Web Analytics

Prefectul Soare, despre obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice din Argeş: „Nu ne putem permite să aşteptăm ca virusul să se răspândească în comunitate şi apoi să impunem măsuri”

de | 14.10.2020 14:59 | Actualitate

De miercuri, 14 octombrie, toți cei aflați pe raza administrativ-teritorială a județului Argeș vor trebui să poarte mască în spațiile publice, cu excepția copiilor sub 5 ani. Nu s-a impus un termen pentru menținerea noii măsuri, însă prefectul spune că ea va fi menținută atât timp cât pandemia o va impune. Față de alte județe, Argeșul stă bine la capitolul infectați COVID, în această perioadă media cazurilor de coronavirus din județ fiind de 15-20 de cazuri/zi. Noua măsură a fost votată de toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este prefectul Emanuel Soare. Din acest comitet fac parte 44 de instituții din Argeș. Vicepreședinții CJSU sunt președintele Consiliului Județean și inspectorul de la ISU. Cei care nu vor respecta măsura de protecție individuală riscă amenzi în valoare de 500-2.500 lei, în baza Legii 55/2020.

„Ne-a luat cam două luni în vară să vindecăm județul”

# Care este explicația obligativității purtării măștii, în contextul în care în Argeș s-au înregistrat mai puține cazuri decât în alte perioade?
Prefectul Emanuel Soare: Avem foarte puține cazuri, spre deosebire de celelalte județe, tocmai pentru că am avut niște măsuri foarte dure, care ne-au ajutat să scădem de la 100 de cazuri/zi, la 15-20 astăzi. Noi am avut multe măsuri puse în practică, majoritatea nu mai sunt valabile, pentru că nu a mai fost nevoie, singura măsură încă valabilă în această perioadă a fost obligativitatea purtării măștii. Începând de miercuri, am rafinat puțin această măsură, în sensul că măsura din 30 iulie preciza faptul că se aplică numai grupurilor de la două persoane în sus. De data aceasta, am eliminat orice fel de excepție. Practic, orice persoană care iese din casă trebuie să poarte masca în mod obligatoriu. Avem în vedere mai multe lucruri, printre care și faptul că masca este dovedită ca fiind una dintre cele mai eficiente măsuri. Chiar dacă nu avem în acest moment atât de multe cazuri, noi nu ne putem permite să așteptăm ca virusul să se răspândească în comunitate și apoi să impunem măsuri. Avem această experiență și, având în vedere că majoritatea județelor din jurul nostru au probleme foarte mari cu această pandemie, mai devreme sau mai târziu, inclusiv județul Argeș va fi afectat. În general, indicatorii pe care noi îi folosim la nivel național pentru a analiza această pandemie și pentru a lua măsurile se fac la 14 zile. Practic, trebuie să așteptăm 14 zile să vedem în ce măsură sunt îndepliniți indicatorii și apoi să acționăm. Nu ne permitem. Dacă așteptăm, infecția se va răspândi. Dacă avem această măsură, să zicem că ar avea un rol preventiv în acest moment, putem să păstrăm județul Argeș curat o perioadă foarte lungă de timp, pentru că nouă ne-a luat cam două luni în vară, cu măsuri restrictive progresive, culminând cu obligativitatea măștii, să vindecăm județul. Virusul are această specificitate: intră în populație, se răspândește și nu iese dintr-o anumită populație până nu infectează pe toată lumea. La un moment dat nu sunt cazuri, apoi explodează. (…) Dacă pandemia la nivel național se va termina, probabil că atunci vom renunța și noi la această măsură. Deocamdată, cel puțin în perioada stării de alertă, ea rămâne în vigoare.

„Niciodată județele n-au fost obligate să ia sau să nu ia anumite măsuri”

# Circulă varianta că s-ar testa reacții la nivel național, impunându-se măsuri experimentale în Argeș, adică această măsură ar fi fost impusă ca să se vadă reacțiile la nivel național…
Prefectul Emanuel Soare: Este exclus așa ceva. În niciun caz. Autoritățile județene, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, au libertate absolută să gândească și să impună măsuri pe care le consideră potrivite pentru situația din județ. Niciodată nu s-a impus de la nivel național nimic. Niciodată județele n-au fost obligate să ia sau să nu ia anumite măsuri. Drept dovadă că noi, în Argeș, am fost primii care în luna iulie am introdus obligativitatea măștii în spațiile deschise, am limitat programul de lucru al teraselor, al evenimentelor private, ba chiar am interzis atunci interacțiunile fizice de tip dansuri, joc ș.a.m.d. în cadrul evenimentelor private. Noi am impus aceste măsuri unice în țară și nu au fost probleme. Acum însă probabil că zvonul are legătură cu faptul că în ultima perioadă, în media centrală, Argeșul este dat ca exemplu pozitiv pentru faptul că am avut curajul să luăm niște măsuri care s-au dovedit până la urmă eficiente și cumva noi am fost puțin nedreptățiți, cel puțin din punct de vedere mediatic. Fiind printre primele județe afectate, oamenii au crezut că avem noi o problemă în Argeș și nu știm să gestionăm, pentru că nu vedeau această situație nicăieri în țară. În schimb, acum, când majoritatea județelor au probleme mult mai grave decât avem noi, au început să conștientizeze faptul că nu e vina prefectului sau a altei persoane, practic așa este în pandemie, ăsta este riscul virusului și și-au adus aminte că Argeșul nu mai are probleme, deși a avut probleme mari. Și atunci se îndreaptă tot către noi, să vadă ce am făcut. Depinde și de capacitatea fiecărui județ de a-și înțelege propria curte, propria problemă. Dacă măsurile sunt nepopulare, există riscul ca oamenii să nu dorească să și le asume și cred că asta face puțin diferența între Argeș și celelalte. Eu am spus foarte clar de la bun început că mă interesează să protejez sănătatea cetățenilor și am fost dispus să iau orice măsură, indiferent de impactul personal sau mediactic. Am luat măsurile pe care le-am considerat potrivite și mi-am asumat acest lucru, inclusiv toate valurile de jigniri și „hate”. Mi le-am asumat, pentru că, până la urmă, nu au fost măsurile mele, au fost măsuri sanitare, dar a fost nevoie de cineva să și le asume, să le implementeze. Până la urmă, rezultatele finale contează. Dacă argeșenii sunt sănătoși, pentru mine este suficient.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii