Web Analytics

Directorul Doru Iliescu a dat iama în Grădina Zoologică – Armaghedon despre “Câinele roşu” de la ADP

de | 7.10.2010 12:34 | Dezvăluiri

Se ştie că în momentele neplăcute, românul face de multe ori haz de necaz. La fel şi la Administraţia Domeniului Public Piteşti. Dacă şefimea, în frunte cu directorul Dorul Iliescu, alias “Câinele Roşu”, turbează de nervi, din cauza serialului nostru cu potlogăriile petrecute în unitate, ceilalţi salariaţi îşi dau coate şi urmăresc cu sufletul la gură serialul, satisfăcuţi că se dau în vileag o parte din mânării. Atât de gustate sunt episoadele noastre, încât oamenii s-au gândit să ne dea o mână de ajutor. Ei ne-au trimis o scrisorică, concepută sub forma unui autodenunţ al directorului Iliescu faţă de primarul Tudor Pendiuc. Stilul amuzant de redactare este doar o faţadă, pentru că, dacă intri în profunzimea celor spuse, îţi dai seama cât de grave sunt lucrurile la ADP. Avem de-a face cu un veritabil Armaghedon cu “Câinele Roşu”, conceput de cineva care ştie în detaliu ce se petrece în unitate. Lectură plăcută, inclusiv pentru domnul primar Pendiuc, căruia îi este adresat “autodenunţul”.

Domnule primar,
Prin prezenta vreau să vă informez despre activitatea duplicitară pe care o practic ca director al ADP Piteşti. Încă de la punerea mea în fruntea acestei unităţi am format şi instruit o gaşcă de hoţi, pe care mă bazez, şi o mulţime de proşti, pe care îi hămălesc. Din gaşca de hoţi fac parte în principal şefii de la mecanizare, licitaţii, investiţii şi contabilitate. La toate reparaţiile efectuate în şantierul Valea Mare, numărul pieselor folosite a fost umflat, la fel şi preţul, piesele facturate în plus nu au intrat în magazia şantierului, ci direct în posesia celor ce aveau nevoie de ele. Aşa se explică şi faptul scris în ziar că tractoriştii au acasă tractoare noi, iar ADP are tot felul de răpciugi. Dacă aprovizionarea cu materiale fictive am fi făcut-o prin serviciul aprovizionare, cum am mai fi luat noi piese (şenile, pompe, piese etc) de buldozer, excavator şi autobasculante de la dezmembrări şi ţigani şi să băgăm facturi false de 100-150 mil. pe lună de la doamna Geta şi firma acesteia Top Star Amb SRL? Am inventat astfel sistemul de a trece numele celor de la aprovizionare, semnătura de primire materiale şi primire factură fiind a slujitorilor fideli mie.

Operaţiunea “Grădina zoologică”

Dacă eram proşti, scoteam aprovizionarea cu piese la licitaţie, întrucât valorile de aprovizionare a acestor piese depăşesc cu mult 15.000 euro/an, impunându-se achiziţia prin cerere de ofertă de preţ, nu achiziţie directă, cum procedăm noi. Am inventat astfel sistemul de împărţire a achiziţiei publice prin multiple achiziţii prin cerere de ofertă şi acestea prin multiple achiziţii directe. Aşa am procedat la „Amenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Piteşti”, obiectiv împărţit în: clădire, împrejmuire, ţarcuri, cuşti şi padocuri, alimentare cu gaze, alimentare cu apă şi canalizare, alimentare energie electrică etc, reuşind astfel din valoarea de 1 milion de euro să o defalc pe aproximativ 10 lucrări ce nu depăşesc 75.000 euro, o lucrare nemaiputând să o salvez, situându-se la nivelul de 400.000 euro. Adevărat este că 10% din 1 milion de euro, întreg sau format din bucăţi, tot 10% este, diferenţa constă în faptul că la această valoare de 1 milion de euro unele firme nu ar mai fi putut participa la licitaţie, dar să mai şi câştige.
Operaţiunea
„Piatra de calcar”
Exemplele pot continua la nesfârşit. Astfel, pentru încredinţarea contractului de achiziţionare piatră de calcar s-a introdus în cerinţele obligatorii o cifră de afaceri enormă, mult mai mare decât valoarea recomandată în legislaţie, împiedicând astfel participarea contracandidatelor firmei noastre agreate la licitaţie. O contracandidată a existat totuşi, suflând licitaţia. Cum firma noastră trebuia să câştige neapărat, s-a găsit soluţia împărţirii contractului în mai multe tranşe, achiziţia făcându-se fără licitaţie, prin achiziţie directă. Totuşi, contracandidata a câştigat contestaţia la CNSC şi la Curtea de Apel Piteşti cu Hotărâre Definitivă, însă nu am semnat nici în ruptul capului acel contract. Un singur regret am totuşi, domnule primar, că mi-aţi luat Bazinul Olimpic şi Ştrandul, că aş mai fi reparat şi acum la acoperişul bazinului şi sigur nici acum nu aş fi terminat de decolmatat ştrandul. Oricum, am reuşit achiziţia directă de calculatoare Pentium 4 la unitate cu numai 50 mil. lei, în condiţiile în care un astfel de calculator valorează maximum 15 mil. lei. Dar am reuşit totuşi să luăm şi licenţa pentru fiecare calculator tot cu 50 mil. lei. Am realizat astfel cât de valoroase pot fi aceste simple instrumente de lucru. Nu pot să vă spun ce uşor am reuşit să sustrag diverse utilaje, trecându-le de la mijloace fixe la cheltuieli. Nimic din toate acestea nu le puteam realiza fără sprijinul oamenilor mei de bază.

Operaţiunea „Staţiile de asfalt”

Modernizarea staţiilor de asfalt s-a făcut prin montarea unui filtru de către firma Tar, probabil este de carbon la banii ăştia (2 miliarde lei) şi probabil a fost pus cel iniţial, dacă poluarea în zonă este aceeaşi. În anii trecuţi s-au mai modernizat staţiile de vreo două ori de către firme fantomă sau în stare de faliment, fapt demonstrat de dispariţia de pe piaţă a acestor firme chiar în perioada de realizare a staţiilor. Am constatat că aceste firme sunt în stare de faliment încă de la deschiderea licitaţiei, dar miza şi uiumul erau prea mari. Aşa am ajuns să avem zilnic reclamaţii privind poluarea. Noroc că am mecanizarea care se ocupă de rezolvarea acestor mici probleme.
Realizarea puţurilor de mare adâncime o efectuez cu firme consacrate în domeniu, desprinse din SC Geopec SA, firme care până mai ieri făceau puţuri prin curţile oamenilor, cu 1,5 mil/metru, iar astăzi realizează la ADP puţuri cu 9 mil/metru. La prima licitaţie a fost mai greu, dar am reuşit. Am dat ordin ca valoarea primului foraj să fie drastic diminuată, pentru a putea pătrunde firma respectivă pe piaţă. Celelalte firme au luat ţeapă cu preţurile lor mari. Odată pătrunşi pe piaţa ADP, totul era ca şi rezolvat. Dar cum aş putea demonstra că ajut foştii colegi şi prieteni de serviciu decât astfel? Până şi disponibilizările le-am realizat după criterii bine definite (cât de dezvoltat şi de bine împiedicat a fost… viţelul). După cum vedeţi, lucrurile merg la ADP ca unse. Nu ştiu de unde atâta ură şi nervozitate la unii!
Mihai Bădescu
(N.r. – titlurile şi subtitlurile aparţin redacţiei)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii