Primarii din Argeș au răspuns la unison la două întrebări de actualitate pe scena politică și administrativă a țării în sondajul ce urmează, și anume cum comentează anularea comasării alegerilor de către Curtea Constituțională a României și cum au văzut dumnealor protestele din Pitești și marile orașe ale județului. Ei bine, indiferent de culoarea politică, primarii argeșeni au salutat anularea comasării alegerilor și au fost, de asemenea, solidari cu manifestațiile negative la adresa puterii din ultima perioadă de timp.
„Dacă se făcea comasarea nu mai era nimic de făcut în țara asta”
Ion Dumitru, primar comuna Albota: „Decizia Curții Constituționale de a anula comasarea alegerilor mi se pare una firească. Până la urmă vorbim de respectarea Constituției. Dacă se făcea comasarea nu mai era nimic de făcut în țara asta, așa mai sunt speranțe. În privința protestelor de stradă desfășurate în Argeș și în țară, pot spune că nemulțumirea este foarte mare! Stăm de vorbă cu oameni de toate categoriile, iar întrebarea principală este de ce trebuie să sufere tot clasa socială cea mai defavorizată. E umilitor ce se întâmplă! PDL-ul a spus că va face altceva decât au făcut cei dinaintea lor, adică PSD-ul… Nu au făcut nimic din ceea ce au promis. Lucru oribil!”.
„Curtea Constituțională a dat o decizie perfect corectă ”
Elisaveta Tudose, primar comuna Coșești: „Decizia Curții Constituționale privind comasarea alegerilor este una corectă. Nu putem vorbi de alegeri comasate. Curtea Constituțională a dat o decizie perfect corectă pentru că motivul invocat de guvernanți, acela al economiilor, este doar praf în ochii românilor. Legat de protestele din Argeș, vă spun că este dreptul oamenilor. Nimeni nu iese în stradă de drag. Ca să stai afară la minus 14 grade Celsius nu e absolut deloc o plăcere. Oamenii simt că au ajuns în faza de a striga greutățile altfel decât o făceau până acum. Una peste alta, aceste proteste mi se par corecte și îndreptățite. De aceea suntem în democrație și avem dreptul să protestăm. Oamenii își cer dreptul de a fi liniștiți!”.
„Era normal să se dea această decizie”
Sevastian Pupăză Roșu, primar comuna Stolnici: „Decizia Curții Constituționale este una corectă și justă. Era normal să se dea această decizie. Eu, oricum, sunt pregătit să candidez la primărie, indiferent de termen. Legat de protestele din Pitești vă pot spune că sunt juste din toate punctele de vedere. Și în Pitești am putut vorbi de manifestări ample, numai că, în ultima perioadă, vremea rea i-a îndepărtat pe manifestanți. Până la urmă e ceva normal pe frigul acesta ca oamenii să nu mai stea în stradă și să ceară anumite drepturi, dar vă garantez că imediat ce va da colțul ierbii și timpul va fi frumos oamenii vor ieși iarăși în stradă, pentru că nu se întâmplă nimic bun în țara asta”.
„Aceasta trebuia să fie decizia”
Lucian Cioran, primarul comunei Mozăceni: „Pregătirea pentru noi alegeri se face pe parcursul mandatului anterior, nu doar la venirea alegerilor. Din punctul meu de vedere, nici nu mai trebuia să existe o decizie a Curții Constituționale în privința alegerilor comasate și asta pentru că era indiscutabilă. Relativ la protestele din ultima perioadă, pot spune că sunt absolut îndreptățite. Pot spune chiar că pentru o așa guvernare protestele s-au desfășurat prea târziu. Acestea trebuiau făcute mult mai demult pentru că starea populației este așa cum este. S-a săturat lumea de guvernarea asta!”.
„Anularea comasării alegerilor este legală”
Ion Dumitrache, primar comuna Poiana Lacului: „Anularea comasării alegerilor de către Curtea Constituțională este legală fără niciun alt comentariu. Chiar dacă la putere este PDL-ul sau USL-ul, această decizie este una legală și atât. Apoi, eu cred că sunt pregătit pentru alegeri indiferent în ce lună se desfășoară. În privința protestelor din Argeș vă pot spune că în primul rând sunt absolut normale și sunt foarte binevenite. E normal să-i pună pe toți cu picioarele pe pământ. Numai atunci parlamentarii își dau seama că pierd legătura cu oamenii și că văd oamenii din patru în patru ani”.
„Mi se pare corectă decizia de necomasare a alegerilor”
Gheorghe Drăgan, primarul comunei Lunca Corbului: „Din punctul meu de vedere, decizia de necomasare a alegerilor mi se pare una corectă. Dacă Curtea Constituțională așa a hotărât atunci așa să fie. Oricum, indiferent de data la care s-ar fi desfășurat scrutinul, eu eram pregătit, pentru că munca unui primar se vede în decursul celor patru ani de mandat, nu în ultimele luni. În privința protestelor eu cred că în Argeș amploarea acestora a fost mai mică. Spun asta pentru că în alte localități lucrurile au fost mult mai intense decât la noi în județ. Cert este că dacă așa au considerat cetățenii, atunci protestele sunt justificate”.
„Este o decizie care respectă Constituția”
Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului Topoloveni: „Este o decizie care respectă, practic, Constituția României. Sunt două momente foarte importante care nu pot fi combinate pentru că localele și parlamentarele sunt două noțiuni unice. Legat de protestele din Argeș, eu le găsesc normale. Cum să nu fiu alături de oamenii din Argeș care trăiesc în necaz? Este o situație reală și care nu poate fi trecută cu vederea. Putem să avem o gestiune frumoasă și când gestionăm bogăția, dar putem avea și o gestiune frumoasă și curată și când gestionăm sărăcia. România nu prea face parte din țările foarte bogate, dar nici din țările foarte sărace. Și atunci gestiunea acestei țări putea să fie de o altă manieră, mai echilibrată, mai bine ordonată pentru că s-au scăpat din mână foarte multe lucruri”.
„E bine că s-a respectat ”
Nicolae Barbu, primar Valea Iașului: „Pentru mine era totuna, ori cu alegeri comasate, ori cu necomasate. Adevărul este că trebuia rezolvată problema asta a prelungirii mandatelor aleșilor locali. În altă ordine de idei, protestele din Pitești, ca și protestele din toată țara sunt absolut îndreptățite pentru că sunt nemulțumiri multe. Și la mine în comună sunt nemulțumiri, dar noi am reușit să atenuăm foarte mult criza asta prin care trecem prin acordarea unor ajutoare de urgență, medicamente. Asta s-ar fi putut face și la nivel de județ, și la nivel de țară. De aceea cred că dacă se făceau aceste lucruri erau mai puține proteste”.
„S-au trezit târziu, dar s-au trezit și e bine!”
Nicolae Radu, primar Negrași: „Asta e legea și trebuie respectată. Dacă se făcea comasarea se creeau niște suspiciuni care nu aveau să ducă la ceva bun. Într-o societate democratică trebuie să se respecte niște reguli, nu fiecare să facă ce vrea. Oamenii s-au trezit târziu, dar s-au trezit și e bine! În privința protestelor din Argeș eu le văd cât se poate de justificate. Oamenii au dreptate! Trebuie să ne trezim la realitate! Aceste proteste au dat o lecție la toată lumea, la toți politicienii de orice culoare politică. Românul este român și nu a adormit. E treaz și ne veghează!”.
„Presiunea străzii a dus la această soluție”
Gheorghe Stancu, primar Bascov: „Cred că și presiunea străzii a dus la această soluție. Dar cred că și analiza juridică legală a dus la această concluzie. În primul rând, noi, primarii, suntem aleși pe un mandat de patru ani și care se termină la jumătatea lunii iulie. După alegerile din 2008, avem hotărâre judecătorească, mandatul este pe patru ani. În situația în care alegerile erau în noiembrie, toți primarii, de comună, oraș sau municipiu, nu mai aveam voie legal să mai semnăm acte administrative și astfel era perturbată toată activitatea în primării. În acest sens ar fi trebuit să se modifice legile alegerilor și administrației publice locale. În legătură cu reducerea cheltuielilor, s-ar putea comasa alegerile, dar odată cu alegerile locale, adică în iunie, nu în noiembrie. În legătură cu protestele din județ vă pot spune că nemulțumiri există peste tot, nu numai în România, mai ales că vorbim de reduceri salariale și altele. Părerea mea este că reprezentanții ministerelor trebuiau să vină în fața protestatarilor și să răspundă, să explice ce se întâmplă. Eu cred că toată această tăcere a alimentat și mai mult această treabă”.
„Alegerile trebuie să fie distincte, să știe omul ce votează”
Florea Ene, primar Moșoaia: „Consider că s-a luat decizia cea mai bună, dat fiind faptul că, prin comasarea alegerilor, populația era pusă într-o situație foarte delicată, pentru că nu toată lumea știa ce să voteze, mai ales că erau șase buletine de vot. Până la urmă asta înseamnă democrație! Alegerile trebuie să fie distincte ca omul să știe ce votează. În legătură cu protestele din Pitești vă pot spune că erau de așteptat ținând cont că cetățenii o duc foarte greu în toate localitățile județului Argeș”.
„E greu să votezi pe șase buletine de vot”
Ion Neacșu, primar Bârla: „Decizia Curții Constituționale de a nu comasa alegerile este una normală. Alegerile pentru locale vor fi distincte, ceea ce este absolut normal. Gândiți-vă că dacă erau duse în toamnă era foarte greu pentru populație. E extrem de greu să votezi pe șase buletine de vot. Și mă refer la oamenii de la țară, oameni trecuți de o anumită vârstă. Iar protestele din Pitești mi se par cât se poate de îndreptățite”.
„Dacă asta spune legea, atunci așa să fie!”
Ion Năftănăilă, primar comuna Albeștii de Muscel: „Decizia luată de Curtea Constituțională de necomasare a alegerilor mi se pare una normală pentru că acest for are drept de decizie. Adică, dacă asta spune legea, atunci așa să fie! Referitor la protestele din stradă pot spune că sunt îndreptățite pentru că nimeni nu e nebun la cap să iasă în stradă pe vremea asta de dragul de a ieși în stradă”. M. Ionel