Web Analytics
scris vineri, 25.07.2025

Povestea militarului din Pitești contaminat cu 44 elemente chimice 

Militarul Dragoș Nicolae Ghiță, piteștean la origine, s-a contaminat după ce a fost expus la uraniu sărăcit și la alte substanțe chimice periculoase pentru sănătate, pe când se afla în misiuni în Irak și Afganistan – scriu cei de la independentnews.ro.

Povestea militarului din Pitești contaminat cu 44 elemente chimice 

Citește și: Premieră pe Transfăgărăşan. Un medic veterinar a alergat 48 km în jurul Lacului Vidraru. În 6 ore de maraton a întâlnit 3 urşi

Are 47 de ani împliniți și a suferit două infarcturi. „Trebuia să fiu mort deja. Nu știu cum am rezistat”, spune fostul militar contaminat cu 44 de elemente chimice, adică… o treime din Sistemul periodic al elementelor (Tabelul lui Mendeleev) care conține 118 elemente.

Primul infarct l-a avut la 38 de ani. Al doilea, la cinci ani distanță, l-a determinat să facă analize și așa a aflat că în misiunile sale externe a fost contaminat atât de grav.

Potrivit sursei citate, Dragoș Nicolae Ghiță s-a născut pe 4 iunie 1978, în Pitești, este căsătorit și are doi copii, un băiat de 17 ani și o fată de 6 ani.

Este plutonier adjutant în retragere. A absolvit Liceul militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova (în 1997), a urmat Școala Militară de maiștri militari și subofițeri a Trupelor de Uscat, specialitatea „Transmisiuni” și a ales să fie dislocat într-o unitate de cercetare și război electronic din București.

După doi ani și în urma unui proces de selecție riguros, a ajuns la o unitate militară de elită din cadrul Direcției Informații Militare/DGIA. A urmat diferite cursuri de specializare în domeniul Signal Intelligence (SIGINT) și Open Sources Intelligence (OSINT), dar și cursuri de limbi străine: germană, engleză, arabă – mai arată sursa citată. Cât a a fost activ, a fost operator principal informații militare (SIGINT și OSINT).

Zonele în care am fost staționat fuseseră bombardate intens anterior cu arme și muniții care conțineau uraniu sărăcit, ceea ce a dus la o contaminare toxică și chiar radiologică pe scară largă”, rememorează el.

Bănuiește că prima expunere la o intensitate ridicată a avut loc, cel mai probabil, pe timpul dislocării în baza militară din „Ad Diwaniyah” din Irak.

Un indiciu în sprijinul acestei ipoteze este că trei dintre colegii săi dislocați în aceeași bază au murit de leucemie, într-un interval de doi-trei ani de la acest moment. Doi dintre ei au stat în același container – dormitor cu el. Al treilea are și el probleme grave de sănătate, respectiv afecțiuni ale sistemului circulator.

Despre lupta lui pentru a rămâne în viață citiți mai multe AICI.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

La vânat de urs, adunaţi ca la urs

Sălbăticiunile sunt prezențe obișnuite în zona Muscel, departe fiind vremurile în care ursul de la Rucăr provoca un miting în anul 2019 sau când un...