Și săptămâna trecută a fost una plină de probleme pentru politicienii și oamenii de afaceri argeșeni, prinși în caruselul anchetelor anticorupție. Vi-i prezentăm mai jos pe câțiva dintre cei implicați, unii deja arestați, precum și dosarele în care sunt cercetați.
Firma magnatului Boian, prinsă în scandalul șpăgii de 900.000 euro pentru Udrea
Cel mai recent caz este cel al cunoscutului om de afaceri Corin Boian (foto), un apropiat al PDL. Procurorii DNA au sesizat, luni, 16 februarie, din nou, Camera Deputaţilor, pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Printre ele se numără şi cea încasată de la Adrian Gărdean, în numele unui proiect în care a fost implicată și Kranz Eurocenter, firma omului de afaceri piteştean Corin Boian. Procurorii au specificat că mita a fost percepută, şi plătită, ca „garanţie” pentru plăţile pe care Ministerul Dezvoltării urma să le facă în contractul pârtiilor de schi de la Petroşani, unde Corin Boian şi firma sa participau alături de un afacerist local, Adrian Gărdean, şi valora 10% din valoarea acestora. În total, Gărdean ar fi dat în numele celor două firme 900.000 de euro şi 3.000.000 de lei pentru sponsorizări către firma lui Rudel Obreja.
George „Hoțu”, călcat de mascați într-un dosar de evaziune fiscală
Pe 17 februarie, mascații au făcut percheziții la mai multe firme suspectate de evaziune fiscală în valoare cumulată de două milioane de euro, printre societățile călcate numărându-se și Amfora Plus Trans a omului de afaceri piteştean George Dumitrescu. Acesta este cunoscut mai mult sub numele de George Hoţu, parcă un nume predestinat. Sunt de notorietate relațiile de afaceri dintre ”Hoțu” și primarul Frătică și Ovidiu Ilinca, ultimii doi fiind în arest de aproape trei săptămâni. Relațiile s-au cimentat mai abitir, după ce Elena Udrea a devenit ministru al dezvoltării în guvernul Boc. Atunci, spre Bradu s-a spart țeava cu investiții în stadion și bază sportivă, în infrastructură, în școli și canalizare, de parcă localitatea lui Frătică ar fi candidat la găzduirea Jocurilor Olimpice și trebuia musai cosmetizată. Primul efect al acestui amor investițional al Elenei Udrea în primarul Frătică a fost acela că edilul din Bradu a făcut lucrările, în procent de peste 90%, cu un singur agent economic, constructorul său de casă de la firma Amfora, George Dumitrescu. Acum, toate investițiile direcționate de madam Udrea la Bradu sunt repuse pe tapetul verificărilor, deși cel puțin două dintre ele au intrat de ceva vreme în vizorul organelor de anchetă.
Pănescu de la Alcadibo, arestat pentru 30 de zile
Reținut pe 1 februarie, după mai multe descinderi într-un dosar de evaziune fiscală, omul de afaceri Constantin Pănescu a fost eliberat după o zi de magistrații bucureșteni care au decis să fie cercetat sub control judiciar. În seara zilei de 16 februarie, patronul Alcadibo a fost arestat din nou. Procurorii au fost cei care au contestat decizia, iar judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis trimiterea acestuia după gratii. În dosarul în care este reținut Pănescu prejudiciul se ridică la aproximativ o jumătate de milion de euro.
Afaceristul Alexuțan, reținut pentru trafic de influență.
Gheorghe Alexuţan, patronul SC Alex Com Turist Int SRL, a fost arestat preventiv la sfârșitul săptămânii trecute pentru 30 de zile, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Decizia a fost atacată, contestaţia urmând să fie soluţionată de către Curtea de Apel Piteşti. În 2001 a depus documentaţia pentru proiectul „Hotel de 3 stele în Piteşti“, în valoare de 127.000 euro, din care 50.000 euro din fonduri publice, declarând că deţine partea sa de cofinanţare, una dintre condiţiile aprobării proiectului. În anul următor a primit avansul, de 40.000 euro, urmând să asigure restul cheltuielilor . ADR SUD Muntenia a constatat însă că omul de afaceri nu dispunea de banii necesari şi, în plus, avea şi probleme cu băncile. Gheorghe Alexuţan a mai avut probleme cu legea. În anul 2010, Gh. Alexuţan a fost condamnat la 5 luni închisoare cu suspendare, în acest dosar. Printre problemele pe care le-a mai avut cu legea se numără şi cea din anul 2003, când Alexuţan a fost cercetat de Poliţia Capitalei, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii. Denis Grigorescu