Web Analytics

Prefectul, despre WC-ul smart: „Cu 396.000 de euro se cumpără două case în centrul Piteştiului şi cu teren aferent”

de | 29.04.2021 13:23 | Actualitate, Dezvăluiri

# Emilia Mateescu a cerut de la Primăria Pitești nu doar documente despre prețul și execuția WC-ului, ci și despre licitația întregii piețe
Emilia Mateescu, prefectul județului Argeș, a început să solicite Primăriei Pitești documente referitoare la proiectul toaletei din Piața Primăriei, mult discutat în spațiul public în ultima perioadă, din cauza prețului de aproape 400.000 de euro, despre care Jurnalul de Argeș a scris în repetate rânduri.

„Încă mai cer documente. N-am nicio concluzie”

„Încă mai cer documente. N-am nicio concluzie. Acum, din ce am primit, pot să vă spun, în opinia mea, că s-a plecat de la dale și s-a inclus și o toaletă publică. Dalajul era doar 11% degradat și una dintre propunerile expertului, când a făcut expertiza dalajului, era să se recondiționeze, să se înlocuiască doar dalele distruse, nu să se reabiliteze întreaga piață. A fost una dintre variante.

O altă variantă era să se interzică traficul autovehiculelor grele, pentru că, de fapt, concluzia expertului a fost că dalajul s-a distrus din cauză că au intrat mașini. Dalele fiind de 2 cm, evident că mașinile cu tonaj au stricat dalele. Mașinile au intrat pentru că au făcut tot felul de petreceri în Piața Primăriei și au băgat mașini cu tonaj mare. Nu este vorba de mașina care face curățenie. Au făcut o analiză și au văzut că nu crea probleme mașina respectivă.
Cea de-a treia soluție era înlocuirea dalelor și refacerea întregii piețe, cu schimbarea totală, inclusiv a grosimii dalelor. Dalele se sfărâmau, pentru că erau prea subțiri față de tonajul mașinilor. Dacă ar fi fost doar circulație de persoane, n-ar fi fost nicio problemă”, ne-a declarat Emilia Mateescu.
„În ce privește investiția în toaletă și suma alocată, aceasta este exorbitantă, dar rămâne să mai analizez, pentru că n-am încă toate datele”, a mai spus prefectul Emilia Mateescu.

„Orice cheltuială trebuie să corespundă realității prețurilor din piață”

Prefectul a solicitat Primăriei Pitești să comunice cum s-a desfășurat procedura de achiziții, caietul de sarcini și cum a fost selectat constructorul. Preocuparea prefectului a venit după ce subiectul a fost dezbătut pe plan local și național.
„În urma opiniei publice și în urma scandalului mediatic, am ajuns la concluzia că se impune să fac o verificare a modului în care a fost cheltuit banul public și mă refer la responsabilitatea cheltuirii banului public. Unul dintre angajamentele Guvernului USR+ PNL este ca banul public să fie cheltuit responsabil. Eu sunt prefect din partea USR, pentru noi acesta este un deziderat, nu ne abatem de la el. Și atunci, orice cheltuială trebuie să corespundă, în opinia noastră, realității prețurilor de piață. Atunci când diferențele sunt așa de mari… Adică, pentru o construcție de 120 de metri utili și 140 de mp, vă spun cu aproximație, cât are această toaletă publică, unde nu s-a achiziționat și terenul, doar s-au făcut construcția, zidurile, instalațiile sanitare necesare pentru cele 10 wc-uri și 13-14 chiuvete, plus un wc pentru persoane cu dizabilități, plus lift, nu avea cum să se ajungă la 400.000 de euro, 396.000 de euro. Cu 396.000 de euro se cumpără două case în centrul Piteștiului și cu teren aferent”, a precizat Emilia Mateescu.

Întrebată dacă va sesiza Parchetul în cazul în care sunt găsite neconcordanțe în acte, prefectul Emilia Mateescu a spus că va decide ulterior, în funcție de ce găsește, dacă este cazul să facă o sesizare către organele penale, pentru că acum sunt multe necunoscute. „Am în vedere și perspectiva că s-ar putea ca totul să fie făcut ca la carte și să fie, pur și simplu, foarte mulți bani dați pe un bun care ar fi costat mult mai puțin, o achiziție nesăbuită, ca să îi spun așa”, a mai spus prefectul.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii