# Exclusiv. Afacerea ”Casa Coandă” # Ion Căpățână, fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie Argeș, a intrat în vizor după ce a semnat un contract pentru reparația unei clădiri monument, fără aviz de la Direcția Județeană de Patrimoniu și autorizație de la Primăria Pitești # Contractul de renovare – reabilitare a Vilei Coandă a fost încheiat cu un afacerist de casă – Ionel Codițoiu de la SC Maredi SRL – și a costat enorm, peste 2,1 miliarde lei vechi la nivelul lui 2010.
După ce Jurnalul de Argeș v-a prezentat, timp de mai multe ediții și cu documente clare, faptul că Ion Căpățână a păgubit CCI Argeș cu peste 100 de miliarde prin vânzarea unor drepturi litigioase pentru un teren în centrul Piteștiului, vă prezentăm un nou dosar privind neregulile comise de fostul șef al Camerei de Comerț.
De această dată, este vorba despre renovarea și reabilitarea fără autorizație a unui imobil situat – culmea! – chiar lângă terenul ale cărui drepturi litigioase au fost vândute (în octombrie 2008) de către același Ion Căpățână. Mai precis, ne referim la imobilul de pe Bd. I.C. Brătianu nr. 39, cunoscut sub numele de Casa Coandă, clasificat din 2004 drept monument istoric și în care a funcționat o lungă perioadă de timp secția de muzică a Liceului Lipatti. Aici a locuit în secolul al XIX-lea bunicul marelui inventator Henry Coandă. Imobilul a fost retrocedat Camerei de Comerț Argeș în 2006, instituția intrând efectiv în posesia acestuia în 2007.
În toamna lui 2010, CCI Argeș, prin Ion Căpățână, directorul executiv de atunci, încheie un contract de renovare-reabilitare a respectivului imobil cu firma Maredi SRL, pentru care a semnat directorul general Ionel Codițoiu. Toate bune și frumoase, numai că respectivele lucrări au fost făcute fără niciun fel de autorizație. După aproape trei ani, pe 16 iulie a.c., Poliția Argeș a deschis un dosar penal. Aflați detaliile unui caz cu multe… bube din cele ce urmează.
Somația Primăriei Pitești, neînregistrată la CCI și ascunsă timp de doi ani și jumătate
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Pitești și aflată într-o zonă ultracentrală, Vila Coandă nu avea cum să scape ochiului de afacerist versat al lui Ion Căpățână, mai ales după ce imobilul a fost retrocedat CCI Argeș. Gândindu-se pe termen lung la potențiali investitori sau chiriași cu dare de mână, acesta a dorit să ”cosmetizeze” clădirea. Pe 13 august 2010, Colegiul Director al CCI Argeș a aprobat cheltuielile pentru efectuarea de renovări și reparații la Vila Coandă. Iar pe 24 septembrie 2010, a încheiat și semnat un contract pentru lucrări de renovare și reabilitare a imobilului de pe Bd. I.C. Brătianu nr. 39. Contractul a fost realizat cu firma Maredi SRL, pentru care a semnat directorul general Ionel Codițoiu. Valoarea contractului a fost și ea una ”frumușică” și în același timp suspect de mare pentru niște reparații doar: 2,17 miliarde lei vechi, inclusiv TVA. Lucrările la Vila Coandă au fost realizate între 25 septembrie 2010 și 6 mai 2011.
Dar cum această clădire are statut de monument istoric, lucrările n-aveau voie să înceapă fără autorizație de la Primăria Pitești și aviz de la Ministerul Culturii. Numai că CCI Argeș, prin șeful ei de atunci, nu a cerut aceste documente absolut necesare pentru ca lucrările să fie legale.
”Nu am primit nicio solicitare pentru obținerea avizului pentru realizarea respectivelor lucrări la Vila Coandă. Fiind o clădire monument istoric, era obligatoriu să obțină un aviz de la noi”, ne-a declarat Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Argeș.
Și Ștefan Zdrafcu, arhitectul-șef de la Primăria Pitești ne-a confirmat că ”nu s-a solicitat nicio autorizație de la noi pentru acele lucrări.”
Pe 27 ianuarie 2011, Primăria Pitești, prin Direcția Tehnică și de Urbanism, trimitea o adresă către CCI Argeș prin care solicita intrarea în legalitate privind lucrările de la Vila Coandă, lucrări care încă nu fuseseră finalizate. În respectiva adresă, semnată de viceprimarul Cornel Ionică, directorul executiv Emilian Nechita și șeful serviciu Cristian Golojeanu, se scria printre altele: ”Având în vedere reglementările în vigoare, pentru executarea de lucrări la clădirea monument situată pe Bd. I.C. Brătianu nr. 39, vă recomandăm să contactați experți sau specialiști atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.”
În adresă, cei de la Primărie au precizat clar și prevederile legii: ”Lucrările de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor care urmează să fie efectuate la construcții reprezentând monumente istorice, se execută numai în baza unei autorizații de construire, conform art. 3 alin (3) lit. b) din Legea nr. 50/1991. Pentru executarea acestor lucrări este necesară și obținerea avizului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național”.
Ion Căpățână nu a respectat nimic din prevederile de mai sus. Mai mult decât atât, respectiva adresă de la Primăria Pitești nici măcar nu a fost înregistrată la CCI Argeș – așa cum era normal și legal – și a fost ținută ascunsă până în primăvara acestui an. Primăvară în care pe fir a intrat Serviciul de Investigare a Fraudelor de la IPJ Argeș, mai precis din 19 martie 2013.
Ion Căpățână: ”Ce era să fac, să las clădirea să cadă?”
Pe 16 iulie a.c., o primă lovitură în cazul renovării ilegale de la Vila Coandă: se deschide dosarul penal cu numărul 3321/P/2013. Câteva zile mai târziu, IPJ Argeș solicită printr-o adresă trimisă CCI Argeș ca aceasta din urmă să îi trimită copii conforme cu originalul după contractele de lucrări și contractele de furnizare servicii încheiate în perioada 2010-2011 pentru renovarea Vilei Coandă. Mai mult, IPJ Argeș a solicitat CCI Argeș să îi comunice și modul în care au fost atribuite contractele de prestări servicii pentru lucrările de renovare ale imobilului.
I-am solicitat și lui Ion Căpățână, fostul director executiv al CCI Argeș și cel care și-a pus semnătura pe contractul incriminat, un punct de vedere vizavi de acest dosar penal: ”Habar nu aveam că s-a deschis un dosar penal pentru acele lucrări. Am semnat acel contract ca director executiv. Însă eu nu semnam nimic fără acordul Colegiului Director și al președintelui CCI Argeș. Nu mi-am depășit cu nimic atribuțiile. Nu s-a umblat cu nimic la arhitectura clădirii, s-au păstrat culorile originale. S-au vopsit niște fațade, s-au schimbat niște țevi în subsol. Eu zic că am făcut o treabă de bun simț cu Vila Coandă. Ce era să fac, să las clădirea să cadă?”
Vila a fost închiriată cu 3000 de euro lunar nevestei lui Cornel Lazăr, preşedintele PC
Care este însă situația actuală a Vilei Coandă, clădire unde și-a desfășurat înainte activitatea Liceul de Artă ”Dinu Lipatti”? Pe 4 ianuarie 2012, CCI Argeș a încheiat un contract de închiriere (și cu drept de subînchiriere) pe 10 ani cu firma Helios&Co Srl, condusă de către Mihaela Lazăr, soția șefului PC Argeș, Cornel Lazăr. Contractul a fost semnat din partea Camerei de către directorul executiv de atunci Gabriel Cazan, însă surse din cadrul CCI Argeș ne-au declarat că în spate s-ar afla tot Ion Căpățână. Valoarea contractului: 3000 de euro pe lună, plus TVA. În 2012, Helios&Co a subînchiriat spațiul Laurei Falcă (soția fostului șef de la Finanțe, Dorin Falcă), care a amenajat un restaurant de lux sub numele de Casa Coandă. Însă prețurile foarte mari și clienții nu foarte mulți au făcut ca afacerea să scârțâie încet-încet. Mai mult, în acest an, chiriașii au întârziat cu plata chiriei, iar acum au plecat definitiv, informația fiindu-ne confirmată și de către Cornel Lazăr: ”Cei care au fost înainte subchiriași nu mai sunt acum. Activitatea merge însă în continuare și dorim să păstrăm același profil și pe viitor. În cel mult două săptămâni vom clarifica situația.”
Denis Grigorescu