Web Analytics

Primăria Piteşti a transformat Piteştiul într-un bazar second-hand

de | 26.10.2016 20:10 | Opinii

Sunt sigur că actualului primar Cornel Ionică, „fostului” Tudor Pendiuc și mai multor oficiali din Primăria Pitești le plac rău mahalalele din Istanbul. Însă cu siguranță nu le plac mahalalele boeme atât de fermecător descrise de Orhan Pamuk în romanele sale. Domnilor conducători ai Primăriei Pitești le plac acele mahalale malfamate, mizere și haotice. Mai mult decât atât, sunt sigur că oficialii Primăriei Pitești adoră lipsa armoniei arhitectonice, kitch-ul și hidoșenia urbanistică. Și asta pentru că de mai mulți ani au reușit să transforme Piteștiul – și cu precădere centrul municipiului – într-un bazar second-hand cu sute de chioșcuri și tarabe lipsite de cel mai mic bun gust. Și vina nu e deloc a comercianților, ci a mai-marilor din Primărie care dau autorizații și aprobări cu ochii închiși, fără să le pese nici măcar 1% de cum arată și cum a ajuns orașul pe care îl păstoresc. Ce mai contează că Piteștiul arată oribil și penibil, important este să intre bani la buget cu orice preț.
Covrigi, hot dogi, jucării, bidoane de vin la PET, sucuri pline de E-uri vândute la pahar, magazine second-hand, haine mirosind a sintetic și a mult prea ieftin, cam ăsta e peisajul pentru un străin care se plimbă prin centrul Piteștiului pentru prima oară. Și dacă mai are „norocul” să dea peste cine știe ce târg organizat de Primărie, vede de la o poștă cum centrul orașului e sufocat de sute de chioșcuri și corturi unde se vând tot felul de mărunțișuri. Și – atenție! – vorbim de centrul unui oraș pretins european, nu de o periferie unde fiecare face ce vrea sau de un complex expozițional. Da, veți spune că trebuie încurajat comerțul, că trebuie încurajată crearea de locuri de muncă. De acord, dar nu așa. Nu trebuie să ne batem joc de centrul unui oraș pe care pretindem că îl iubim și că vrem să îl dezvoltăm.
Să știți că îmi iubesc orașul, domnule primar Cornel Ionică. Și ca mine sunt mii și mii de oameni. Iubim Piteștiul, ne pasă de el și tocmai de aceea luăm atitudine.
Chiar nu vă e rușine de ce ați făcut din Pitești? Chiar nu vă e rușine că l-ați transformat într-un bazar de doi lei? Nu a ajuns că ne-ați umplut Piteștiul cu zeci de milioane de pavele în plus și că ne-ați lăsat fără sute de copaci și zeci de hectare fără verdeață? Nu, se pare că nu v-a ajuns. Ați făcut ce ați vrut cu Piteștiul. Sub umbrela unei pretinse urbanizări, ați dezurbanizat Piteștiul, l-ați transformat încet-încet într-un târg unde toată lumea poate să vândă ce vrea, oriunde și la orice oră. Îmi pare rău să o spun, dar nu ăsta e Piteștiul pe care mi-l doresc pentru mine, pentru cei dragi mie, pentru piteștenii mei.
Și să nu îmi spuneți că nu se poate, că nu vă cred. La Mioveni s-a putut. Primarul Ion Georgescu a făcut în mai puțin de un deceniu dintr-un oraș anonim, anodin și cenușiu un oraș vibrant, cu o infrastructură impecabilă, cu investiții foarte utile făcute cu cap și nu cu interese ca la Pitești. Cine știe, poate că ar fi bine să îl clonăm pe Ion Georgescu și să vă ia locul, fie și pentru un an, domnule primar Cornel Ionică. Vreau un Pitești de care să fiu din nou mândru din punct de vedere urbanistic, domnule primar. Vreau un Pitești cu un centru cochet și nu un centru umplut până la refuz de atâtea și atâtea dughene de prost gust. Vreau un Pitești ca Istanbulul sau măcar precum un cartier al Istanbulului în ceea ce privește numărul vizitatorilor atrași. Și, apropo de turiști, în loc să faceți un Centru de Informare Turistică ineficient, inutil și inestetic pe banii Uniunii Europene, mai bine cheltuiați banii altfel, poate chiar pe plantări de mii de copaci sau de arbori ornamentali. Vă place cum arată Piteștiul anului de grație 2016, domnule primar Cornel Ionică? Mie nu.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii