Web Analytics

Preţul vieţii unui militar ucis în misiune: 80.000 de euro

de | 2.05.2018 18:48 | Actualitate

6 01# Dezvăluiri. Pentru ce şi-au riscat viaţa militarii din Câmpulung care au fost la un pas de moarte în Afganistan

Îşi riscă viaţa pentru bani, fiindcă, orice s-ar spune, nu este războiul lor. Sunt bani frumoşi, aproape un miliard de lei în unele cazuri, dar îşi pun viaţa zălog. Dacă se întâmplă inevitabilul, viaţa costă 80.000 de euro şi o sută de solde compensatorii. „Bonus” e angajarea unui membru al familiei. În Armată, fiindcă în cauză sunt militarii de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” Câmpulung, care execută ordine în Afganistan ca „Vulturii Carpaţilor”. Opt militari de carieră din Câmpulung Muscel au fost la un pas de moarte după un atentat în Afganistan.

30 aprilie 2018 a fost o zi tragică în Afganistan. Un atentat sinucigaş în Kabul, soldat cu moartea mai multor jurnalişti şi copii, dar şi un atac asupra unui convoi militar românesc, în urma căruia opt vânători de munte au fost răniţi. Imediat după incident, muscelenii au fost duşi la spitalul din Kandahar, acolo unde, potrivit informaţiilor oficiale, se află în afara oricărui pericol. Militarii se aflau în misiune, când au fost ţinta unui autovehicul capcană.

Opt militari de carieră au fost la un pas de moarte

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, cei opt musceleni răniţi sunt plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).
De-a lungul anilor, Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a participat la două misiuni în sprijinul păcii în Kosovo cu trei detaşamente, dar şi la misiuni pentru menţinerea păcii în Afganistan. Actuala misiune a început în luna februarie, atunci când cei 600 de musceleni au preluat autoritatea de la Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei „Inimi Neînfricate” (Batalionul 280 Focşani).

Militarii români, cei mai prost plătiți din NATO

6 02Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, militarii români sunt cei mai prost plătiţi militari din NATO în cadrul misiunilor internaţionale. 72 de dolari câştigă pe zi un subofiţer şi cu doar 20 de dolari mai mult un ofiţer. În afară de solda din misiune, în ţară salariul este plătit în continuare. Adică veniturile se pot dubla, în cel mai bun caz. Numai că, atunci când militarul este plecat din ţară, din venituri sunt scoase normele de hrană sau banii de chirie. Când se trage linie, la final de misiune, se constată că, în cel mai bun caz, un subofiţer câştigă în jur de 2.700 de dolari lunar. Per total. Adică, după şase luni de Afganistan, venitul este de circa 16.000 de dolari, adică puţin peste 50 de mii de lei, în medie. Unii ajung şi la 70.000 de lei, adică sub un miliard de lei vechi.
Şi încă ceva: există şi preţul morţii! Toţi cei care sunt implicaţi în misiuni sunt asiguraţi, iar dacă se produce inevitabilul se acordă despăgubiri: 80.000 de euro în caz de deces, 60.000 de euro pentru invaliditate de gradele I şi II şi 40.000 de euro pentru gradul III. Banii se acordă, ca de obicei, cu întârziere. Pe lângă sumele plătite de societatea asiguratoare, Ministerul Apărării acordă o sută de solde compensatorii familiilor militarilor decedaţi şi 50 de solde celor răniţi. În caz de deces, de regulă se execută şi încadrarea soţiei sau a altui membru de familie în cadrul Armatei.

Salarii majorate şi pentru militari

La începutul acestui an au crescut salariile militarilor profesionişti. Nu cu mult, însă. Dacă în urmă cu un deceniu ei erau consideraţi nişte privilegiaţi din acest punct de vedere, majorările efectuate în alte sectoare de activitate i-au dus la un nivel mediu al veniturilor. Un soldat câştigă acum un brut de 2.921 de lei, iar netul, cu sporuri cu tot, ajunge la 1.857 de lei. Un subofiţer se alege lunar cu 2.440 de lei net, iar ofiţerii se duc şi dincolo de 5.000 de lei.

Lipsă totală de comunicare la Batalionul din Câmpulung

În timpul misiunilor externe, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi. Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” se încadrează în mod tragic în această statistică. În anul 2008, în Afganistan şi-a pierdut viaţa sublocotenentul (p.m.) Dragoş Alexandrescu. Atunci au fost şi patru militari răniţi. Iar anul trecut, alţi trei militari musceleni şi-au pierdut viaţa la întoarcerea dintr-o aplicaţie efectuată în ţară, în accidentul de camion de la Valea Urdii-Dâmbovicioara.
Ca şi în cazul tragediei din vara trecută, şi de această dată am încercat să contactăm reprezentanţi ai Batalionului 30 Vânători de Munte. Numai că atât comandantul, cât şi ofiţerul de relaţii publice se află în Afganistan, iar cel care coordonează acum activitatea la Câmpulung nu se afla în unitate. Dincolo de această situaţie, este de menţionat faptul că cele petrecute după accidentul de la Valea Urdii au evidenţiat reticenţa Batalionului de a comenta cele întâmplate, circumstanţă care ne conferă libertatea de a folosi informaţii din alte surse.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii