# Zilele Oraşului sau ştiinţa de a promova brand-uri. Duminică, 19 iunie, Topoloveniul a aniversat 590 de ani de la prima atestare documentară. Aşa cum îi şade bine unui oraş de oameni gospodari, localnicii au dat curs provocării lansate de edilul Gheorghiţă Boţârcă şi au aşteptat ziua cea mare având curţile şi grădinile din jurul caselor şi al blocurilor frumos aranjate şi curăţate. Osteneala le-a fost răsplătită celor mai harnici dintre topoloveneni cu diplome şi premii oferite de cel care le este primar de mai bine de două decenii.
„Mama” magiunului a primit titlul de cetăţean de onoare
La festivitatea începută la ora 10 şi ţinută în cocheta clădire a Casei de Cultură, au primit diplome de excelenţă oameni de cultură, artişti, sportivi şi investitori de succes care au creat sute de locuri de muncă în Topoloveni. Printre premianţi s-au numărat şi doi campioni naţionali la tenis de masă, un arbitru internaţional de handbal, Ansamblul folcloric „Ciuleandra” şi societatea Sonimpex Serv Com, producătoarea Magiunului de Topoloveni. După ce diplomele şi premiile au fost înmânate, a urmat un recital de muzică folk şi etno susţinut de cantautorul Ion Popa, care şi-a început programul muzical cu Balada Magiunului de Topoloveni. „Sunt român şi-mi place pruna/Făcută magiun/Nu-i nimic pe lumea asta mai dulce şi bun/Să ne ducă-n Europa faima de olteni/Că ei au făcut Magiunul de Topoloveni.”, a cântat artistul care a spus că nu a găsit altă rimă mai bună pentru cuvântul „Topoloveni” decât cuvântul „olteni”, ca o aluzie şi la originea producătoarei magiunului, Bibiana Stanciulov.
Edilul Topoloveniului şi-a cerut scuze publice pentru amenzile politice date magiunului de către OPC
De altfel, doamna Bibiana Stanciulov, directorul firmei Sonimpex, cea care produce deja celebrul magiun de Topoloveni, a primit din mâna primarului Gheorghiţă Boţârcă titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Topoloveni, pentru primul produs românesc certificat ca brand de Comisia Europeană. Ceea ce nu l-a oprit pe directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Argeş, Gabriel Vasilescu, să o amendeze de două ori pentru acest produs. Prima dată pentru că pe ambalajul magiunului era înscrisă recomandarea profesorului dr. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, de a consuma acest produs natural, iar a doua oară pentru că, borcanul fiind un cilindru, eticheta nu putea fi citită în acelaşi câmp vizual. Pentru cele două amenzi absurde date magiunului de către directorul portocaliu al OPC Argeş, primarul Boţârcă i-a cerut scuze publice Bibianei Stanciulov: „Distinsă prietenă, îmi cer eu scuze pentru acel director al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, care nu e din Topoloveni, dar e pus politic, cel care este în stare să amendeze o fabrică şi un produs care primeşte ca distincţii atâtea medalii. De altfel, o să îl reîntâlnim în campania electorală viitoare, pentru că este unul dintre adversarii mei de tradiţie pentru Primăria Topoloveni. După cum bine ştiţi, mi-a mai fost adversar şi în alte campanii, şi am câştigat de fiecare dată.”
Confesiunile Bibianei: „În urmă cu zece ani, nu aş fi visat că voi ajunge aici”
„În urmă cu zece ani, când am cumpărat la licitaţie secţia de magiun a Fabricii de conserve, nici nu aş fi visat că voi ajunge unde am ajuns, la un asemenea succes. La vremea aceea, un director de la Fabrica de conserve, aflată pe atunci în lichidare judiciară, mi-a tot băgat beţe în roate la licitaţie. Acum, dacă l-aş mai întâlni… Dar cea mai bună revanşă este reuşita mea”, ne-a spus Bibiana Stanciulov la un pahar de vorbă, la bufetul organizat de primar după încheierea festivităţii de premiere.
Boţârcă i-a servit pe ziarişti cu viţel la proţap, înregistrat la OSIM
La Zilele Topoloveniului, primarul Boţârcă a scos la vedere toate brandurile cu care se mândreşte oraşul. Invitaţii au avut ocazia să deguste nu doar din magiunul de Topoloveni, dar şi din vinul de Cârcinov, produs şi îmbuteliat chiar în gospodăria edilului. Însă artileria grea cu care a ieşit în faţă primarul a fost viţelul la proţap, pregătit după o reţetă a tatălui său şi înregistrată ca atare la OSIM. Viţelul din care au fost serviţi ziariştii şi invitaţii a fost crescut în ferma primarului, iar carnea i-a fost frăgezită cu două săptămâni înainte. „Viţelul trebuie să stea la baiţ, să se macereze timp de două săptămâni, iar după o zi şi jumătate se «dă la vânt». Abia apoi se pune la proţap, cu mangal de prun. Carnea trebuie să fie bine pătrunsă, dar să se păstreze suculentă”, şi-a explicat primarul reţeta, în vreme ce tăia friptură pentru ziarişti. “Reţeta, a mai dezvăluit Gheorghiţă Boţârcă, o am de la tata şi este, de fapt, o reţetă haiducească”.
Picior de PDL-ist n-a călcat la Zilele Topoloveniului
La manifestările organizate pentru a sărbători Zilele Topoloveniului au onorat cu prezenţa lor mai multe personalităţi şi oficiali argeşeni: Florin Tecău, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, parlamentarii PSD de Argeş Bogdan Niculescu Duvăz, Şerban Valeca, Radu Vasilică, Constantin Tămagă, Ion Burnei, care a venit cu soţia, doamna Gabriela, consilierul judeţean Dan Manu, directorul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu, dar şi fostul inspector de la ITRSV, Dorin Mărăşoiu, unul dintre cei mai apreciaţi ingineri silvici din Argeş. De asemenea, primarul Boţârcă a invitat la Topoloveni numeroşi primari de comune, din rândul cărora îi amintim pe cel de la Rociu, Aurel Bălăşoiu sau pe cel de la Mozăceni, Lucian Cioran. Nu a putut să treacă neremarcat faptul că nu a îndrăznit să calce picior de pedelist pe la sărbătoarea topolovenenilor. Programul pregătit de organizatorii evenimentului a mai cuprins şi un spectacol de circ, cu dresură de şerpi anaconda, un show aviatic de excepţie, un alt spectacol, de dans modern, muzică uşoară şi dans sportiv, dar şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ciuleandra”. Seara s-a încheiat cu spectacolul trupei „Daggu feat Kleo”, la care localnicii au cântat şi dansat până târziu.
(Adriana Gândilă)