Web Analytics

Presshub.ro. În Ungaria, până la 5 ani de închisoare pentru publicarea unor știri false

de | 6.04.2020 14:50 | Actualitate

Lupta împotriva coronavirus este folosită ca pretext de către guvernul ungar pentru a controla spaţiul media independent şi pentru a introduce un sistem de cenzurăscrie Átlátszó Erdély.

În data de 30 martie 2020, Parlamentul Ungariei a adoptat o modificare a codului penal care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru cei care publică “informaţii neadevărate” care îngreunează sau zădărnicesc lupta împotriva coronavirus.

Putere absolută pentru Viktor Orbán

Modificarea face parte din legea anti-coronavirus adoptată de parlament care instituie un regim juridic extraordinar şi care îi conferă drepturi discreţionare lui Viktor Orbán. Potrivit legii, premierul are posibilitatea de a guverna prin ordonanţe de urgenţă, fără votul parlamentului, pe o perioadă nedefinită. Mai mult, Orbán va putea suspenda sau modifica şi legile care sunt deja în vigoare.

Pentru că nu conţine nici o referire la data de sfârşit a regimului juridic extraordinar, legea a fost criticată de către partidele de opoziţie, precum şi de către Parlamentul European. În esenţă, Viktor Orbán are “carte blanche” pentru a decide dacă şi când va renunţa la puterea absolută.

O parte a legii adoptate este şi modificarea codului penal, cu paragraful: “cel care publică o faptă neadevărată sau o faptă parţial adevărată care poate îngreuna sau zădărnici eforturile pentru protecţie, comite o infracţiune şi poate fi pedepsit cu privarea libertăţii de la 1 la 5 ani”.

La prima vedere, această modificare pare inutilă, pentru că răspândirea de ştiri false era şi până acum sancţionată de codul penal.

Modificarea nu este justificată

În ultima perioadă, mai multe persoane au fost puse sub urmărire penală pentru răspândirea unor ştiri false, însă nici unul dintre ei nu este jurnalist. În mass media independentă din Ungaria nu există fenomen de “fake news”, cu atât mai puţin în ceea ce priveşte informaţiile legate de coronavirus.

“Această modificare a codului penal nu este justificată din punct de vedere al societăţii” – a comentat într-un comunicat de presă Asociaţia Jurnaliştilor Maghiari (MÚOSZ).

Citește mai departe aici

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Viktor Orbán – un om viu !