# Unicat în România. Hotărâre de Consiliu Local cu autodedicaţie # Primul efect al acestei hotărâri e că edilul Gheorghe Matei nu va mai plăti impozite pentru cele peste 100 hectare pe care le are în comună
Comuna Rătești are, în total, trei cetățeni de onoare, toți trei gratulați din 2011. Unul dintre ei este Tudor Petrică, fostul viceprimar al comunei, beneficiar post-mortem al titlului care nu-i mai aduce, practic, nici măcar o oarecare satisfacție personală, ca să nu mai vorbim de vreun avantaj material, un altul este Marin Nicolescu, un localnic cu dublă cetățenie româno-americană, răsplătit pentru „seriozitate și probitate deosebită” și Gheorghe Matei, actualul edil șef al comunei, cel mai câștigat de pe urma acestei recunoașteri, „adjudecată” după o ședință maraton, în care acordarea titlurilor s-a făcut pentru toți trei, la calup, ca să nu bată flagrant la ochi. În cazul primarului, argumentul care a stat la baza acordării titlului a fost „activitatea depusă, cu numeroase trofee și premii”, exemplificate într-o expunere de motive făcută de Liviu Roșescu, secretarul comunei Rătești, dispozițiile hotărârii fiind duse la îndeplinire de însuși primatul Matei. Practic, din 2011, edilul șef nu mai datorează localității pe care o păstorește niciun leu, pentru că – surpriză! – potrivit unei alte hotărâri a aceluiași consiliu local, persoanele cărora li s-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Rătești sunt scutite, începând cu data acordării acestui titlu, de la plata taxelor și impozitelor locale. Altfel spus, primarul Gheorghe Matei a și centrat, a și dat cu capul în toată această hotărâre de consiliu local unicat în România și care din punct de vedere moral lasă semne de întrebare.
„Am într-adevăr 101 hectare”
Iar primarul ar fi datorat bugetului local ceva sume importante, având în vedere averea pe care și-a agonisit-o în timp. Potrivit declarației sale de avere, edilul deține împreună cu soția, în comuna Rătești, patru terenuri agricole ce însumează peste 100 de hectare, o casă de 288 de metri pătrați și două anexe, o camionetă cumpărată în 2004 și un autoturism Renault Megane, achiziționat la începutul actualului mandat. „Am, într-adevăr 101 hectare… Nu știu să vă spun exact cât aș fi datorat ca impozit pentru ele, nu le-am luat pe toate odată, ci cu bucata, cu bucata, în timp, nu am avut 100 de hectare deodată. Am făcut asta pentru mine, pentru copiii mei, pentru nepoții mei, ca să-mi fac o fermă. De doi ani nu mai lucrez acest teren, că nu mai e rentabilă producția pe care o facem acolo, și l-am lăsat de pășune…”, a mărturisit pentru „Jurnal de Argeș”, Gheorghe Matei.
„Știu că sunt oameni care mă tot reclamă…”
Printre hectarele pe care le-a achiziționat primarul se numără și suprafețe importante din domeniul Brătienilor, achiziționate de la nepoata celebrei familii de oameni politici. „Este vorba de 20 de hectare, achiziționate de la doamna Brătianu, acum 12-14 ani. Cu dânsa am făcut înțelegere”, mai spune primarul.
Edilul se află, acum, la finalul ultimului său mandat. „Știu că sunt oameni care mă tot reclamă, dar vă spun că am fost verificat de toate organele… Închei mandatul acesta în câteva zile, după 20 de ani în care am fost primar. Nu mai candidez, am trecut de 70 de ani, trebuie să mă retrag”, mai spune Gheorghe Matei.
Îi urăm edilului pensie liniștită! Dar poate că n-ar trebui trecut cu vederea nici faptul că regulamentul privind acordarea acestei distincții prevede că titlul de cetățean de onoare poate fi retras dacă persoana a fost judecată și condamnată ori a compromis cu rea credință interesele statului român sau ale comunei Rătești. Nu este, desigur, cazul primarului nostru. Asta, deocamdată… pentru că numele edilului apare, totuși, ca suspect, în dosarul Pădurii Trivale, dosar instrumentat de DNA.
Izabela Moiceanu