Web Analytics
scris joi, 09.01.2025

Predoiu, contrazis de Reuters: A ieșit la iveală prețul intrării în Schengen. Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria și Germania

OMV Austria a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale companiei germane Uniper din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiare cu situația, în contextul în care Europa caută noi modalități de a-și consolida securitatea energetică după ce a întrerupt legăturile cu Rusia, relatează Ziarul Financiar. Ministrul român al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, declara că prețul Schengenului este o speculație nefondată și amatoristică.

Predoiu, contrazis de Reuters: A ieșit la iveală prețul intrării în Schengen. Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria și Germania

Citește și: Românii rămân săracii Uniunii Europene, potrivit Băncii Mondiale

„A fost o speculație legată de un anumit cost al aderării la Schengen, chiar și un parlamentar m-a întrebat cu privire la acest lucru. Vă spun categoric că este o speculație, nu numai că nefondată, dar este amatoristică. Este o speculație care arată că nu se înțelege modul în care funcționează lucrurile, nu numai la nivel european, ci și la nivelul statelor membre, cum ar fi Austria”, spunea Cătălin Predoiu, potrivit activenews.ro.

Însă, conform unor surse de înalt nivel din cadrul responsabililor relațiilor romano-austriece, intrarea în Schengen a României a fost condiționată de semnarea acestui contract de furnizare a gazului din Marea Neagra catre Austria și Germania. 

Acordul pe cinci ani pentru 15 terawați-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce Rusia a oprit luna trecută livrările de gaz prin Ucraina, pe fondul reducerii generale a achizițiilor de energie ale Uniunii Europene din Rusia din cauza invaziei Ucrainei.

Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi primul acord care susține mult-așteptatul proiect de adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secțiunea românească a Mării Negre.

Text preluat. Citește mai mult AICI.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită