Polițiștii argeșeni participă, în perioada 5–11 august, la acțiunea Speed, mai exact verifică respectarea regimului legal de viteză în traficul rutier, conform Programului Operațiunilor Europene 2024 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).
Citește și: Liber pe Valea Oltului de miercuri seară! Anunțul lui Sorin Grindeanu
În acest context, miercuri, 7 august, între orele 10–12, polițiștii rutieri argeșeni și colegii lor din Pitești și Mioveni au acționat, pe DN 73, în sistem cascadă, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor – potrivit unui comunicat de presă al IPJ Argeș.
În cadrul acțiunii au fost verificate peste 30 de autoturisme și au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 18.500 de lei. Dintre acestea, 18 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe sectorul de drum pe care se deplasau.
În traficul cotidian, viteza excesivă sau neadaptată continuă să se situeze printre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere.
Trei morți pe șosele în primele 7 luni ale anului.
Din cauza vitezei, sub cele două forme ale sale, neadaptată sau neregulamentară, în primele 7 luni ale anului 2024, în județul Argeș au avut loc 10 accidente rutiere grave, în urma cărora trei persoane au decedat, iar 10 au fost rănite grav.
Din cele 10 accidente grave, patru au avut loc pe drumurile nationale din județ.
Astfel, 18% din totalul accidentelor grave au avut viteza drept cauză generatoare, aceasta fiind cea mai mica valoare din ultimii cinci ani – mai ară sursa citată.
Pentru un trafic rutier sigur, polițiștii rutieri argeșeni le recomandă conducătorilor auto să acorde o atenție deosebită respectării limitelor de viteză, aspect ce face posibilă evitarea sau limitarea urmărilor unor evenimente rutiere.
Recomandări de la Poliția Rutieră
Pentru a nu fi implicaţi în accidente generate de viteza excesivă sau neadaptată, polițiștii rutieri argeșeni transmit următoarele recomandări:
- dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea; țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
- acționați pedala de accelerație cu moderație și respectați regulile de circulație în orice împrejurare; nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și pe ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.
- evitaţi preocupările care vă distrag atenția și nu conduceţi dacă sunteţi obosiţi; nu folosiţi telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip “hands-free”.
- mai ales la drumuri lungi, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum; asigurați-vă permanent că autovehiculul pe care îl conduceți corespunde tehnic și puteți face față unor condiții meteo ce pot afecta vizibilitatea sau confortul conducătorului auto, până la maniera în care afectează capacitatea de deplasare sau rezolvare în condiții de siguranță a situațiilor ce pot apărea în trafic (ex: starea ștergătoarelor de parbriz, funcționarea instalației de degivrare, starea celor două triunghiuri din dotarea mașinii etc).
0 Comentarii