Web Analytics

Primarul din Boteni refuză să dea jos bustul lui Petre Ţuţea

de | 19.08.2015 21:19 | Actualitate

# La fel și primarul interimar din Câmpulung, Liviu Țâroiu, să schimbe denumirea unei străzi ce poartă numele filozofului

Recentele modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii au născut deja scandal. Prevederile impuse prin legea iniţiată, printre alţii, de Crin Antonescu, au favorizat interpretări excesive, ajungându-se la ideea că filosoful muscelean Petre Ţuţea, simpatizant al Mişcării Legionare, trebuie scos din rândul personalităţilor române cărora li se acordă apreciere. La solicitarea Institutului Naţional al Holocaustului „Elie Wiesel”, Primăria Timişoara a schimbat denumirea unei străzi care purta numele filosofului muscelean, iar acum Petre Ţuţea riscă să îşi piardă identitatea şi recunoaşterea chiar pe plaiurile natale.

Primarul de la Boteni: „Noi ne mândrim cu Petre Ţuţea”

Pe marginea acestui subiect am luat legătura cu primarul comunei Boteni, localitatea natală a filosofului Petre Ţuţea. Vasile Leau spune că încă nu s-a primit vreo solicitare de înlăturare a însemnelor şi denumirilor legate de celebrul muscelean. În comuna Boteni există un bust al filosofului, iar o şcoală îi poartă numele. „Asta e o babilonie, domnule! Asta ne trebuie nouă, acum… Noi, botenarii, ne mândrim cu Petre Ţuţea, el trebuie apreciat pentru ceea ce a fost ca om şi filosof, nu din punct de vedere al politicii. Nu aş fi de acord cu înlăturarea bustului lui Ţuţea sau cu schimbarea denumirii şcolii. Oricum, dacă primim o solicitare în acest sens, Consiliul Local este cel care trebuie să ia o hotărâre”, ne-a declarat primarul comunei Boteni, Vasile Leau, în legătură cu posibilitatea denigrării lui Ţuţea.

La Câmpulung s-a solicitat deja interzicerea lui Ţuţea

Primăria municipiului Câmpulung a primit deja o solicitare din partea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în sensul schimbării denumirii străzii Petre Ţuţea. Potrivit presei locale, primarul interimar Liviu Ţâroiu spune că nu este de acord cu cererea: „Nu putem renunţa la denumirea acelei străzi numită în semn de apreciere faţă de Petre Ţuţea”.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii