Web Analytics
scris joi, 03.10.2024

Preşedinta Curţii de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeş, avocata Luminiţa Ioana: „U.N.B.R. poate pune la dispoziţie un număr relativ mare de avocaţi care să devină arbitri, prin intermediul barourilor”

Sunteți, de la începutul acestei veri, președintele Curții de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeș. Ce ați observat până acum și ce obiective v-ați propus în desfăşurarea activitatii Curţii de Arbitraj Comercial de pe langă Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Argeș?

– În practică am constatat următoarele: în stabilirea termenelor de judecată în dosarele noi înregistrate pe rolul instanțelor, ca urmare a aplicării acestei recomandări, termenele acordate sunt excesiv de lungi; în dosarele în care existau termene acordate, se dispune preschimbarea pe cale administrativă a acestora pentru date ulterioare, care variază de la un an la doi ani.

Preşedinta Curţii de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeş, avocata Luminiţa Ioana: „U.N.B.R. poate pune la dispoziţie un număr relativ mare de avocaţi care să devină arbitri, prin intermediul barourilor”

Într-o astfel de situație, apreciem că trebuie găsite soluții care să conducă la o reală decongestionare a sistemului judiciar prin promovarea unei jurisdicții alternative, eficiente și credibile, care să aibă în prim plan drepturile cetățenilor, evitându-se astfel încălcarea acestora prin stabilirea unor termene rezonabile în cauze. Arbitrajul comercial reprezintă o astfel de soluţie.

Care ar fi reglementările pe care le apreciați ca fiind necesare în materia arbitrajului?

– Reglementarea legală a arbitrajului instituționalizat care ar trebui să fie recunoscut de către legiuitor prin norme imperative. Numai astfel se poate asigura o instanță alternativă care să funcționeze uniform pe întreg teritoriul țării, înlăturându-se alte instanțe arbitrale constituite sau în curs de constituire, care funcționează sau vor funcționa numai în unele dintre zonele țării. Marele avantaj al unei astfel de conlucrări este faptul că, pe de o parte, Camera de Comerț și Industrie a României are deja formată rețeaua necesară funcționării în condiții optime a instanțelor de arbitraj la nivelul întregii țări, pe lângă fiecare Cameră de Comerț Județeană funcționând câte o Curte de Arbitraj, pe de altă parte, U.N.B.R. poate pune la dispoziție un număr relativ mare de avocați care să devină arbitri, prin intermediul barourilor. Aceste două mari avantaje pot constitui și imboldul necesar pentru reușita în timp a unui astfel de proiect. Există o infrastructură deja creată, care va necesita doar mici ajustări în funcție de dezvoltarea prezentului proiect cu idei suplimentare din partea persoanelor sau a instituțiilor interesate; o promovare mai eficientă a instanței alternative și o credibilitate mai mare prin implicarea celor două instituții partenere, care vor fi însă nevoite să depună toate eforturile pentru a atrage și susținerea instituțiilor statului în dezvoltarea acestui proiect, proiect al cărui beneficiar direct va fi sistemul judiciar prin ajutorul dat în încercarea de evitare a blocării acestuia.

Care sunt avantajele arbitrajului instituționalizat?

– Ca avantaje de necontestat ale arbitrajului instituționalizat sunt: termenul de soluționare scurt; în condițiile în care cetățenii vor conștientiza faptul că instanțele de judecată acordă termene de judecată foarte lungi (o parte dintre cetățeni vor percepe proprius sensibus această problemă, care va deveni cel puțin deranjantă), vor începe să-și schimbe percepția și să se îndrepte pentru soluționarea litigiilor, către instanțele arbitrale. De asemenea, hotărârea arbitrală nu poate fi atacată decât cu acțiune în anulare, reducându-se costurile suplimentare generate de multe căi de atac. Hotărârea arbitrală este redactată și comunicată în cel mai scurt timp, putând fi pusă repede în executare. Litigiile se vor judeca de către arbitrii aflați pe lista de arbitri ai Curților de Arbitraj, profesioniști ai dreptului, persoane cu pregătire juridică adecvată. Arbitrii care judecă litigiul sunt desemnați de către părți, mărind astfel încrederea acestora în soluția care urmează a fi dată litigiului în cauză. Hotărârile pronunţate sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat şi au forţa probantă a unui înscris autentic, putând fi puse de îndată în executare. Foarte important, taxele arbitrale pot fi mai mici decât taxele judiciare de timbru, urmărindu-se o justă reglementare și a acestui aspect, care poate constitui un alt avantaj important pentru reușita implementării.

Citește și Avocata Luminiţa Ioana este noul preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional Argeş

Citește și Avocatul Dragoş Nicolescu e noul decan al Baroului Argeş. L-a învins cu 169-13 voturi pe Florin Sabie, fostul avocat al lui Stelică Crăciun!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită