# Scandal iscat de restaurarea bisericii Sfânta Vineri pe fonduri UE # Totul a pornit de la un memoriu al enoriașilor bisericii în spatele căruia este bănuit că se află părintele Constantin Mărioara (foto)
Proiectul de consolidare, restaurare si reabilitare a ansamblului Bisericii „Sf. Vineri” din Pitești este aproape de finalizare, dar problemele în interiorul instituției de cult continuă să persiste după ce s-a vehiculat că pe peretele din interiorul bisericii, acolo unde este pictat Arhiepiscopul Calinic, se afla înainte de 1989 portretul Regelui Carol I.
Cei mai mulți dintre preoții bisericii susțin contrariul, dar există și o parte dintre fețele bisericești dar și dintre enoriași care susțin cu tărie că, la Sf. Vineri, a existat o pictură cu regele Carol I, pe care înainte de 1989 au văzut-o cu proprii lor ochi. În acest sens, un grup de enoriași din Pitești au redactat un memoriu în care cer ca pe peretele bisericii să rămână pictura originală, cea cu regele, nu cea cu ÎPS Calinic (foto).
Părintele Laurențiu Dinu: „Nu avem cum să facem o pictură una peste alta pentru că este infracțiune”
Pe acest subiect am stat de vorbă cu preotul Laurenţiu-Dinu din cadrul Bisericii „Sfânta Vineri”, care este și cel care s-a ocupat cu supravegherea lucrărilor de consolidare ale ansamblului pe fonduri europene. Acesta a negat că ar fi o neînțelegere între preoți și enoriași și a subliniat faptul că zvonul vehiculat, conform căruia în lăcașul de cult ar fi existat o pictură cu regele Carol I este fals. „Nu există o problemă sau o neînțelegere între noi preoții, ci doar o problemă de presă. Pictura este restaurată așa cum a fost, nu s-a făcut nimic nou. Pe noi ne-au surprins aceste informații precum că s-a șters pictura cu regele și s-a pus ÎPS Calinic. Nu se face vorbire în nicio scriere a bisericii, nu există nicio fotografie sau un act oficial prin care să se justifice că a existat o asemenea pictură. Nu avem cum să facem o pictură, una peste alta, pentru că este infracțiune. În orice biserică se pictează arhiereul locului. Nu știu cine a făcut aceste speculații și nici ce dorește. Pictura pe care o vedeți există din 1986-1987, dar înainte de această perioadă se poate să fi existat, însă noi am făcut verificări și nu s-a descoperit nimic. Pentru lucrarea de pictură noi am obținut avizul de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Dacă se descoperea o pictură veche trebuia să obținem un nou aviz”, a precizat părintele Dinu.
Nicolae Gheorghe, coordonatorul restaurării: „Dacă regele Carol ar fi fost acolo, fiți sigur că el ar fi fost acum cel pictat”
Încercând să vedem de partea cui este adevărul, am vorbit și cu coordonatorul lucrării de conservare și restaurare pictură, Nicolae Gheorghe, care ne-a informat că totul a plecat de la o sesizare a unui preot de la Biserica „Sf. Vineri”, cum că la lăcaș ar fi existat respectiva pictură. În urma sesizării s-au făcut cercetări și investigații complexe fiind realizate mai multe sondaje stratigrafice în urma cărora nu s-a descoperit o altă pictură cu regele Carol I. „Nu este nimic adevărat. Părintele Mărioara a venit la mine și mi-a spus că a existat o pictură. Noi lucrăm conform unui proiect, dar nici în acest proiect nu există această posibilitate. Noi suntem obligați prin natura profesiei să respectăm adevărul istoric. Ne-am bazat pe proiectul inițial care a fost avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor. În urma discuțiilor purtate am făcut sondaje stratigrafice. Acolo unde s-a bănuit că a existat o pictură veche s-a făcut un ștraif subțire pe verticală de 1,5 cm și lung de 40-45 cm pe laturile acestei compoziții. S-a decarpat pictura, dar nu am descoperit nimic din ce s-a vehiculat. Am făcut încă unul și orizontal, dar nu a existat nimic. În final s-a restaurat doar ceea ce am găsit. Am dat două straturi de pictură ca să ajungem la original. Nimeni nu poate să știe, dacă a existat pictura cu regele Carol I. Dacă regele ar fi fost acolo, fiți sigur că el ar fi fost acum pictat”, a explicat pictorul Nicolae Gheorghe.
Directorul Cristian Cocea de la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Argeș: „Nu am primit nici măcar o sesizare de acest gen”
Am încercat să aflăm dacă memoriul enoriașilor revoltați a ajuns și la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Argeș, însă directorul Cristian Cocea a negat că ar fi primit o sesizare legat de acest lucru. „Nu am cunoștință de acest subiect. Nu am primit nici măcar o sesizare de acest gen. Eu sunt enoriaș acolo și de câte ori am frecventat biserica nu am văzut nicio pictură cu regele”. Întrebat ce părere are despre lucrările ce au fost realizate la locașul de cult acesta a avut și o notă acidă: „Legat de construcție, așteptăm să se facă procesul de recepție la terminarea lucrărilor. Biserica arată foarte bine. Îi rog pe piteșteni să meargă și să vadă ce s-a realizat pentru că or să fie surprinși. După părerea mea ar fi fost bine dacă nu s-ar fi tăiat toți pomii de acolo”, a mai adăugat Cristian Cocea.
Trebuie menționat că lucrările de la Biserica Sf. Vineri sunt realizate în proporție de 85%, urmând ca lucrările de construcție să se finalizeze cel mai probabil la sfârșitul acestei luni. În ceea ce privește restaurarea picturii, aceasta este estimată la 95%, părțile rămase de finalizat fiind cele legate de amenajarea parcului bisericii.
Alex Vlaicu