# Dorina Mureşanu: „Pentru mine, muntele a fost un medicament”. Dorina Mureșanu a făcut parte din echipa fondatoare a Salvamont Pitești, fiind prima femeie din România care a intrat în componența unei echipe de Salvamont. Deși s-a născut în Cluj, în anul 1938, la vârsta de 5 ani a venit împreună cu familia sa în Pitești unde a rămas definitiv. Ajunsă la frumoasa vârstă de 76 de ani, doamna Dorina nu trăiește deloc o viață liniștită și poate plictisitoare, ci din contră este implicată în diverse activități din cele două domenii definitorii ale vieții sale: montan și farmaceutic. Își amintește cu multă plăcere de vremea când a făcut parte din Salvamont, mai ales că muntele a fost pentru ea un bun tovarăș încă din perioada copilăriei. „Sănătate, dârzenie, bucurie, satisfacție”, așa își începe istorisirea, prima femeie din România care a făcut parte din Salvamont, despre marea ei pasiune – muntele. „Totdeauna mi-a plăcut muntele. Eu și fratele meu de mici am fost foarte energici, iar părinții noștri ca să ne liniștească ne-au dus la munte. Ne puneau în rucsac la un moment dat și câte o piatră ca să nu mai zburdăm atâta. De la grădiniță am mers la munte”, a precizat fosta salvamontistă. Pasionată de domeniul montan de mică ea s-a înscris în diferite cercuri de acest gen, dar și-a continuat și studiile în domeniul farmaceutic.
Primul medic al Salvamont Pitești
După anul 1969 când a apărut mișcarea salvamont din România, în județul Argeș existau oameni de munte, care în mod voluntar, ajutau turiștii, de obicei în zona munților Iezer-Păpușa, Piatra Craiului, Leaota. Aceștia făceau parte dintr-un grup de mari iubitori de munte, din el făcând parte și farmacista Dorina Mureșanu. Mai multe grupuri montane s-au unit apoi în „România Pitorească” care a sprijinit mișcarea de salvamont. Dorina Mureșanu a făcut parte din formația Salvamont Pitești din 1973 până în 1979, când s-a căsătorit și a trebuit să renunțe la această activitate. În orice formație montană trebuia să existe un medic, dar cum timpul nu le permitea acest lucru celor cu experiență în domeniu, s-a apelat la serviciile Dorinei, care avea studii în domeniul farmaceutic. „Fiecare echipă salvamont trebuia să aibă un medic. Aveam medici care mergeau la munte, dar nu erau disponibili oricând. În acest caz m-au numit pe mine, medicul Salvamont. Lumea care mă cunoștea nu a zis nimic, dar în alte părți auzind că este medic o farmacistă, unii nu au fost de acord, dar până la urmă toată lumea s-a conformat cu ideea. Așa am făcut parte din prima echipă salvamont”. Principalele activități ale echipelor de salvatori montani în acea perioadă era de instruire și de patrulare, dar mai desfășurau și alte acțiuni: „Noi mergeam în munți, construiam cabane, făceam trasee pe care le și marcam. Eram chiar și ghid turistic pentru că învățam lumea cum să meargă și ce să facă la munte”. Ca orice salvamontist, a salvat multe vieți, dar a fost și martor la numeroase tragedii. „Am avut și momente tragice când nu am avut ce face. A fost un tânăr care a căzut din Piatra Craiului în prăpastie. Nu s-a mai putut face nimic, deși noi am ajuns la timp pentru că stăteam acolo în zonă”, mai precizează doamna Mureșanu.
Și femeile pot face față în Salvamont
Întrebată dacă oamenii vedeau ceva anormal ca o femeie să participe în activitățile din cadrul Salvamontului, farmacista Dorina ne-a mărturisit că pasiunea pentru munte este deschisă pentru oricine. „În zona noastră nu li s-a părut la nimeni ceva anormal ca o femeie să facă parte din Salvamont, mai ales că mă cunoșteau majoritatea. Mă duceam și singură la munte, iar pe drum întâlneam o mulțime de persoane gata să meargă cu mine mai departe. Ca să faci parte din Salvamont îți trebuie condiție fizică, multă judecată, pasiune și spirit de colaborare în echipă. La un moment dat, ne înțelegeam din ochi în ceea ce făcem. Sunt situații și situații în care și femeile pot face față”. Deși a trăit într-o perioadă în care toată lumea era verificată de Securitate, fosta salvamontistă ne-a menționat că nu a avut niciun fel de problemă cu turiștii străini pe care îi întâlneau pe munte.
„Nu am avut probleme cu turiștii străini. Majoritatea știau engleză și germană. Nu am avut probleme pentru că nu ne bănuia nimeni de nimic. Spuneau că suntem un pic mai nebuni, dar nu ne verifica nimeni, știau că este totul o pasiune”.
Pasiunea pentru munte a urmărit-o toată viața, de la vârsta de 6 ani și până în prezent. „Cam 75% din viața mea este muntele. Pentru mine, muntele a fost un medicament. În momentul în care faci un traseu mai greu și ajungi deasupra și vezi că ai terminat ce ai avut de parcurs, ești un om liber ca o pasăre. De aceea îi admir pe alpiniști din tot sufletul. Consider că ceea ce fac este extraordinar. Dacă m-aș mai naște o dată, pe Everest o să ajung!”, a conchis fosta salvamontistă.
În prezent, în județul Argeș, tradiția femeilor în Salvamont Pitești este încă vie, Beatrice Florescu fiind urmașul Dorinei Mureșanu în activitatea de salvator montan.
Alex Vlaicu