Web Analytics
scris marți, 21.05.2024

Praful saharian revine în România. Care vor fi zonele cele mai afectate

Meteorologii ANM anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marţi seară. El va putea fi observat în special în regiunile vestice şi sud-vestice.

Praful saharian revine în România. Care vor fi zonele cele mai afectate

„În perioada 21 – 22 mai, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei”, a transmis, marţi, ANM. Potrivit ANM, marţi seară şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă şi deasupra României, în special peste regiunile vestice şi sud-vestice.

„Miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul şi sudul României. Ca urmare a ploilor prognozate în ţara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele menţionate mai sus”, a mai transmis ANM.

Praful poate avea efecte asupra persoanelor cu anumite afecțiuni medicale

Praful poate avea efecte asupra persoanelor cu anumite afecțiuni medicale, a explicat medicul pneumolog Beatrice Mahler, de la Institutul Marius Nasta din București.    

Potrivit dr. Beatrice Mahler, „persoanele sănătoase pot să aibă o senzație de disconfort, însă mecanismele de apărare de la nivelul căilor aeriene fiind eficiente, riscul de îmbolnăvire nu există, cel mult o tuse trecătoare sau strănut, simptome care nu sunt altceva decât modalități prin care organismul elimină particulele ajunse în căile aeriene.

Citește și: Românii pot călători în Turcia doar cu buletinul. Președintele Erdogan a semnat decretul

Se estimează că anual, Sahara eliberează între 60 de milioane și 200 de milione de tone de praf mineral.În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa, scrie Hotnews.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită