Curtea Constituțională a României (CCR) a luat una dintre cele mai controversate decizii din istoria electorală a țării, anulând procesul electoral pentru alegerea Președintelui României din 2024. Hotărârea, care a generat numeroase reacții în spațiul public, este explicată de președintele CCR, Marian Enache, într-un interviu acordat publicației JURIDICE.ro, citat de Știripesurse.
Citește și: Pe Autostrada A1 București-Pitești au apărut cratere după ninsori. Zeci de mașini, avariate
Decizia CCR s-a bazat pe mai multe aspecte care au afectat caracterul liber și corect al alegerilor, cum ar fi finanțarea campaniei electorale, influențarea votului și nereguli ce au viciat procesul electoral.
„Curtea Constituțională are obligația, stabilită direct în Constituție, să protejeze ordinea constituțională atunci când constată că există un proces electoral viciat pentru alegerea Președintelui României, de natură să afecteze legalitatea și corectitudinea rezultatelor votului exprimat de cetățeni”, a precizat Marian Enache.
Acesta a subliniat că hotărârea CCR nu a fost îndreptată împotriva unui candidat anume, ci a avut scopul de a proteja principiile democratice: „Curtea a sancționat, în limitele obligației sale constituționale, procedura electorală ca atare, derulată în condiții de incorectitudine, stabilite în baza unor documente oficiale ale instituțiilor care, prin lege, au rolul să protejeze securitatea națională.”
Un factor esențial care a stat la baza anulării alegerilor a fost raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a semnalat interferențe externe în procesul electoral.
„CSAT a fost acea autoritate care a conchis că au existat interferențe în desfășurarea procesului electoral printr-un comunicat care a sintetizat informațiile primite prin Notele informative emise de serviciile de securitate ale statului”, a explicat președintele CCR.
0 Comentarii