Primarul interimar Ţâroiu de la Câmpulung e vizat de ANI

de | 29.07.2015 22:46 | Dezvăluiri

# Se complică situaţia în administraţia musceleană
Problemele Câmpulungului nu se mai sfârşesc! Un municipiu cu monumente distruse, cu un proiect de reabilitare nefinalizat, cu străzi pline de ţigani şi mizerie a ajuns şi în criză de reprezentare, după ce au apărut grave probleme la nivelul conducerii administrative. Primarul Călin Andrei şi-a pierdut al treilea mandat din cauza condamnării penale în Dosarul şcolilor, viceprimarul Liviu Ţâroiu a fost demis de Consiliul Local, iar intervenţia Prefecturii l-a pus în postura de primar interimar, apoi în Primărie au apărut anarhia şi taberele… Bomboana pe colivă a fost pusă recent de către Agenţia Naţională de Integritate: „interimarul” Ţâroiu poate fi incompatibil.

Imediat după ce Liviu Ţâroiu a preluat atribuţiile de primar, pe 3 martie 2015, „Jurnalul de Argeş” s-a adresat Agenţiei Naţionale de Integritate, solicitând clarificarea situaţiei în care a ajuns acesta. Adresa trimisă ANI făcea referire la următoarele aspecte (citez din solicitarea de obţinere a informaţiilor publice):
„Primarul municipiului Câmpulung-Argeş, Călin Ioan Andrei, a fost condamnat definitiv, prin decizie a Curţii de Apel Bucureşti (5 februarie 2015), la trei ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor electorale. Pe cale de consecinţă, în data de 25 februarie 2015, prefectul judeţului Argeş, Mihail Oprescu, a emis ordinul de constatare a încetării mandatului de primar al lui Călin Andrei. După comunicarea ordinului către secretarul Primăriei Câmpulung, pe 3 martie 2015 a intervenit preluarea atribuţiilor de primar de către viceprimarul ales, Liviu Ioan Ţâroiu (acesta avusese drept de semnătură şi anterior datei de 3 martie). Ulterior acestor evenimente, în data de 30 martie 2015 au avut loc o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor a Edilul CGA SA (societate de interes public, la care acţionar majoritar este Consiliul Local Câmpulung) şi o şedinţă ordinară a Consiliului Local. Primarul interimar Liviu Ioan Ţâroiu a participat activ la ambele întruniri, manifestându-şi votul în cazul proiectelor de hotărâre supuse dezbaterii atât în cadrul AGA, cât şi la şedinţa de consiliu. În aceste condiţii, solicitarea vizează posibila situaţie de incompatibilitate în care se află Liviu Ioan Ţâroiu, în condiţiile în care, potrivit legii, acesta nu poate avea calitatea dublă de consilier local şi primar, pe de o parte, şi nu poate să participe la şedinţele AGA sau să voteze în cadrul Consiliului Local”.
Răspunsul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost primit cu întârziere şi, în mare parte, cuprinde referiri la legislaţie (o obişnuinţă a comunicatelor ANI). Este subliniat faptul că „funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”. Pe cale de consecinţă, potrivit celor de la Agenţia Naţională de Integritate, „opinăm că, în urma preluării de către viceprimar a atribuţiilor corespunzătoare funcţiei de primar, acesta are obligaţia de a respecta regimul juridic al incompatibilităţilor aplicabil funcţiei respective şi anume dispoziţiile art.87 din Legea 161/2003. În consecință, participarea primarului interimar al municipiului Câmpulung – Argeş la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor a Edilul CGA SA (societate de interes public, la care acţionar majoritar este Consiliul Local Câmpulung), este de natură să genereze situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 87 alin. 1 lit. f din Legea 161/2003”.

Şi Prefectura a fost sesizată

Situaţia complicată în care se află Liviu Ţâroiu a fost subiect de interes şi la nivelul Prefecturii Argeş, acolo unde a fost depusă o solicitare în acest sens. Deocamdată nu a fost emis un punct de vedere oficial al Instituţiei Prefectului.
Liviu Ţâroiu spune că a evitat incompatibilitatea. „Am participat la şedinţe AGA, dar nu am votat. Şi Călin Andrei făcea acest lucru şi e normal ca primarul să ştie cum se cheltuie banul public. Din câte ştiu eu, legea s-a schimbat sau se va schimba în această privinţă, fiindcă nu e normal ca un primar să nu fie implicat. Oricum, eu am cerut clarificări privind situaţia în care mă aflu: sunt consilier local, ales viceprimar şi am primit atribuţiile de primar”. El susţine că legislaţia ar trebui să detalieze un caz atât de complex precum cel de la Câmpulung, probabil neimaginat nici de cei mai cusurgii legiuitori.
C.I.B.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii