Web Analytics
scris miercuri, 09.10.2024

Premiul Nobel pentru Chimie 2024. „Au descifrat codul proteinelor”

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a acordat, miercuri, 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie pe 2024 lui David Baker „pentru designul computaţional al proteinelor” şi lui Demis Hassabis şi John M. Jumper pentru „predicţia structurii proteinelor”. Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, a făcut anunţul.

Premiul Nobel pentru Chimie 2024. „Au descifrat codul proteinelor”

Citește și: Muzeul Câmpulung a fost reacreditat

Premiul pentru Chimie din acest an se referă la proteine, instrumentele chimice ingenioase ale vieţii, scriu cei de la News.ro.

David Baker a reuşit performanţa aproape imposibilă de a construi tipuri complet noi de proteine. Iar Demis Hassabis şi John Jumper au dezvoltat un model AI pentru a rezolva o problemă veche de 50 de ani: predicţia structurilor complexe ale proteinelor. Aceste descoperiri au un potenţial enorm.

Ce sunt proteinele

Proteinele controlează şi conduc toate reacţiile chimice care, împreună, stau la baza vieţii. Proteinele funcţionează, de asemenea, ca hormoni, substanţe semnal, anticorpi şi elemente constitutive ale diferitelor ţesuturi, potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel, citat de digi24.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...