Web Analytics

Preşedintele Iohannis i-a retras titlul de revoluţionar unui muscelean

de | 7.05.2021 10:06 | Actualitate, Dezvăluiri

La final de aprilie, unul dintre liderii Asociației de Revoluționari ”22 Decembrie” Câmpulung a rămas fără calitatea de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”. Titlul i-a fost retras prin decret al președintelui Klaus Iohannis.

Serafim Cotenescu, fost președinte al Asociației revoluționarilor musceleni, a fost implicat într-un proces de corupție, fiind acuzat de faptul că, împreună cu alte persoane, a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul obţinerii, direct sau indirect, de beneficii financiare. Totul legat de întocmirea dosarelor de revoluționar și atribuirea titlurilor.

Musceleanul a fost arestat preventiv în 2012, a stat după gratii un an şi două luni, fiind eliberat sub control judiciar în aprilie 2013. La finalul acelui an a intervenit şi prima condamnare: cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Apoi, în apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a dispus rejudecarea cauzei. O rejudecare care a început în februarie 2015 şi care s-a finalizat cu o altă pedeapsă faţă de cea pronunţată în primul proces: patru ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de nouă ani. Numai că s-a ajuns din nou în apel, iar prin ultima hotărâre lui Serafim Cotenescu i s-a aplicat pedeapsa de 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, executarea sancțiunii fiind suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 8 ani.

Retragerea titlului a devenit efectivă pe 26 aprilie

După rămânerea definitivă a condamnării, în 2019, Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist a trimis Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor şi Administraţiei Prezidenţiale o propunere de retragere a calității de revoluționar dobândite de Cotenescu și alți cinci condamnați în procesul de corupție. Iar retragerea titlului a devenit efectivă pe 26 aprilie, atunci când Iohannis a emis decretul.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Cotenescu a scăpat cu închisoare cu suspendare

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Mei … Cotenescu imputitu’ si scarbosu’ , mai de-te d reak ! Inainte de ’89 puteai de trasneai, acu’ te-ai imputit de tot !