Web Analytics

Primăria Piteşti, în slujba rechinilor imobiliari şi nu a cetăţenilor

de | 14.02.2019 14:20 | Opinii

Teoretic, Primăria Pitești este o instituție publică în slujba cetățenilor contribuabili. Practic, și într-un procent din ce în ce mai mare, Primăria Pitești – și mă refer aici la o parte însemnată dintre șefii din Primărie – a ajuns să fie aservită rechinilor imobiliari. Primăria Pitești dă autorizații de construcție pe bandă rulantă pentru zeci și zeci de blocuri fără să respecte normele minime de urbanism și mediu, fără să îi respecte pe cetățenii riverani, fără studiile de trafic și de însorire cerute de lege. Și nu e vorba de un singur om din Primărie, e vorba de zeci de oameni plătiți din banii noștri și care își fac de cap fără să îi deranjeze nimeni.
Când a fost vorba de dosarul Publitrans, DNA a avut reacție rapidă. Acum, când e vorba de haos imobiliar și de zeci de blocuri construite fără vreun respect pentru lege, DNA, ca și celelalte autorități cu atribuții de control nu au nicio reacție, deși dovezi sunt suficiente. Asta deși colegii mei de la „Jurnalul de Argeș” au deschis această veritabilă Cutie a Pandorei acum aproape un an, cu numeroase investigații documentate privind construirea mai multor blocuri fără respectarea legii. Aproape că nu este săptămână în care să nu primim la redacția „Jurnalul de Argeș” sesizări legate de blocuri construite aiurea în oraș.
În Consiliul Local Pitești, cu excepția lui Cristian Gentea (însă și în cazul său reacțiile ar trebui să fie și mai ferme), consilierii locali – plătiți din banii noștri – tac mâlc când e vorba de proiecte imobiliare. La fel de lipsiți de reacție sunt și oficialii din Primăria Pitești când zeci și zeci de cetățeni din toate cartierele municipiului le sesizează haosul urbanistic.
Am publicat în numărul trecut din „Jurnalul de Argeș” o nouă scrisoare tulburătoare a doctorului Tiberiu Irimia, cel care a avut curajul să se opună ridicării unui bloc în centrul Piteștiului și care a reușit să blocheze deocamdată în instanță ridicarea imobilului cu 11 etaje. Ei bine, pentru acest curaj civic și nu numai, prețul plătit de doctorul Irimia este unul scump, fiind hărțuit atât de dezvoltatorul imobiliar, cât și de Primăria Pitești. La doar o zi după ce dezvoltatorul imobiliar a făcut o plângere împotriva lui Tiberiu Irimia, Primăria Pitești a venit în control acasă la reputatul doctor. Adică în mai puțin de 24 de ore. O reacție neobișnuit de rapidă, în condițiile în care Primăria Pitești nu a răspuns nici acum la zecile de sesizări ale doctorului Irimia.
E un cuib al marilor interese în slujba milionarilor și în deserviciul cetățenilor normali la Primăria Pitești. E un cuib de viespi subiective, un lanț al slăbiciunilor, un cumul de factori negativi ce au drept rezultantă faptul că în Pitești construiește cine vrea și unde vrea, fără vreun respect pentru lege. Piteștiul a ajuns, din păcate, un oraș beton doar la propriu, nu și la figurat.
Și nu știu alții cum simt, dar eu unul mă aștept ca viitorul primar al Piteștiului să facă o mare curățenie prin aparatul Primăriei începând din iunie 2020 și să mai dea la o parte din angajații mult mai mult preocupați de rechinii imobiliari și de diferite interese și beneficii decât de zecile de mii de cetățeni care își plătesc conștiincioși taxele și impozitele cu speranța unui Pitești mai frumos pentru copiii și nepoții lor. În realitate însă, Piteștiul a ajuns să fie aservit intereselor imobiliare și nu numai. Pentru o parte dintre șefii din Primăria Pitești, cetățenii contează doar din patru în patru ani, când e vorba de voturi. Atât.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Sunt curios daca Primaria Pitesti a refuzat vreo autorizatie de constructie acestor rechini imobiliari. Eu cred ca nu. Cred ca Primaria Pitesti s-a executat contracost si a aprobat tot pe banda rulanta. Noroc cu criza imobiliara care bate la usa si care va stopa hemoragia asta de cutii betonate numite blocuri de locuinte, complexe rezidentiale. Dar va fi prea tarziu orasul fiind deja sufocat, fara locuri de parcare, fara spatii verzi, fara lumina…