Web Analytics

presshub.ro: “Micul soare” de la Măgurele. Laserul ELI-NP a atins cea mai mare putere din lume – PressHub

de | 24.06.2019 18:18 | Bani europeni

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Este vorba despre…10% din puterea Soarelui. Fasciculul, unic în lume, va influenţa în timp mai multe domenii, între care fizica, astronomia şi medicina. Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. De asemenea, va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

Această premieră mondială a fost marcată, astăzi, printr-un exemplificare a modului în care se atinge această putere. François Lureau, directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP și Ioan Dâncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele , au explicat, în timp real,……

Citește tot articolul!

Articol realizat pentru PressHub.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii