Web Analytics

Primari pe frontul coronavirusului

de | 23.04.2020 13:29 | Politica si Administratie

Despre persoanele în carantină, în izolare la domiciliu, despre situația bătrânilor de peste 65 de ani, precum și despre incidentele și amenzile pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare am stat de vorbă cu primarii localităților Coșești, Albota, Aninoasa, Pietroșani și Morărești. Cum stau și ce probleme întâmpină citiți mai jos.

„În carantină am avut două persoane la începutul începuturilor acestei pandemii”

Nicolae Pană, primar Coșești: „În carantină am avut două persoane la începutul începuturilor acestei pandemii, când au fost la Pitești acele 80 de persoane, iar în izolare am avut vreo 50 de persoane. Am acționat cu poliția, am găsit înțelegere la organele de poliție de la Secția 15 și i-am convins că trebuie să stea în autoizolare. În prezent mai am două persoane care vor ieși din autoizolare. Bineînțeles că mai apar situații noi în ceea ce privește șoferii de camioane și de tiruri, care mai vin și mai pleacă. Ei trebuie să stea acasă până când îi cheamă din nou la lucru. În rest, sper că vor înțelege că, dacă vin, vor intra în carantină. Au fost date amenzi pe raza comunei pentru nerespectarea ordonanțelor militare, dar nu știu exact câte persoane au fost sancționate. Nu foarte multe, oricum… Avem 1.039 oameni peste 65 de ani în comuna noastră, dar extrem de puține persoane nu au aparținători sau susținători. Avem doar câteva cazuri izolate care au copii care sunt plecați și nu sunt prin zonă. Am avut o monitorizare continuă, avem echipe de voluntari formate pentru acest lucru conform hotărârii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență. Ne-am conformat și am întrunit și noi Consiliul Local pentru Situații de Urgență și am comunicat cu oamenii care au avut nevoie de asistență. Le stăm la dispoziție. Dar nu prea am avut situații din astea, decât foarte puține”.

„Doi au venit din Anglia și a trebuit să îi băgăm în izolare, dar nimeni nu le-a făcut testul”

Ion Dumitru, primar Albota: „La Albota stăm foarte bine. Nu avem decât 10 persoane izolate, iar în carantină nu avem nicio persoană. Avem patru persoane care sunt șoferi de tir… Doi au venit din Anglia și a trebuit să îi băgăm în izolare, dar nimeni nu le-a făcut testul. Amenzi nu s-au acordat la noi în localitate. Avem doar o persoană căreia i-am acordat niște bice pe spinare, pentru că e plin de amenzi și nu puteam să-i mai dăm amenzi. Am avut două persoane care au înțeles că nu stă nimeni după ele, persoane peste 65 de ani care au copii… Am discutat cu ei și au înțeles că nu stă primăria și primarul să aibă grijă de ei. E o situație bună la noi…”.

„Probleme avem cu rudarii, cu țiganii, pentru că virusul e în burta lor…”

Benonie Ștefan, primar Aninoasa: „Patru persoane sunt în autoizolare, iar în carantină nu avem. Amenzi au mai luat câțiva, niște rudari prin Vâlcea, câte 60 de milioane de lei vechi, dar la noi în localitate nu avem decât unul sau doi amendați. 650 de persoane avem în comună care au peste 65 de ani, dar care au pensii și care se descurcă… Probleme avem cu rudarii, cu țiganii, pentru că virusul e în burta lor… Să mă apuc să dau pachete la 250 de familii de rudari și la 250 de țigani?! Cum să fac? La ăla să-i dai, iar la celălalt să nu-i dai? Au fost cuminți până acum, au stat în izolare, au înțeles situația, dar de aici înainte nu pot să îi mai țin în frâu. Nu am solicitat ajutor până acum, dar e foarte greu, pentru că nu poți să te duci în rudărie să aplici legea… Toată lumea ar pleca în străinătate… Una este să te lupți cu oamenii normali, și alta este să te lupți cu oamenii puțin ieșiți din normal”.

„Oamenii au înțeles, au venit de unde au venit, s-au autoizolat, ne-au anunțat că au venit…”

Eugeniu Pătru, primar Pietroșani: „Avem în izolare circa 10-12 persoane, iar în carantină nu avem. Vor ieși și aceștia din izolare… Avem un caz în ceea ce privește carantina, dar este pentru investigații la Mioveni, iar un ins a ieșit deja din carantină. Celui de la Mioveni i s-a făcut primul test, care a ieșit negativ, și urmează al doilea test. Deci, nu am avea probleme așa mari pe raza comunei. Oamenii au înțeles, au venit de unde au venit, s-au autoizolat, ne-au anunțat că au venit… Nu avem nicio amendă dată în localitatea noastră. Și-au văzut de treaba lor și au stat la locul lor. Pe cei care sunt peste 65 de ani și nu au avut posibilitate să se descurce cu aprovizionarea i-am ajutat noi. Dar nu sunt mulți… Toți au câte un ajutor din partea copiilor…”.

„Am avut în izolare 15 persoane, dar au ieșit…”

Gheorghe Purcaru, primar Morărești: „În carantină nu avem nicio persoană, iar izolați sunt foarte puțini. Am avut în izolare 15 persoane, dar au ieșit… Cred că în izolare mai avem 3 sau 4 inși. La noi nu prea s-au dat amenzi, oamenii au înțeles situația, iar cetățeni de etnie romă nu prea avem. Au fost unii în izolare la domiciliu, dar au ieșit… Persoanele peste 65 de ani de la noi din localitate au ce le trebuie, au ajutor de la copii. Am mers să verificăm și totul este în regulă”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii