Web Analytics

Primăriţa Ştefăneştiului ţipă degeaba. În războiul ei cu Dorin Bărbuceanu, documentele o contrazic flagrant

de | 17.01.2019 13:16 | Dezvăluiri

# Din ciclul „Hai să mă victimizez, că dă bine la electorat!” # Ioana Jenica Dumitru își acuză nefondat predecesorii că au făcut retrocedări ilegale pentru șase comune din Argeș, când, de fapt, cedarea terenurilor s-a făcut cu girul Comisiei Județene de Fond Funciar # Vă prezentăm în exclusivitate istoricul tuturor cedărilor de terenuri de către Stațiunea de Cercetări Vini-Viticole Ștefănești către șase comune din județ

Joi, 10 ianuarie, primărița Jenica Dumitru de la Ștefănești a postat pe contul său de Facebook o scrisoare deschisă care se dorea incendiară și era adresată prefectului Emilian Dragnea. În respectiva epistolă, primărița spunea, printre altele, că ”orașul meu suferă de zeci de ani din cauza abuzurilor făcute de înaintașii mei primari cu retrocedări ilegale, schimburi de terenuri păguboase cu localități gen Bârla, Băbana, Vlădești, 350 de hectare de schimburi (strigător la cer și DNA dacă ar auzi), mii de abuzuri, bătrâni bolnavi ai căror părinți sau bunici au făcut pușcărie sau au murit în chinuri nu au reușit să își recupereze bunurile, nu mai avem un metru de pământ nici pentru cei perfect îndreptățiți, fiindcă a fost dat tot abuziv sub privirile îngăduitoare și ignorante sau știutoare ale Prefecturii Argeș”. Am dorit și noi să aflăm care este este situația legată de sutele de hectare de terenuri din Ștefănești care au ajuns la șase comune din județ și iată ce am aflat.

Manipulare ieftină a primăriței. Legat de cedarea terenurilor, documentele o contrazic flagrant

În realitate, este vorba de mai multe protocoale de predare-primire prin care șapte comune din Argeș – Brăduleț, Bârla, Budeasa, Băbana, Călinești, Mușătești și Vlădești – au primit terenuri pe teritoriul administrativ al orașului Ștefănești, terenuri aflate însă în patrimoniul societății de stat INCDBH (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură) Ștefănești, nicidecum la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Ștefănești. Astfel că primărița a făcut acuze nefondate și nedocumentate legat de acele terenuri primite absolut legal de cele șapte comune, și nu în urma unor ”schimburi” sau ”retrocedări ilegale”, după cum a insinuat. Iar Primăria și Comisia Locală de Fond Funciar Ștefănești chiar nu au avut nicio implicare în aceste lucruri, totul derulându-se prin Comisia Județeană de Fond Funciar și cu girul ADS (Administrația Domeniului Statului). Ca să concluzionăm, primărița Ioana Jenica Dumitru a dorit să lovească în fostul primar liberal Dorin Bărbuceanu, actual consilier local, numai că adevărul documentelor n-o avantajează, ba chiar se întoarce împotriva ei. Dimpotrivă, există două adrese prin care fostul primar Bărbuceanu solicită Comisiei Județene de Fond Funciar ca din terenurile cedate de către INCDBH celor șase comune să se facă porție și pentru locuitorii Ștefăneștiului care au cerut să li se reconstituie dreptul de proprietate, numai că n-a fost luat în seamă.

Către ce comune și câte hectare a cedat, prin protocol, INCDBH Ștefănești

Iată mai jos, pe scurt, istoricul cedării celor câteva sute de hectare din patrimoniul INCDBH Ștefănești.
Pe 15 mai 2007, Comisia Locală de Fond Funciar Călinești primea, în urma unui protocol încheiat cu Administrația Domeniilor Statului, suprafața de 105,1 hectare de la INCDBH Ștefănești.
În data de 25 iulie 2008, Administrația Domeniilor Statului încheia un protocol cu Primăria Brăduleț, în urma căruia preda acesteia din urmă 87,46 ha din patrimoniul INCDBH Ștefănești. Pe 23 iulie 2010, Comisia Locală de Fond Funciar Budeasa prelua de la INCDBH Ștefănești suprafața de 32,68 ha în urma încheierii unui protocol, iar cinci zile mai târziu, tot cei de la Budeasa mai preluau 10,59 ha de la Ștefănești.
Pe 31 august 2010, INCDBH Ștefănești încheia un protocol cu Primăria Bârla, protocol în urma căruia preda Comisiei Locale de Fond Funciar Bârla suprafața de 86,63 ha, dintre care 40,56 ha pe raza administrativ-teritorială a comunei Călinești și 46,07 ha pe raza administrativ-teritorială a orașului Ștefănești.
Pe 1 iunie 2011, INCDBH Ștefănești încheia un protocol cu Primăria Vlădești, protocol în urma căruia preda Comisiei Locale de Fond Funciar Vlădești suprafața de 0,21 ha.
Pe 14 noiembrie 2011, Comisia Locală de Fond Funciar Băbana a preluat de la INCDB Ștefănești un teren de 8,27 hectare.
Pe 8 august 2012, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș valida preluarea de către Comisia Locală de Fond Funciar Ștefănești a unei suprafețe de 0,67 ha din patrimoniul INCDBH Ștefănești.

Ce spune fostul edil Bărbuceanu: „Doamna primar se joacă cu cuvântul «schimburi». Nu a fost niciun schimb”

Am luat legătura și cu fostul primar Dorin Bărbuceanu, vizat de acuzațiile primăriței Jenica Dumitru, pentru a ne spune mai multe legat de cum au ajuns sute de hectare din Ștefănești la șapte comune din județ.
”Doamna primar se joacă cu cuvântul «schimburi». Nu a fost niciun schimb. Aceste puneri în posesie sunt absolut legale. Protocoalele au fost încheiate în baza hotărârilor Comisiei Județene de Fond Funciar, pe Legea 247, ce specifică faptul că acele localități ce nu mai au terenuri disponibile pentru a rezolva problemele de fond funciar se adresează în primă etapă comisiilor locale vecine. O altă variantă este punerea la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar de terenuri din patrimoniul unei societăți de stat ce deține teren pe teritoriul județului respectiv (în cazul de față INCDBH Ștefănești, n.red.). Comisiile locale de fond funciar la care faceți referire s-au adresat Comisiei Județene de Fond Funciar și acestea au fost validate cu suprafețe de teren. Validarea nu are nicio legătură cu Comisia Locală de Fond Funciar Ștefănești. Acele terenuri nu au fost vreodată aflate la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Ștefănești. De câte ori m-am prezentat la Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș în acea perioadă, am adresat Comisiei această problemă, că nu e normal să valideze pe teritoriul orașului Ștefănești alte localități, atât timp cât la Ștefănești sunt încă cetățeni care mai au problema funciară nerezolvată. Pe Legea 1/2000, Ștefăneștiul a primit 670 hectare de teren ce trebuia să rezolve toată problema retrocedărilor, însă aceste terenuri nu au fost de cea mai bună calitate și din acest motiv mulți dintre cei validați nu au vrut să ia aceste terenuri, ce sunt și acum la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Ștefănești”, ne-a declarat Dorin Bărbuceanu.
Am încercat să luăm legătura şi cu primăriţa Jenica Dumitru, însă aceasta nu a fost de găsit până la închiderea ediţiei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii