Web Analytics

La Primăria Ţiţeşti a început epurarea. Funcţionarii acuză că sunt daţi afară pentru că sunt incomozi

de | 6.06.2019 13:34 | Dezvăluiri

# ”Este abuz!”, spun angajații, care mai reclamă faptul că primarul a încheiat contracte cu colaboratori externi, unul din aceștia fiind Argentina Culcuș, care este abonată la bugetul Primăriei Țițești # Primarul PNL susține că totul este politic și că acuzele sunt nefondate și că angajații care sunt din alt partid încearcă să îl șicaneze
Câțiva funcționari, salariați ai Primăriei Țițești, au venit la Jurnalul de Argeș spunându-ne că, la dorința primarului Gheorghe Savu, li se vor desființa posturile. Este vorba despre postul de inspector de mediu, încasator taxe și impozite și cel de referent cultural. Salariații spun că probleme cu edilul au cei care nu i se fac preș la picioare și care vorbesc prea mult. De altfel, potrivit spuselor acestora, în urma unui denunț al unuia dintre ei, denunț care a ajuns la Președinția României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, ar fi fost demarată o anchetă. „S-a dat o hotărâre de Consiliu Local pe 7 mai, pe care o să o contestăm, trei posturi desființate, altele comasate, încasator, inspector protecţia mediului și referent cultural – cu oameni pe ele. În schimb, face poliție locală cu cinci posturi”, spun doi dintre cei care rămân fără loc de muncă, respectiv Silviu Cristian Burtoiu, inspectorul de mediu, și Luminița Bălan, încasatoarea de impozite și taxe. Potrivit procesului-verbal de ședință, în urma reorganizării, discutabile, au fost desființate postul de responsabil de mediu, un post la taxe și impozite și un post de la cultură, pentru eficientizarea activității primăriei și pentru reducerea cheltuielilor.

„E abuziv. A vrut să scape de noi de acolo, pentru că suntem incomozi, suntem periculoși, pentru că vedem ce se întâmplă”

Silviu Cristian Burtoiu, inspector superior pe compartimentul Protecția mediului în cadrul Primăriei Țițești, ne-a declarat: „Am deja șase procese cu el în instanță, din care trei sunt câștigate. Dispoziția de eliberare din funcție pe baza calificativului, o dispoziție de scădere a salariului la 3.000 de lei față de 4.375 și o dispoziție de sancționare cu 10% pe trei luni de zile a salariului ca urmare a constituirii unei comisii de disciplină. A văzut că prin niciuna dintre metode nu reușește să ne dea afară și a recurs la reorganizare. E abuziv. A vrut să scape de noi de acolo, pentru că suntem incomozi, suntem periculoși, pentru că vedem. Suntem 26 de salariați. Ceilalți sunt ori părtași la măgăriile lui ori oameni foarte fricoși, care se subordonează. Execută necondiționat, se fac preș. Asta e expresia lui, să fim preș la picioarele lui. Am șase procese cu primarul în instanță, din care trei sunt câștigate. Eu am făcut sesizări de peste un an de zile și nu s-a făcut nimic; am sesizat în legătură cu neregulile din primărie. Am făcut și la Instituția Prefectului. Sesizez la administrația prezidențială, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte aspecte penale. De la președinte la Prefectură şi de la celelalte la Parchet. Este dosar la Parchet. Deocamdată am fost doar eu citat pentru audiere”.

„Unde nu găsește salariatul pe calapodul dumnealui, a preferat să încheie contracte cu colaboratori externi”

Luminița Bălan, încasatoare de impozite și taxe: „A terorizat toată comuna că dacă nu îl votează aplică sancțiuni. Poate omul mai face o arătură și nu e înregistrat și o vânzare de mașină. Pe stilul ăsta merge, pe intimidare și amenințări. Eu sunt pe post de încasator din 2003. Am devenit incomodă. Încă de la început, când a venit primar, mi-a zis că nu am votat cu el. S-au dat sporuri şi de 10% la cei care au participat. Pe noi ne-au marginalizat uşor-uşor, or fi zis că plecăm de bună-voie. Foarte mulţi au plecat, pentru că nu au mai suportat regimul. Cum a fost doamna juristă, șoferul de pe microbuz, șoferul de pe buldoexcavator. Două săptămâni la rând mi- a dat dispoziţie de plecat pe teren. Din 8 ore șase stau pe teren. I-am spus că nu reușesc să îmi rezolv fișa postului, că mai am și insolvabilităţi, prescrieri de urmărit, nu pot să le fac din teren. Cine încasează în locul meu, cine face foi de depunere? A considerat să desființeze postul. Ați pomenit primărie fără încasator? Unde nu găsește salariatul pe calapodul dumnealui, a preferat să încheie contracte cu colaboratori externi.”

„Doamna Argentina Culcuș încasează bani frumoși de la Primărie”

Iată ce mai spun și alți oameni din Primărie: ”Unde este eficiența? Este vorba despre doamna Argentina Culcuș, tot extern. A venit doamna Argentina Culcuș cu firma. Încasează bani frumoși. Referentul cultural care are salariu mizerabil este aut și a venit doamna Argentina Culcuș. De vreun an colaborează, dar acum l-a scos pe refent definitiv. Face zilele comunei cu un miliard opt sute, anul trecut, o lună de zile, începând cu 1 iunie. Ea se ocupă de organizarea zilelor comunei și nu numai. Ziua Zacușcii, 1 decembrie (firma A17 Inovation Concept SRL), Focul lui Sumedru… Face toate evenimentele, au achiziționat steagurile, au înființat muzeu, muzeul comunei Ţiţeşti. Cumnatul dumneaei este profesor de istorie și a încasat 1000 de milioane pentru înființarea muzeului. Bani pe bandă rulantă”.
Printre acuzele aduse se mai află nereguli în legătură cu încasarea taxelor pe gunoi, de care romii sunt scutiți, sau cu neîncasarea amenzilor. Inspectorul de mediu ne-a povestit și le-a povestit organelor penale despre amenzile penale neîncasate la bugetul local, una fiind chiar a primarului, pe care din 2017 trebuia să o plătească, nici măcar nu a înregistrat-o. „Delapidator șef”. Noi ne plătim amenzile, taxele, impozitele, el nu are nicio treabă”, dar și despre fosta secretară, Cristina Miu, condamnată penal pentru fraudă cu fonduri APIA, dar care încă lucrează în primărie.

Primarul Gheorghe Savu: „Aici totul este politic doamnă vă spun eu, aceşti funcţionari sunt membri de partid”

L-am contactat telefonic și pe primarul Gheorghe Savu (PNL), care a încercat să își justifice acțiunile.
# Domnule primar, au venit la redacție niște angajați, supărați că le-ați desființat posturile.
– Știu, doamnă, au fost prin toate părțile. Am desființat, da, sunt în reorganizare a instituției. Trebuie să reorganizez instituția din punct de vedere al finanțării.
# Adică aveți nevoie de mai mulți bani, nu vă ajung banii sau cum?
– Știți și dumneavoastră foarte bine că legile s-au modificat și tot ce ține de cei cu handicap, cu asistenții personali s-au dat de primării și se plătesc 100% din bugetul local și această reorganizare este luată în calcul de la începutul anului pentru eficientizarea instituției, nu neapărat să dau pe cineva afară. Toți încearcă pe toate părțile să reorganizeze, pentru că nu se mai pot descurca cu tot ce ține de aparatul bugetar.
# Am înțeles, dar, dacă dați afară, ei vă dau în judecată. Nu vă temeți că vor câștiga și atunci plătiți tot de la buget?
– Păi nu știu, mă vor da în judecată pe reorganizare, nu înțeleg, de ce să câștige, pentru că se desființează posturile? Nu știu, am lucrat și eu prin alte părți, în momentul în care se făcea o reorganizare, plecam, îmi găseam un alt loc de muncă; din păcate, văd că dumnealor nu fac decât reclamații, mizerii, și înainte de alegeri și acuma, au trimis controale de la toate instituțiile, ANFP, ITM. Au venit, au găsit totul în regulă, e supărare, știu, dar mai mult decât atât nu am ce să fac.
# Am aflat că există denunț inclusiv la DNA și la Parchet, știți ceva?
– Probabil că au făcut peste tot. Oamenii aceștia nu știu să facă altceva decât denunțuri și reclamații. În ce constă, dumnealor știu că abuzuri, din câte știu eu, nu am făcut.
# Este o primărie aproape de Pitești, are activitate, ce o să faceți fără încasator de impozite și taxe și fără inspector de protecția mediului?
– Pe postul de taxe și impozite s-a făcut angajarea pe vremea când se încasa pe bază de chitanță de mână; de când s-a implementat sistemul ăsta informatic cu ARA, cu care avem contract de prestări servicii, totul este să accesezi o tastă și iei banii cetățeanului fără să mai alergi prin comună. În timp ce, dacă îi trimiți pe salariați în comună, trebuie să le pui la dispoziție mașină, apă, că zic că nu fac față. Pe posturile astea avem executare silită, contabilitate.
# Vă gândiți tot la firme din exterior să vă facă serviciile?
– Nu!
# Dar aveți contracte cu firme din exterior. De exemplu cu firma doamnei Argentina Culcuș pe evenimentele culturale…
– Avem o colaborare care nu are legătură cu căminul cultural. Este pe evenimente cultural-artistice pentru cetățenii din comună și în special pentru copii. Dar asta nu înseamnă că dacă am o prestare de serviciu este interzis. Am hotărâre de Consiliu Local, o să fiu verificat și pe acest lucru, bănuiesc.
# Cam de cât e contractul cu doamna?
– 1500 de lei, nu mai mult. Nu este vorba despre miliarde. Ha, ha, ha! Eu mă confrunt cu inundații și fel de fel de probleme și ei nu ies din birou… Nu își fac sarcinile de serviciu. Acest Burtoiu unde a fost angajat a plecat numai cu procese, la Primăria Mioveni, la o firmă în Pitești.
# Asta este o altă problemă. Acum, că nu știți cu ce v-au reclamat pe la Parchet și la DNA, vă spun la liniuță. Unul din aspectele semnalate este că o țineți în continuare în primărie pe doamna Miu Cristina, deși are hotărâre definitivă de condamnare.
– Așa, și? Nu ocupă niciun loc, nu se află pe statele de plată ale primăriei. Asta este doar răutate din partea dumnealor, atâta tot?
# Dar că este iubita dumneavoastră este adevărat?
– Vă dați seama, până aici s-a ajuns, să se spună că este iubita mea. Știți ce, nu are rost să mai continuăm, îmi cer scuze.
# Eu sunt datoare să vă întreb, domnule primar…
– Am înțeles, dar la chestii de genul ăsta nu vreau să răspund.
# Bun, la asta, nu.
– Nu mai răspund la nimic.
# Eu vă ofer dreptul la replică.
– Mulţumesc.

„Îi voi acționa în instanță”

# Dânșii au spus că faceți diferențe între locuitori în privința plății gunoiului și că sunt unii pe care îi scutiți de amenzi…
– Aceste minciuni vor fi demontate în momentul în care vor fi verificate aceste lucruri și după aceea îi voi acționa în instanță. Nu știu dacă ştiţi, avem foarte mulți romi care pleacă la început de an și vin cu documente că au contracte de închiriere acolo, fac cerere și demonstrează că, nestând în comună, nu are rost să plătească gunoiul; pe baza acelor documente eu am repartizat către aparatul de specialitate să analizeze și, în cazul în care se încadrează, să scutească. Există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.
# Amenzile se plătesc?
– Trebuia să întrebați cât avea neîncasat în urmă cu trei ani jumate, le-am zis că nu le mai eliberăm adeverințe până nu plătesc. Oamenii au înțeles și au făcut angajamente de mână, în care au spus cât pot plăti, restul plătesc până la sfârșitul anului. E ceva ilegal? Am aparat de specialitate. Dânșii trebuie să știe dacă e legal sau ilegal. Aici totul este politic, doamnă, vă spun eu, acești funcționari sunt membri de partid. Gândiți-vă dacă această primărie a fost condusă de 30 de ani de PSD?…
 
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „E abuziv. A vrut să scape de noi de acolo, pentru că suntem incomozi, suntem periculoși, pentru că vedem ce se întâmplă”. Aceasta varianta poate fi posibila/reala, ….. dar poate sa mai fie si o alta varianta : Nu cumva sunteti prea multi in cuib ?!