Ponta vrea reverificarea dosarului COPMED Piteşti

de | 24.05.2012 10:47 | Dezvăluiri

# Cod Roşu la sifonarea fondurilor europene! # Managerul de proiect Emil Dina și gașca sa au tocat  fonduri de 4,9 milioane euro prin Programul POSDRU # Toți argeșenii implicați în acest proiect, a cărui finanțare  a  fost sistată de UE, și-au pus salarii uriașe, lor și rubedeniilor lor # Managerul de proiect Emil Dina și-a fixat un salariu uriaș, de 7000 euro pe lună. Luni, premierul Victor Ponta a denunţat public felul în care au fost folosiţi banii din fondurile europene, în cadrul proiectelor POSDRU. Primul ministru a acuzat faptul  că o bună parte a acestora s-au dus către salarii uriaşe, cifrate între 3500 şi până la 10.000 de euro lunar,   pentru câte patru ore lucrate pe zi.  El a anunțat că a sesizat Departamentul de Lupta Antifraudă și că persoanele vinovate trebuie să raspundă civil și penal pentru acest “jaf”. Şeful Guvernului a explicat că deține aceste informaţii “pe căi neoficiale” dintr-un audit al POSDRU, care va fi făcut public foarte curând. În document se arată că din totalul celor două miliarde de euro puse la dispoziţie României prin acest program au fost decontate sume reprezentând doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, cu grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control. “Toată lumea a luat bani de la POSDRU, fără niciun control sau capacitate de a demonstra ce se întâmplă cu aceşti bani. Sper să nu folosesc un termen prea dur, dar a fost un jaf acolo”, a afirmat Victor Ponta.  Este vorba despre 2500 de contracte, suma fiind cifrată la 2 miliarde de euro. Victor Ponta i-a acuzat pe foştii miniştrii, Botiş, Lăzăroiu şi Sulfina Barbu, care au permis cu bună ştiinţă ca neregulile să meargă înainte, din dorinţa ca Guvernul Boc să nu poată fi învinuit de pierderea unor importante fonduri UE.

7000 de euro lunar, salariul lui Emil Dina

În judeţul Argeş se află un caz concret de cheltuire a banilor europeni pe salarii uriaşe şi sejururi luxoase ale familiilor echipei de implementare, la munte şi la mare, despre care Jurnalul de Argeş a scris în mai multe rânduri. Este vorba despre proiectul COPMED (Competenţe pentru protecţia mediului) în valoare de 4,9 milioane de euro, demarat în 2010, într-un parteneriat format din Asociaţia Solidaritatea Umană Piteşti (ASU),  Universitatea Politehnică Bucureşti, STATHIS PANTAZIS SRL (Grecia) şi S.C.  MONDIAL  CASA  GROUP  S.R.L. Obiectivul declarat al proiectului era de a spriini educarea resurselor umane (angajaţi şi manageri), în total peste 2500 de oameni, în scopul introducerii biotehnologiilor în procesele de protecţie a mediului şi reducerea poluării apelor. Manager de proiect a devenit fostul viceprimar al Piteştiului, Emil Dina, ca membru fondator al ASU, organizaţia non-profit prin care se derulează Copmed şi care a încasat lunar circa 7000 de euro ca salariu. Nici după ce UE a sistat finanțarea POSDRU, Emil Dina n-a făcut rabat de la acest salariu uriaș, deşi ceilalţi membri ai echipei sale, asistenţii şi coordonatorii, s-au speriat la un moment dat şi au mai renunțat la câte ceva din lefurile lor foarte grase. Și nu din bun simţ sau dintr-un sentiment de milă faţă de banul public, ci de frica multelor controale care s-au “plimbat” pe la sediul asociaţiei, inclusiv unul venit pe filiera Serviciului de Informații Externe.

Gașca lui Dina și-a pus salarii cu polonicul

Spre exemplificare, reamintim salariile pe care și le-au dat cu polonicul Emil Dina & comp. Asta până când Uniunea Europeană a realizat jaful și a  sistat finanțarea POSDRU.
Emil Dina (fost viceprimar al Piteştiului) – 290 milioane lei vechi
Tatiana Dina (fiica sa, lector la Universitatea Piteşti) – 90 milioane lei
Niculae Jianu (col. în rezervă MApN) – 90 milioane lei vechi
Cristina Gănescu (fata colonelului Jianu şi lector la Universitatea Constantin Brâncoveanu) – 90 milioane lei vechi
Alexandru Jianu (fiul colonelului Jianu, preot) – 71 milioane lei vechi
Nichifor Bălan (fost consilier judeţean) – 71 milioane lei vechi
Bogdan Bălan (fiul lui Nichifor Bălan) – 71 milioane lei vechi
Floarea Orăşanu (director economic Primăria Piteşti) – 45 milioane lei vechi.
Reamintim, de asemenea,  că pe ştatele de plată se mai află colonelul în rezervă Dumitru Voiculescu şi nora sa, economistă la Penitenciarul Colibaşi şi soţie de ofiţer STS.

Corpul de Control al lui Boc a pus batista pe țambal

Din surse avizate,  am aflat că dosarul COPMED s-a aflat în lucru la Corpul de Control al lui Emil Boc , dar controalele nu s-au soldat decât cu vreo două palide amenzi ale ITM pentru munca la negru şi neconformarea la măsurile dispuse. În rest, “batista pe ţambal”,  iar din ce motiv… pare evident acum. Vom vedea cum se vor concretiza acţiunile noului Guvern de stopare a jafului POSDRU şi, mai ales, de recuperare a pierderilor şi ce va scoate la lumină  reluarea verificărilor făcute poate, de data asta, cu ceva mai mult “talent”. Cristina Simion

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii