Web Analytics

Presshub. 150 de ONG-uri cer grăbirea adoptării legii privind căutarea persoanelor dispărute

de | 13.10.2020 14:39 | Actualitate

     150 de ONG-uri semnatare solicită Comsiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi începerea de urgență a unui dialog cu Guvernul României în vederea finalizării procesului de elaborare a legii privind căutarea persoanelor dispărute.

     În anul 2019, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de copii dispăruți, dintre care 10% nu au fost încă identificați, scriu cele 150 de ONG-uri, într-o scrisoase comună. 

„Tergiversarea nejustificată a adoptării unui act normativ, solicitat de cetățenii României după «experimentul Caracal» afectează în mod direct victimele disparițiilor și familiile acestora.

Apreciem activitatea Ministerului Afacerilor Interne de a iniția, în procedură de urgență, un proiect de act normativ care vizează căutarea persoanelor dispărute și, totodată, de a recunoaște «necesitatea stabilirii cu celeritate a măsurilor care să permită luarea, în cel mai scurt timp şi în parametri de eficienţă, a unor decizii strategice la nivelul Poliției Române cu privire la instituirea unor mecanisme adecvate de gestionare a fenomenului persoanelor dispărute»

Atragem atenția asupra faptului că respectivul act normativ conține o serie de aspecte care încalcă prevederile Constituției României și ale legislației în vigoare, precum și jurisprudența Curții Constituționale în materia drepturilor și libertăților fundamentale. RoITP și APADOR-CH au adus deja la cunoștința inițiatorului (M.A.I.) aceste probleme prin amendamentele trimise, precum și în cadrul dezbaterii publice care a avut loc în data de 11 septembrie 2020.

Prin urmare, subliniem că dacă Guvernul României va continua demersurile de finalizare a acestui act normativ în formatul de ordonanță de urgență, va exista riscul atacării sale la Curtea Constituțională care a creat deja un precedent, în sensul declarării neconstituționale a unor O.U.G.-uri care restrâng libertăți fundamentale .

Prin urmare, solicităm Comisiei parlamentare să înceapă, de urgență, dialogul cu Guvernul României în vederea stabilirii calendarului referitor la depunerea în Parlament a unui proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care să urmeze parcursul legislativ, cu avizul comisiilor de specialitate, și care să beneficieze de dezbatere parlamentară.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii