Web Analytics

Primele de Paşte în Argeş, între bătaie de joc şi respect pentru salariaţi

de | 13.04.2017 10:15 | Economie

01 baniVine Paștele și, ca în fiecare an, tot angajatul argeșean se uită cu jind în sus să vadă dacă pică ceva și pentru el din mâna tremurândă a patronatului pentru care muncește. Și tot ca în fiecare an, acordarea sau neacordarea primelor de Paște din Argeș duce la clasificarea acestui demers, după caz, fie în bătaie de joc, fie praf aruncat în ochii angajaților, fie în respect pentru aceștia. Cine și ce primă primește anul acesta, cine nu mai primește deloc deși au fost vremuri când spărgea topul primelor, citiți în cele ce urmează.

Arpechim – 0 lei în Petrochimie, 2000 de lei brut în Rafinărie

Platforma petrochimică Arpechim în ansamblul ei a trăit vremuri de glorie când nu numai salariile erau unele de top, ci și primele pe care le primeau miile de angajați (peste 8.000 în 1990, peste 5.600 în 1998). De Crăciun, de Paște, de concediu, de murături, de orice se dădea primă la Arpechim în vremurile bune. Ce se întâmplă acum?
„Nu e cazul să mă întrebați de prime, nu primim nicio primă nici acum”, a fost răspunsul sec al lui Marian Dumitru, liderul sindicatului care funcționează în cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, unitate care mai are doar 110 angajați și care se află în componența Oltchim.
12 ionel popescuDe cealaltă parte, în Rafinăria Arpechim care aparține OMV-Petrom, lucrurile sunt la polul opus: „Anul acesta, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, vom primi pe 15 aprilie o primă de 2.000 de lei brut”, ne-a informat Ionel Popescu (foto), liderul sindicatului din rafinăria piteșteană.
Un calcul simplu arată că suma netă primită de fiecare din cei 124 de salariați ai Rafinăriei Arpechim depășește 1.300 de lei, sumă care reprezintă cea mai mare primă de Paște din industria argeșeană a anului 2017.

Dacia – primele cresc odată cu salariul mediu brut

12 ion iordache„Anul acesta, de Paște, prima de la Dacia este de 1.100 de lei net. La noi primele, cea de Paște, cea de Crăciun, cea de vacanță, reprezintă procente din salariul mediu brut, 30% primele două bonificații, 40% cea de-a treia. Așadar, crescând an de an acest salariu mediu brut, și primele au crescut constant încât nu putem spune că au fost ani în trecut când primele au fost mai mari ca acum. Cu toate acestea, nu pot spune nici că aceste creșteri ale primelor se simt semnificativ în buzunarul angajaților Dacia”, ne-a declarat Ion Iordache (foto), viceliderul Sindicatului Automobile Dacia. În luna mai angajații de la Dacia vor primi și o primă de performanță pentru anul 2016 de 1.460 lei brut.

La Micromotoare e mai bine decât în vremea lui Copos

12 FlorinStanculescu„Valoarea primei de Paște de anul acesta este de 300 de lei net, ea fiind calculată în funcție de producția fizică și de profit, conform contractului colectiv de muncă. Ce să vă spun, e o primă bună, mai bună decât în vremea lui Copos pentru că acum avem de lucru și, implicit, cresc și parametrii de care vă vorbeam”, ne-a spus Florian Stănculescu (foto), liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec Motor Corporation România S.A.

Lisa Dräxlmaier – prime doar pentru bărbați, șomaj pentru toată lumea

Într-o situație de-a dreptul bizară se află cei aproximativ 800 de angajați ai Lisa Dräxlmaier Pitești. Aici prime de Paște primesc doar angajații bărbați pentru că femeile, care formează cea mai mare parte a personalului fabricii, au primit primă de 8 Martie. La toate acestea se adaugă și faptul că toți, bărbați și femei, își pierd locurile de muncă după recenta decizie a patronatului de a închide Lisa Dräxlmaier.
12 sergiu linca„Toți angajații noștri primesc 10-12 salarii compensatorii ca urmare a pierderii locului de muncă prin închiderea fabricii. Cât despre prime de Paște, da, primesc doar bărbații câte 150 de lei, femeile nu primesc nimic pentru că au primit deja o primă de 8 Martie. De comentat, comentați dumneavoastră cum credeți o astfel de situație, eu nu mai am ce să comentez. Și, da, au fost vremuri mai bune la Lisa când toată lumea avea de lucru și se luau și prime mai mari”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș, Sergiu Lincă (foto), liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje.

La Electroargeș au fost și vremuri mai bune

„La noi e o regulă, prima înseamnă tichete de masă în valoare totală de 150 de lei și atât, nimic mai mult. Au fost și vremuri mai bune, când acționar majoritar era statul, apoi când exista PAS-ul (n.r. asociația acționarilor salariați), dar de când au venit privații s-au schimbat lucrurile, aceștia sunt mai strânși la pungă, nu sunt așa darnici deși ar avea de unde. E adevărat că avem de lucru, fabrica merge bine, a crescut numărul angajaților la 570, că avem un salariu mediu brut de 1.900 de lei care, pentru Curtea de Argeș, este unul bunicel, dar e la fel de adevărat și că oamenii muncesc foarte mult, inclusiv sâmbăta și duminica”, am aflat de la Florin Mihai, reprezentantul sindicatului de la Electroargeș.

La CFR au apus vremurile cu prime de top

CFR a fost timp de ani de zile în topul salariilor și primelor de tot felul. Cu o infrastructură aproape de colaps, cu pierderi masive de călători și cu angajați din ce în ce mai puțini, CFR este doar o umbră a ceea ce a fost în anii de după 1990.
„Tot ceea ce se acordă anul acesta este un număr de tichete cadou care însumează 150 de lei neimpozabil. Atât. S-au dus vremurile când la CFR se câștiga bine și se luau prime consistente”, ne-a spus Adrian Ion, fost lider de sindicat al feroviarilor argeșeni, actualmente șef al Stației CFR Pitești.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii