Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” a organizat săptămâna trecută o serie de manifestări dedicate acestor evenimente.
În cadrul parteneriatului încheiat între Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” şi Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi, marți, 14 ianuarie, bibliotecara Iulia Ciucă a susţinut, în fața persoanelor private de libertate, o prelegere despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Aceasta a lecturat din creaţia poetică a marelui poet, deţinuţii putând viziona imagini şi documente despre viaţa lui Eminescu.
Tot marți, sub titulatura „Dor de Eminescu”, Biblioteca Județeană a găzduit un spectacol literar-muzical și o expoziţie de desene inspirate de creația eminesciană, susținut și realizate de elevii claselor a IV-a A și a IV-a G din cadrul Școlii Nr. 6 „Nicolae Bălcescu” din Pitești îndrumați de învățătoarele Dumitru Maria și Vișan Niculina. Cu acest prilej, Oana Preda, în vârstă de 13 ani, elevă a Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești (prof. Turcu Romulus) a susținut și un recital la chitară.
În ziua de 15 ianuarie, programul evenimentelor dedicate lui Eminescu și Zilei Culturii Naționale a continuat cu un spectacol muzical-literar, realizat de elevii clasei I-a A de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Pitești, aceștia au susţinut un program artistic recitând poezii, cântând melodii pe versurile eminesciene şi prezentând aspecte importante din viaţa şi opera lui Eminescu.
„Sara pe deal” și „Înger și demon” în variantă dulce
Un moment inedit al acestei manifestări culturale, a constat în degustarea unor prăjituri personalizate, fiecare purtând numele poemelor eminesciene, cei mici botezându-le: „Luceafărul”, „Floare albastră”, „Ce te legeni”, „Sara pe deal”, „Înger şi demon”, amfitrion al momentelor dulci fiind un tort un chipul poetului.
„Acești copii încă nu știu să citească, n-au învățat toate literele, dar cel mai bine îl cunosc pe Eminescu, recitând din versurile acestuia… Sunt fascinați de poeziile lui Eminescu, dar și de versurile acestuia puse pe melodii. Prin astfel de evenimente le dezvolt copiilor gustul pentru citit și îi vom omagia și pe Ion Creangă și pe I.L. Caragiale…”, a declarat Monica Stănescu, profesor la Școala „Nicolae Iorga”.
Expoziție de ediții bibliofile și autografe
Tot miercuri, 15 ianuarie, în holul central al Bibliotecii, a avut loc vernisajul Expoziţiei de ediţii bibliofile, ediții antume, autografe, albume, manuscrise, postume şi afişe dedicate marelui nostru poet naţional, expoziție organizată de Secția Colecții Speciale a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”.
Cu acest prilej, profesorul și scriitorul Lucian Costache, eminescologul George Ene și bibliotecara Lucreția Picui au vorbit celor prezenți despre opera și contribuția „poetului nepereche” Mihai Eminescu la literatura națională și internațională. „Nu este întâmplător că Zilele Culturii Naționale sunt marcate în aceeași zi cu nașterea poetului Mihai Eminescu… Acesta este creatorul unei opere care străbate timpul cu aceeși forță, trăind într-o perpetuă actualitate. Eminescu rămâne un model cultural, un ideal, este un întemeietor de limbă…”, a declarat Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
Miruna Matei