Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie și ține până la Crăciun. În aceatsââstă perioadă toți credincioșii trebuie să respecte anumite reguli impuse de religie.
Citește și: Cutremur mare, miercuri dimineața, în România
Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.În Postul Crăciunului se mănânca untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie. Dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea. Deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Ce să nu faci în Postul Crăciunului
Pe 4 decembrie, de Sfânta Varvara, nu se lucrează în mină, nu se folosesc lucruri negre ca să nu facă grânele tăciune. Femeile nu țes, nu cos, nu opăresc rufe ca să nu se taie și să nu se îmbolnăvească copiii. Nu se mănâncă porumb copt, fasole și dovleac ca să nu se faca bube.
Începând din 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează și nu se mai toarce.
În Ajunul Craciunului, nu se dă din casă, se mătură invers și nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.
0 Comentarii