Web Analytics

Primarul Ionică nu e de acord cu declararea Pădurii Trivale arie protejată

de | 8.08.2019 13:40 | Dezvăluiri

# „Eu nu vreau să o închid, să o căpăcesc, ca să nu te mai poţi nici măcar uita în pădure”

Au trecut mai bine de nouă ani de la inițierea proiectului rezervației naturale Pădurea Trivale și peste doi ani de când Agenția de Mediu a cerut Primăriei Pitești să clarifice neconcordanțele din documentație, mai exact dispariția a circa 58 ha din suprafața propusă spre a deveni arie protejată. Oficiali din Ministerul Mediului susțin că vor cere refacerea documentației și că ulterior, până la începutul toamnei, aceasta va fi trimisă Primăriei Pitești în vederea adoptării unei hotărâri de Consiliu Local pentru reînnoirea avizului pentru acest proiect mult așteptat. Numai că primarul Cornel Ionică nu e de acord cu declararea Pădurii Trivale drept arie protejată, acesta invocând mai multe motive în acest sens.
Oficialii Ministerului Mediului au cerut deja de mai mult timp autorităţilor locale de la Piteşti o nouă hotărâre de consiliu local, act necesar declarării pădurii drept arie protejată, pe care municipalitatea refuză s-o iniţieze, tergiversând, astfel, finalizarea demersului. Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, a solicitat în 2018 Primăriei Pitești să reînnoiască avizul dat de către Consiliul Local pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată şi s-a lovit de un refuz categoric, cu invocarea unor motive discutabile.
Primăria Pitești a invocat în special niște cereri de restituire a terenurilor forestire, dar nu a putut nominaliza solicitanții.
Concret, Primăria Piteşti răspunde negru pe alb că nu deține o listă cu numele și datele de contact ale solicitanților care au depus cereri de restituire a terenurilor forestiere pentru care restituirea dreptului de proprietate s-a realizat sau urmează a se realiza pe fondul forestier propus pentru instituirea ariei naturale protejate.

Anca Crăciunaș, Ministerul Mediului: „Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aria protejată nu poate fi promovat fără o Hotărâre de Consiliu Local”

Anca Crăciunaș, consilier din cadrul Direcției Biodiversitate a Ministerului Mediului, care se ocupă de această problemă de mai mulți ani, ne-a precizat și ce pași va face în perioada următoare legat de proiectul declarării Pădurii Trivale arie protejată. Un proiect la care se opune doar Primăria Pitești.
„Am trimis vineri, 2 august, o adresă la Direcția Silvică Argeș. Ultimul răspuns al lor a fost că acolo este pădure de stat și că nu s-a restituit nimic. În adresa pe care le-am trimis-o săptămâna trecută i-am întrebat dacă au fost solicitări de retrocedare în Pădurea Trivale și dacă s-a pus la dispoziția Comisiei Locale de Inventariere a Suprafețelor o suprafață de teren, conform legii. I-am întrebat în adresă și dacă din 2017, de la ultima lor adresă, a survenit vreo modificare. Am cerut și celor de la Primăria Pitești niște date concrete, numai că ei m-au trimis la Direcția Silvică Argeș. O să iau de bun răspunsul pe care mi-l va trimite Direcția Silvică, pentru că Primăria Pitești neagă că ar avea vreo implicare. În baza răspunsului ce va veni de la Direcția Silvică, va trebui refăcută puțin documentația, 2-3 chestiuni pentru declararea Pădurii Trivale drept arie protejată. Voi da răspunsul Direcției Sivice către APM Argeș, iar cei de la APM trebuie să obțină avizul Academiei. După acest aviz, APM Argeș va înainta din nou documentația Consiliului Local Pitești pentru o nouă Hotărâre de Consiliu Local. Direcția Silvică Argeș ar trebui să răspundă repede. Ar trebui să dureze puțin refacerea documentației. Le voi cere celor de la APM Argeș să lucreze cu prioritate la refacerea documentației legat de declararea Pădurii Trivale drept arie protejată; nu e mult de lucru, până în toamnă ar trebui să fie gata, putem face acest lucru. Sunt foarte curioasă să văd dacă Primăria Pitești va dori să reînnoiască prin HCL avizul dat de către Consiliul Local în 2012 pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată. În orice caz, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aria protejată nu poate fi promovat fără acea Hotărâre de Consiliu Local, este specificat clar în lege”, a declarat Anca Crăciunaș pentru „Jurnalul de Argeș”.

Cornel Ionică: „Sunt interese imobiliare în capul unora legat de Pădurea Trivale…”

Am stat de vorbă și cu primarul Cornel Ionică, acesta confirmând că nu este de acord cu proiectul declarării unei părți din Pădurea Trivale drept arie protejată: „Nu e niciun interes ascuns, nici interes imobiliar legat de Pădurea Trivale. Dar eu nu vreau să o închid, să o căpăcesc, ca să nu te mai poți nici măcar uita în pădure. Și asta pentru că tot mă gândesc că vom reuși cândva să o punem în valoare ca o zestre foarte importantă a piteștenilor și pentru a fi zonă de agrement în condițiile legii. În momentul în care vom face Pădurea Trivale arie protejată – am și eu dreptul la o părere – acolo se va mai putea interveni doar cu Hotărâre de Guvern pentru orice problemă, cât de mică ar fi ea. Și este cumplit de greu”.
Tot primarul Piteștiului mai spune, legat de proiectul privind declararea Pădurii Trivale drept arie protejată, că „aceeași opinie am avut-o dintotdeauna. Mai sunt niște probleme juridice ce trebuie rezolvate și la care se lucrează. Nu înțeleg de ce presiunea e de sus în jos și nu este de la noi, de la Primărie, dacă este o dorință. Voi îi sunați toată ziua pe cei de la Ministerul Mediului și îi întrebați de Pădurea Trivale… Cei de la minister nu sunt obtuzi. Dar avem și noi această dorință și ne-am blocat pe undeva, privind crearea unei zone de drumeții în Pădurea Trivale, ne gândim la un moment dat și să facem o pistă de biciclete pe acolo. Sunt interese imobiliare în capul unora legat de Pădurea Trivale… Să spună cine face aceste acuze dacă are cineva interese acolo… Dacă cineva e proprietar acolo și vrea să construiască ceva, să facă cerere, dar noi nu îi vom da avizul”.
L-am întrebat pe primarul Cornel Ionică şi dacă, în cazul în care documentația va fi retrimisă la Primărie, se va da o Hotărâre de Consiliu Local pentru reînnoirea avizului privind declararea Pădurii Trivale drept arie protejată. Iar aici edilul-șef al municipiului se contrazice parțial. După ce inițial ne-a spus că nu e de acord cu proiectul, primarul Cornel Ionică ne-a declarat: „Suntem deschiși constructiv. Analizăm orice adresă, în Consiliul Local, cu presă, cu toată lumea. Repet, Pădurea Trivale este deja protejată și nu își va permite nimeni ca să o distrugă”.
Potrivit proiectului din anul 2010, suprafaţa propusă din Pădurea Trivale ce urma să devină arie protejată era de 432,3363 ha şi făcea parte din fondul forestier proprietate de stat.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ziaristii de la Jurnalul de Arges, vin cu date concrete , ma intreb , de ce nu se sesizeaza din oficiu, cei care trebuie sa rézolve problèmele semnalate , dupa aparitia acestor articlole in ziar, sau macar sa dea un raspuns?
    Sint problème de interes pentru toti pitestenii, nu putem sa lasam un pitestean sa lupte singur iar noi ceilalti pitesteni sa dormim linistiti , sa ,,nu ne punem rau » cu autoritatile…
    As vrea un raspuns public dat de conducerea Primariei Pitesti .( primarul pe care pitestenii l -au ales , viceprimari si multi altii ….

Ultimele articole