Web Analytics

Prefectul-mască a lovit din nou! Vasile Milea nu mai merge în… Piaţă!

de | 7.01.2021 13:19 | Actualitate, Politica si Administratie

Cum a scăzut rata de incidență a infectărilor cu noul coronavirus, cum i-a venit prefectului de Argeș o nouă idee din clocitoare! Prezent la ceremonialul dedicat eroilor Revoluției din 1989, Emanuel Soare a anunțat că a înaintat către Consiliul Local Pitești o solicitare pentru schimbarea denumirii Pieței Vasile Milea din centrul municipiului reședință de județ. Dincolo de oportunitatea unei asemenea hotărâri, există opinii consolidate care nu susțin cererea prefecturală.
”Denumirea actuală este considerată neadecvată, folosindu-se numele unui fost ministru al regimului comunist, implicat în represiunea sângeroasă din decembrie 1989. Prin schimbarea denumirii în «Piața Revoluției 22 Decembrie 1989» se va transmite un mesaj puternic și pentru generațiile viitoare, care trebuie să cunoască evenimentele din urmă cu 31 de ani și să nu repete greșelile trecutului, România fiind singura țară din lagărul socialist unde răsturnarea regimului s-a făcut cu vărsare de sânge”, se precizează în motivația demersului inițiat de către prefect.
Doar că… prefectul Soare nu este în măsură să aprecieze corectitudinea atribuirii numelui de personaj istoric unui loc public, precum o stradă sau o piață sau unui imobil ori eveniment socio-cultural. Este adevărat că hotărârea nu va fi luată de el, ci de Consiliul Local Pitești. Oricum, pe acest subiect opinii există din partea unor specialiști.

Citește și PREFECTUL EMANUEL SOARE VREA SCHIMBAREA DENUMIRII PIEȚEI “VASILE MILEA”

Citește și La Lereşti se dezveleşte bustul lui Vasile Milea

Citește și Profesorul Gheorghe Niţică, despre moartea unui erou naţional: „Generalul Vasile Milea a fost omorât”

Profesorul Nițică: „Generalul Milea a fost ucis fiindcă nu și-a trădat țara!”

În 2016, profesorul Gheorghe Niţică, căsătorit cu Marcela Iugoiu, nepoată a generalului Vasile Milea, a publicat volumul „Vasile Milea – de la soldat la general în 17 ani – general al Armatei Române 25 de ani”. Cartea a prezentat pe larg cariera militară a generalului lereştean, referirile la moartea acestuia fiind restrânse, deşi Nițică a anunțat verdictul în acest caz: crimă! În 2019, profesorul a susținut această ipoteză în volumul „În căutarea adevărului. Generalul Vasile Milea: Suicid? sau Asasinat?!…”, carte închegată după ani de studiu al actelor și faptelor din decembrie 1989. Concluzia lui Gheorghe Nițică a fost susținută în prefața cărții și de către prof.univ. dr. Stan Florea și este aceea că generalul Milea a fost ucis fiindcă nu a trădat, nu a acceptat ca România să fie ruptă în decembrie 1989 sub acoperirea unei revoluţii anticomuniste. Ordinul l-a dat generalul Atanasie Stănculescu, executarea „sinuciderii” a fost îndeplinită de Corneliu Pârcălăbescu, cel numit de profesorul Niţică „suspectul nr. 1” şi „c.c.f.g.”, adică „colonel criminal făcut general”. Este de menționat și faptul că dosarul morții generalului a fost finalizat cu decizia de neîncepere a urmăririi penale.

Profesorul Călcâi: „Pe același raționament, am putea să înlăturăm și numele lui Ion I.C. Brătianu”

Un punct de vedere consolidat este cel al profesorului de istorie Claudiu Călcâi, de la Școala Gimnazială ”Nanu Muscel” Câmpulung, un cercetător al istoriei zonei Muscel.
# Domnule profesor, cunoașteți contextul în care v-am solicitat un punct de vedere?
– Da și vreau pentru început să fac câteva precizări. Bulevarde și străzi din București, Arad, Sibiu, Ploiești, Petroșani, Brad, Constanța, Târgoviște, Brăila, Constanța, Lerești poartă numele lui Vasile Milea. De asemenea, Piața din fața Primăriei Câmpulung, dar și Piața centrală din Pitești, care a purtat anterior numele de Piața Episcopiei și apoi Piața V.I. Lenin. Acest ultim enunț, în care vedem cum un obiectiv își schimbă numele de trei ori în ultimul secol, arată un obicei al societății umane de a raporta cerințele și atitudinile din prezent la anumite evenimente istorice și anumite personalități care trebuie să le servească ca argument pentru interesele prezentului. La vremea când Piața a adoptat numele generalului Vasile Milea, oamenii l-au văzut ca eroul care a avut curajul să-i spună NU tiranului și a plătit cu viața. În prezent se dorește schimbarea denumirii, pentru că este considerată neadecvată, folosindu-se numele unui fost ministru al regimului comunist, implicat în represiunea sângeroasă din decembrie 1989.
# Cât de oportun credeți că este acest demers?
– În mod normal, trecerea a 31 de ani de la un eveniment ar putea permite decantarea și interpretarea acelui eveniment. În anumite cazuri însă, nu este suficient, poate chiar de 50 de ani ar fi nevoie pentru ca evenimentul să fie tratat și în lumina deschiderii arhivelor legate de acest eveniment. În cazul acestui subiect, cercetările și interpretările n-au așteptat deloc și au început chiar din 1990, în primele luni de libertate. Au urmat trei decenii în care s-a scris foarte mult pe această temă, existând două mari teme de dezbatere: a deținut un rol în represiune sau a fost un erou al Revoluției, împotrivindu-se dictaturii, a fost ucis sau vorbim de sinucidere? De-a lungul timpului au apărut foarte multe puncte de vedere pe acest subiect.
# Și revenind la idee…
– Ca să revenim la prezența numelui Vasile Milea la loc de onoare în spațiul public piteștean, să facem un exercițiu de imaginație! Haideți să-l înlăturăm și pe Ion I.C. Brătianu din acest loc de onoare, pentru că a participat la reprimarea Răscoalei din 1907 ca ministru de Interne, trecându-i cu vederea aportul esențial în guvernarea țării în anii Marelui Război, negocierea păcii și recunoașterea Marii Uniri de la 1918, guvernarea și reformele din perioada interbelică! Sau pe Tudor Vladimirescu, sub motivul că oastea sa a jefuit, iar el a trimis scrisoare de prietenie turcilor, trecând cu vederea că revoluția lui a declanșat Epoca Modernă. De neacceptat, nu-i așa? Părerea mea este că, în ceea ce privește fiecare personalitate istorică, trebuie să evidențiem acel moment prin care a schimbat destinul nației și să trecem în plan secundar greșelile politice sau umane. În cazul de față, momentul este când generalul Milea a spus NU dictatorului și a plătit cu viața.

Cine a fost generalul Vasile Milea

Născut în anul 1927 în comuna Lereşti, Vasile Milea a fost un exemplu de carierist pe merit în Armata Română, la doar 37 de ani devenind general-maior (general cu o stea), gradul de general cu trei stele (general-colonel) primindu-l în anul 1977. Ministru al Apărării Naţionale în Republica Socialistă România a fost numit în anul 1985, după ce devenise şef de Stat Major al Armatei.
Generalul are monument în comuna natală Lerești, iar în 2015 a fost declarat Cetățean de onoare al localității. Recent, în decembrie 2019, a fost omagiat și printr-un bust amplasat vizavi de Primăria Lerești.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii