele Silvice care asigură servicile silvice, pe fondul forestier din raza barajului Vidraru. Ca urmare a acţiunilor desfăşurate de asociaţia „Agent Green”, Ministerul Apelor şi Pădurilor derulează un control amplu, în perioada 22 martie – 7 aprilie, cu posibilitatea de prelungire dacă vor fi descoperite situaţii concludente. Vor fi verificate atât structuri publice cât şi private: Garda Forestieră Ploieşti, Direcţia Silvică Argeş, Ocolul Silvic Vidraru, O.S. Curtea de Argeş, O.S. Codri Verzi, O.S. Stejarii Muscelului, O.S. Poiana Cerbului, O.S. Clăbucet şi societăţi care au relaţii comerciale cu aceste structuri.

Controlul este efectuat de şase angajaţi ai Serviciului Control Regim Silvic şi Cinegetic

În planul de control al Ministerului Apelor şi Pădurilor, aprobat de ministrul Adriana Petcu şi de secretarul de stat Istrate Şteţco, se arată că „în timpul deplasării la Gărzile Forestiere se vor verifica şi eventualele sesizări primite la nivelul ministerului repartizate spre soluţionare pe raza judeţului Argeş”. Un amplu control, în care nici cea mai mică părticică nu va fi scăpată fără să fie verificată. Investigațiile Corpului de Control al ministrului Apelor și Pădurilor sunt efectuate de către personal din cadrul Serviciului Control Regim Silvic şi Cinegetic: Dumitru Moroşanu, Viorel Ienciu, Cosmin-Mihail Crăcană, Liviu Spătariu, Marius Colţeanu şi Cristian Vasilică Ignat. Alături de aceştia, în funcţie de gravitatea descoperirilor, poate fi atras în verificare şi personal de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Conform surselor noastre, cei şase angajaţi ai Serviciului Control Regim Silvic şi Cinegetic, în urma celor două săptămâni petrecute în Argeş ca urmare a controlului, vor fi cazaţi în Curtea de Argeş la Hotelul Posada. Obiectivele vizate în urma controlului sunt respectarea prevederilor amenajamentelor silvice cu privire la planul decenal, verificarea drumurilor forestiere executate cu fonduri europene şi identificarea pădurilor virgine şi cvazivirgine. În perioada celor două săptămâni, corpul de control al ministerului va face verificări cu privire, printre altele, la respectarea de către ocoalele silvice a normelor cu privire la alegerea şi aplicarea tratamentelor, dacă actele de punere în valoare în vederea exploatărilor forestiere sunt avizate conform legislaţiei în vigoare la data avizării, respectarea prevederilor normelor tehnice şi a celorlalte dispoziţii legale privind recoltarea sau achiziţionarea, depozitarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea producelor nelemnoase specifice fondului forestier. De asemenea, se va verifica şi modul în care a fost asigurată administrarea în regim silvic sau a serviciilor silvice, legalitatea clauzelor contractuale care se referă la regimul silvic şi înregistrarea contractelor de administrare/servicii silvice etc.

Vor fi controlate documente din ultimii cinci ani

Perioada supusă controlului Ministerului Apelor şi pădurilor este pentru ultimii cinci ani, cu extinderea verificărilor unde situaţia o impune. Mai exact vor fi controlate documente şi rapoarte încă din anul 2012, anul în care în judeţul Argeş au început să fie „verificate la sânge” de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeș societăţile care se ocupă cu prelucrarea lemnului. În anul 2012 au fost efectuate un număr record de percheziții în locații din comunele Domnești, Pietroșani și Coșești, dar și în zonele de munte de la Nucșoara, Vidraru, Cumpăna și Valea cu Pești. În urma descinderilor din „Rețeaua Cheresteaua”, când au fost făcute 57 de percheziţii la persoane suspectate de evaziune fiscală în formă continuată ;i tăiere ilegală de arbori, prin intermediul a 16 societăţi comerciale, printre cei vizaţi s-au aflat şi trei „naşi” ai mafiei lemnului: Ion Andrei, supranumit și „Brânză”, patronul firmei SC Andris SRL din Gănești, comuna Pietroşani, Paul Andreescu, administratorul firmei Stania Bar din Coșești, respectiv Ion Ghilencea de la SC Trei Brazi SRL din Pietroşani.

Din „Reţeaua Cheresteaua”, doar dosarul lui Brânză a fost trimis în judecată

6 Ion Andrei BranzaÎn prezent, doar „naşul” cherestelei de pe Valea Doamnei, Ion Andrei, patronul firmei SC Andris SRL, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Argeş, celelalte două dosare fiind în continuare în lucru la mai bine de 6 ani de la începerea cercetărilor.
Ion Andrei este acuzat de procurori că a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş. „Acesta a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe şi Uţă Vasile, în calitate de funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului (n.red. – un ocol silvic privat), care au avut rolul de a încadra arbori sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.)”.
De asemenea, un şef de district a recunoscut că 70% dintre arborii pe care i-a marcat drept produse accidentale erau sănătoşi.

„Sperăm că investigaţia Corpului de Control va scoate la lumină toţi hoţii, atât din sectorul privat, cât şi de la Stat”

Asociaţia Agent Green, printr-o postare pe Facebook speră ca investigaţia corpului de control al ministerului să facă lumină în defrişările ilegale din zona Barajului Vidraru. Asociația Agent Green este o organizație neguvernamentală non profit pentru protecția mediului înființată în anul 2009 în România pentru conservarea biodiversității. „Sperăm că investigația Corpului de Control al ministrului de la Ministerul Apelor și Pădurilor – România va scoate la lumină toți hoții, atât din sectorul privat, cât și de la Stat”.

Gabriel Păun – Agent Green: „Ne aşteptăm ca raportul să fie înaintat către DIICOT”

6 gabriel paun agent greenÎntr-un punct de vedere oferit pentru Jurnalul de Argeş, Gabriel Păun de la Agent Green, ne-a precizat: „Controlul corpului ministrului este maxim ce puteam obţine în urma acţiunii noastre. Ne declarăm mulţumi’i pentru moment şi vom aştepta concluziile şi acţiunile ferme care ţin de minister. Ne aşteptăm ca raportul să fie înaintat către DIICOT pentru a ancheta profund dezastrul de la Vidraru şi din Argeş, în general. În acest moment trebuie să acordăm încrederea cuvenită noului ministru şi secretarului de stat pe păduri. Sperăm ca aceştia să scoată la lumină ceea ce predecesori ai lor au tolerat ani la rând în judeţul Argeş: tăieri ilegale, retrocedări ilegale, degradarea pădurilor virgine, trecerea pădurilor de la Vidraru, de la statut de protecţie în regim de producţie. În acest sens credem că trebuie ca ministerul să solicite date şi de la Hidroelectrica pentru a stabili prejudiciul cauzat tocmai prin acest tranzit brutal de la un regim de protecţie la unul de exploatare intensivă. Nu în ultimul rând, sperăm să se verifice şi motivul pentru care munţii Făgăraş nu sunt încă Parc Naţional, deşi în urmă cu doar 15 ani erau, alături de munţii Retezat, cea mai vast[ sălbăticie neîntreruptă din zona de climă temperată a Europei (cu excepţia fragmetării cauzată de Transfăgărăşan)”.

Armand Chiriloiu: „La Direcţia Silvică Argeş nu sunt păduri defrişate”

6 armand chiriloiu 01Am luat un punct de vedere despre controlul desfăşurat la ocoalele silvice de pe fondul forestier din raza barajului Vidraru şi directorului Direcţiei Silvice Argeş, Armand Chiriloiu, care ne-a precizat: „Este un control pentru toate reclamaţiile făcute de Agent Green. Pentru defrişări care nu sunt la Romsilva şi o să demonstrăm acest lucru, pentru drumuri forestiere construite pe bani europeni şi nu există aşa ceva şi pentru alte aspecte. Pe teritoriul Direcţiei Silvice Argeş, pe ultimii cinci ani, singurul drum forestier care s-a făcut pe fonduri europene este Valea Rea – Pojarna de la Ocolul Silvic Domneşti şi a fost finalizat în anul 2012 şi este foarte bine făcut. În ceea ce priveşte drumul forestier de la Molivişu, el este pe inventar la Direcţia Silvică Argeş şi ca suprafaţă este retrocedat la Primăria Comunei Arefu… Sunt vizate ocoale silvice de stat şi private şi societăţile comerciale de pe raza ocolului silvic Vidraru. E un control laborios şi lung. Sper să se termine odată speculaţiile astea care sunt făcute pe tema Romsilva. Nu sunt făcute corect şi sunt inexacte. Nu mă sperie nici măcar un pic acest control. Nu am nici cea mai mică teamă. La Direcţia Silvică Argeş nu sunt păduri defrişate. Se face confuzie pentru că toată lumea ştie de Romsilva, dar la Romsilva nu sunt păduri defrişate”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii