Comuna Valea Mare-Pravăț și patru persoane revendică terenul de la ansamblul monumental
În Anul Centenarului a intrat în revendicare chiar terenul care face parte din complexul muzeal al Mausoleului de la Mateiaș, ridicat spre cinstirea celor căzuți în Primul Război Mondial. A fost vorba de o manevră a comunei Valea Mare-Pravăț de a (re)integra în propriul teritoriu o suprafață de 14.544 mp, iar solicitarea a fost una indirectă. S-a cerut în instanță anularea unei hotărâri a Consiliului Local Câmpulung, act prin care în ianuarie 2018 s-a decis trecerea în domeniul public al municipiului Câmpulung a terenului de la Mausoleu, teren situat, evident, în extravilanul comunei Valea Mare-Pravăț. Iar prima parte a disputei s-a încheiat zilele trecute cu câștigul de partea Câmpulungului.
Citește și Tabără militară dedicată Primului Război Mondial, la Mausoleul Mateiaș
Situația favorizantă a litigiului a constat în aceea că, practic, nimeni nu are act de proprietate asupra terenului de la Mateiaș. Și asta fiindcă Mausoleul este un punct de atracție turistică și decenii de-a rândul a fost acceptat ca atare, fără a se pune problema revendicării monumentului de către vreo unitate administrativ-teritorială. Doar că gestul acaparator al aleșilor locali de la Câmpulung a iritat comuna vecină, mai ales că terenul în cauză este situat pe teritoriul acesteia. Fostul primar de la Valea Mare-Pravăț a inițiat acțiunea în numele localității, cerând anularea hotărârii de consiliu pentru ca, în eventualitatea unui succes în instanță, să integreze terenul în domeniul public al comunei.
Citește și Proiecţie la Mausoleul Mateiaş în Noaptea Muzeelor
Procesul în primă instanță a prins și alte părți revendicative, în sensul că patru persoane cu proprietăți învecinate Mausoleului au intervenit în cauză, scopul fiind tot acela de a anula actul câmpulungenilor pentru a obține părți din teren. Iar litigiul a durat peste trei ani și din cauza pandemiei, și pentru că experții topografi s-au dat loviți de lene și suprasolicitare, ca de obicei, expertiza fiind finalizată de-abia în a doua jumătate a acestui an. Pe baza acesteia și a altor probe, instanța a respins toate cererile, atât pe cea a comunei vecine Câmpulungului, cât și pe cele ale intervenienților. Acestora le rămâne la dispoziție calea de atac a recursului.
Este cel mai vizitat monument din Muscel
Mausoleul Mateiaş a fost edificat pe parcursul a şapte ani, la un deceniu de la terminarea Primului Război Mondial. Construit de meseriaşi italieni, proiectat de arhitectul Berechet, monumentul a fost ridicat în memoria celor căzuţi în luptele din 1916 în zona Pravăţ-Mateiaş. El cuprinde şi un osuar impresionant cu osemintele a mii de soldaţi, dar şi un turn cu foişor şi este încadrat cu un basorelief realizat la începutul anilor ´80, atunci când a fost şi restaurat. Este un monument care atrage anual mii de vizitatori şi conferă Muzeului Municipal peste trei sferturi din veniturile anuale realizate.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii