Web Analytics

Povestea golfului pe care primarul din Agigea l-a luat de la Pescăria lui Matei și l-a vândut societății ginerelui său cu 18 euro/mp.

de | 12.06.2020 09:29 | Actualitate, Dezvăluiri

  • Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că proprietarii unei cherhanale, care dețin și restaurantul ”Pescăria lui Matei”, au fost expropriați abuziv.
  • După expropriere, primarul a închiriat o bucată din teren, cu 0,83 euro/mp, unei societăți care aparține unui apropiat al fratelui său și în care este asociat și ginerele edilului.
  • La scurt timp după concesiune, primarul a vândut terenul de pe plajă aceleiași firme, fără licitație, cu 18 euro/mp. Societatea a fost împrumutată chiar de fratele primarului ca să poată cumpăra terenul.

O bucată de plajă pentru ginere. Prețuri derizorii la concesiune și vânzare: 0,83 și 18 euro/mp

O familie de pescari cumpără, la începutul anilor 2000, două imobile ale unei întreprinderi piscicole la care fuseseră angajați înainte de Revoluție.

Societatea pescarilor devine astfel proprietara unui teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea.

Pescarii hotărăsc să își modernizeze cherhanaua la care lucrau încă din anii ’80 și să deschidă publicului un restaurant cu specific pescăresc. Așa apare, în 2013, Pescăria lui Matei care începe rapid să se bucure de succes.

Golful pe care Cristian Cârjaliu, primarul din Agigea, l-a vândul cu 18 euro/mp firmei în care sunt asociați ginerele său și un apropiat al fratelui edilului.

 

Doar că, între timp, apăruseră și problemele.

În 2012, Primăria Agigea le ia terenul pescarilor pe motiv că ei nu pot dovedi că sunt proprietarii imobilului.

Exproprierea s-a făcut după ce primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile.

Astfel, primarul Cîrjaliu a expropriat societatea pescarilor deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.

Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală a recunoscut proprietatea pescarilor în tot acest timp.

 

Spre exemplu, Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.

Dar, printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că dacă primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, atunci el poate trece la exproprierea imobilului. Iar primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false: ”Prin HCL nr.42/2009, inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel s-a autoînvestit cu puterea de a analiza și de a constata existența sau inexistența titlurilor de proprietate pentru terenurile de pe raza com. Agigea, aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat, și respectiv validitatea ori nevaliditatea lor, iar în cazul în care aprecia că acestea nu existau ori nu erau valabile, să procedeze la exproprierea imobilelor respective (…) Apoi, suspiciunile inculpatului privind posibila falsificare a unor facturi nu pot constitui temei al unei exproprieri având ca obiect bunurile la care se refereau facturile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanța.

 

Citește mai departe pe info-sud-est.ro, parte a rețelei de știri locale Presshub

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii